Jelenlegi hely

MagdaFeszt Debrecenben

Hagyományosan ősszel, október elején rendezik Debrecenben a MagdaFesztet. Debreceniként nemcsak Szabó Magda személyisége és művei, de rajta keresztül a mai női alkotók, művészek és műveik éppoly fontosak. A kortárs előadások között igazi különlegességeket találunk.

Október 1-től ismét a nők irodalmi, művészeti jelenlétére, a női identitás mibenlétére, a női tapasztalatra és kifejezésmódra fókuszál a debreceni Csokonai Színház immár negyedik alkalommal megrendezett programsorozata, a MagdaFeszt.

A kezdetekkor, 4 éve, amikor megalapították a fesztivált, "Szabó Magda 100. születésnapján egy olyan összeművészeti eseményt szerettek volna létrehozni, amelyet a debreceni születésű írónő életműve inspirál, és olyan egyedi, izgalmas produkciókat lát vendégül, amelyeket érdemes megismernie a közönségnek.” vallja Gemza Péter, a színház igazgatója.

Fókuszban a NŐ: alkotó, művész, alkotás

A fesztivál a kezdetektől a női alkotókat és női műveket helyezi a fókuszba. A társművészetekről sem megfeledkezve, olyan, nemzetközileg is izgalmas női nézőpontok alapján létrejött projektekkel, amelyek kortárs, mai eseménysorozattá válik.

Idén a MagdaFesztre meghívást kapott a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a CSIL (Csokonai Irodalmi Labor) Pódiumtermében mutatja be a Cărbunariu szövege alapján készült, megtörtént esetet feldolgozó, A tigris című előadást.

2011. december 13-án a szebeni állatkertből az etetője gondatlansága miatt elszabadult egy tigris. Az állat órákig csatangolt a városban, míg a rendőrökből, vadászokból és állatkerti gondozókból álló csapat bekerítette és lelőtte altatóinjekcióval. Majd puskával. Mockumentary play, írja darabja alcíméül Gianina Cărbunariu, aki a tőle megszokott módon egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján ír a kortárs európai társadalomról.

A fesztiválon vendég a Dumaszínház tagja, Ráskó Eszter a NagyÁrpi című önálló estjével, aki a vlog sorozatából is ismert kendőzetlenséggel mesél a nővé, partnerré, anyává válás rögös útjáról.

Külön öröm, hogy színházunk két társulati tagja, Majzik Edit és Varga Klári is elhoz egy-egy Budapesten készült saját produkciót. Majzik Editet az Egyasszony szerzője, Péterfy- Novák Éva A rózsaszín ruha című tárcanovelláiból készült, október 2-án játszott előadásban, míg Varga Klárit a Szent Margit életét feldolgozó Oldás-Áldásban (október 4-én) láthatja majd a közönség.  A rózsaszín ruha történetei a női „hétköznapokról”, női barátságról, szerelmekről, házasságokról, csalásokról és csalódásokról szólnak. A gyermeki rózsaszín álom a majdani felnőtt korról, a boldogság elérésének és megtartásának a hite, amely a felnőttkori csalódások során természetszerűen összetörik.

A Kőszegi Várszínház Grecsó Krisztián új regénye, a Kádár-kor világát idéző Vera színpadi adaptációjával érkezik a fesztiválra. A szerző a közelmúltat faggatva keres a jelenben is releváns válaszokat egyetlen nagy nyomozás történetében. Vera, a főhős, miközben először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt, arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki. Mit kezd a család sötét titkaival egy gyerek? A Göttinger Pál rendezésében készült produkciót október 3-án láthatja a közönség a CSIL Pódiumtermében.

Filmvetítések, kiállítás, beszélgetések a kísérőrendezvények között

A MagdaFeszt képzőművészeti kiállításokkal, filmvetítéssel, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket. A Nők a piacon című, október 4-én tartott kerekasztal-beszélgetésen Halász Rita író-művészettörténésszel, Nagy Márta Júlia költővel és Nagy Lea költővel a könyvpiacon való érvényesülés lehetőségeiről beszélget Gemza Péter színházigazgató. A MagdaFeszten itt lesz a Leopold Bloom-díjjal kitüntetett Németh Hajnal médiaművész, aki Tar Sándor Szőke város című verse alapján készített filminstallációját hozza el. Maga az eredeti vers, ellentétben Tar szociografikus írásainak tárgyilagosságával, egy személyes hangon megszólaló kép a társadalomról és a történelemről, mely egy német nő iránt érzett szerelem fényében, a psziché mélyéről tükrözi a világot.

Október 2-án 15 órától “A közönség jó! Ne félj semmitől.” címmel Szeleczky Zita életútjáról kezdődik beszélgetés a külföldön való művészi boldogulás nehézségeiről az emigrációba kényszerült magyar színésznő magánlevelezésének nemrég kiadott kötete alapján.

Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő még a karantén alatt határozta el, hogy híres festményeket egy szál telefonnal, különböző applikációk használatával, az otthonában talált tárgyakból, némi sminkkel, ügyes utómunkával és sok-sok kreativitással reprodukál. Parafrázisok című kiállítása október 1-jén 17 órakor kezdődik a Csapó utcán.

Redline, Betti, Narancs Útlevél, Vércsék. A Malter Vándor Filmfesztivál nőkről, serdülőlányokról mesélő rövidfilmjeiről Szénási Miklós író, újságíró és Váró Kata Anna esztéta beszélgetnek október 3-án 16 órától a CSIL Kiállítóterében.

A IV. MagdaFeszt programjai és kísérő rendezvényei 20201. október 1 - 5.

Előadások

2021/10/01 péntek 19.00 Női sorstragédiák - Operaáriák Mimitől Melindáig - nyitókoncert

2021/10/02 szombat 18.00 Péterfy-Novák Éva – Szentesi Éva – Dobák Lívia: A rózsaszín ruha

2021/10/02 szombat 19:30 Ráskó Eszter: NagyÁrpi önálló est

2021/10/03 vasárnap 19:30 Grecsó Krisztián – Grisnik Petra: Vera

2021/10/04 hétfő 19:30 Oldás-Áldás

2021/10/05 kedd 19.30 Gianina Cărbunariu: A tigris

Kísérő programok

Parafázisok kiállítás 2021. október 1., péntek 17.00 órától

2021/10/02 szombat 15.00 “A közönség jó! Ne félj semmitől.” címmel beszélgetés Szeleczky Zita életútjáról

2021/10/02 szombat 16.00 Átváltozás Öltözzön be Az Ajtó vagy a Régimódi történet egyik szereplőjének! (Klubterem, Kossuth u. 1.)

2021/10/03 vasárnap 10:00 Debreceni lányok, nők asszonyok... helytörténeti séta Erdei Nórával (regisztrációköteles!)

2021/10/03 vasárnap 16.00 Nőkről - A Malter Vándor Filmfesztivál rövidfilmjeinek vetítése

2021/10/03 vasárnap, hétfő, kedd 18.00 A Németh Hajnal- ügy: Szimultán város Németh Hajnal filminstallációjának megnyitója

2021/10/04 hétfő 18.00 Nők a piacon - kerekasztal-beszélgetés

2021/10/04 kedd 18.00 Szabó Magda filmen és színpadon - Kerekasztal-beszélgetés

A beszélgetésekre a belépés díjtalan.

A MagdaFeszt részletes programjairól ITT olvashatnak.

ADL - Debrecenimami

Forrás: Csokonai Színház weboldala és Facebook oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére