Jelenlegi hely

Mosogat olyan jól a gép, mint én? - Mosogatógép termékteszt a Tudatos Vásárlók Egyesületétől

A konyha egyik leghasznosabb felszerelése minden bizonnyal a mosogatógép. Pénzt és időt spórolhatunk vele. Megkíméljük a bőrünket és még a konyhánk is rendezettebb lesz, ha van hol tároljuk a koszos edényeket addig, amíg mosogatásra nem kerül a sor. Jelentősen kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, így még a környezetünkért is teszünk, ha beszerzünk egy ilyen gépet. Azonban az már kevésbé környezet-, és nem utolsósorban pénztárcabarát, ha a mosogatógép nem végzi jól a dolgát, s még rá kell segítsünk kézi mosogatással is a megfelelő eredményre. Hogy melyik termék végzi a legjobb munkát ár-érték arányban, és így melyikkel lehetünk a legelégedettebbek hosszú távon, kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesületének új mosogatógép terméktesztjéből.

 

Vásárlás előtt érdemes utánajárnunk a mosogatógépek:

- tisztítási és szárítási hatékonyságának,
- energia- és vízfogyasztásának,
- a termékek használhatóságával kapcsolatos fontosabb tudnivalóknak,
- ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajosak működés közben, és tudunk-e mellettük zavartalanul aludni.

Ezek mind kiderülnek a Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép tesztjéből, melyben 16 márka 170 termékéről tudhatunk meg részletes információkat. A teszt fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján készült, és ami fontos, hogy gyártóktól független, valós tapasztalati és mérési úton szerzett eredményeket mutat.

 
Teszteltek több típusú mosogatógépet is. Mégpedig:
- részben vagy teljesen beépíthetőt,
- szabadon állót,
- normál és keskeny kivitelűt,
- illetve kisebb és nagyobb kapacitásút (9-től 16 terítékig) is.


Csillog-e az a tányér?

Mégiscsak az a legfontosabb szempont, hogy valóban megfelelően tisztítanak-e a mosogatógépek. Ezt, illetve a szárítás hatékonyságát vizsgálták együtt a tesztelők, s ezek számítottak bele legnagyobb arányban az összesített végeredménybe (58,5%-kal). A teszteredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált modellek többségének tisztítási és szárítási hatékonysága jó, illetve megfelelő.

Akadnak azonban kivételek, ráadásul olyan márkáktól, melyek az általános megítélés szerint nem esnének ebbe a kategóriába. Például a Whirlpool W7I HF60 TU teljesen beépíthető mosogatógép kifejezetten gyenge eredményt ért el e szempontok szerint. S tulajdonképpen összesítésben is. Egyetlen erőssége a könnyű használhatóság. Mindezt 351 000 Ft-os átlagáron kínálja. Ugyanezen márka másik terméke, a Whirlpool WIO 3T141 PES beépíthető mosogatógép jól teljesített, leszámítva a hosszú programidőket, ami mondjuk általánosságban nem erőssége a mosogatógépeknek. Ez utóbbi termék 186 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Az eredmények azt mutatják, hogy nem ez az egyetlen példa arra, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni.


Aztán mennyit fogyaszt a gép?

Sokat emlegetjük a takarékosságot a mosogatógépek kapcsán. Na de valójában mennyit vizet és áramot fogyasztanak? A szórás nagy. A tesztből egészen pontosan kiderül, hogy melyik termék mennyire takarékos vagy éppen pazarló. Ezt külön-külön láthatjuk a fő, illetve az Eco programra vonatkozóan is. Az Eco program értelemszerűen mindig gazdaságosabb, cserébe hosszabb lefutási idővel kell számolnunk.  A tesztelt termékek energiafogyasztása 0,6-1,4 kWh között mozog a fő és 0,4-1 kWh között az Eco program esetén. Vízfogyasztás tekintetében ez az érték 7,3-21,6 l és 7,1-14,1 l között mozog fő, illetve Eco üzemmódban.


Mennyit kell költenünk egy jó mosogatógépre?

A tesztelt termékek átlagára 120 000 és 903 000 Ft között mozog. A legnagyobb kompromisszumot a programok hosszával és a hangos működéssel kapcsolatban kell hoznunk. Gyors és csendes mosogatógépet ugyanis nehezebb találni, mint megfelelően mosogató, szárító, gazdaságos és könnyen használható darabot.  Az átlagos vagy a feletti eredményt elért mosogatógépek már 128 000 Ft-tól elérhetőek. S a legjobb 10-ben is találunk 250-300 000 Ft-os termékeket. Az első három helyen Bosch mosogatógép végzett, de azért Bosch-ban se bízzunk vakon, mert a Bosch SMS4HVI45E szabadon álló terméke például csak közepesen szerepelt a fő szempont, vagyis a tisztítás és a szárítás kritériumai szerint, s összesítésben sem érte el a tesztelt modellek teszteredmények átlagát.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt:

https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/mosogatogepek/teszt

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

-SAJTÓKÖZLEMÉNY-

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Ugrás az oldal tetejére