Jelenlegi hely

Szeptember végétől Múzeumok Fesztiválja idén is!

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idén a zenét hívja segítségül az összhang kifejezésére. A 16 éves országos múzeumi rendezvénysorozathoz most is közel száz muzeális intézmény csatlakozik.

Múzeumi harmónia a mottója a szeptember végén kezdődő Múzeumok Őszi Fesztiváljának, mely utal arra, hogy a múzeumok is hozzájárulnak testi-lelki egyensúlyunk egységéhez, harmóniájához.

A múzeumok országszerte bekapcsolódnak a fesztivál programsorozatába, így bárhová is utazol, szinte mindenhol találhatsz majd olyan múzeumot, ahová érdemes lesz betérni.

Múzeumi harmónia

A Múzeumi harmónia megteremtéséhez a zene kiemelkedő szerepet kap idén, melynek apropóját több, 2021-re eső jubileumi évforduló is megerősíti: így például Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-jére eső Zene Világnapja is alkalmat ad a zenei rendezvényeknek, például zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri, illetve online koncerteknek, hangversenyeknek.

Új témakörök a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A múzeumi programokat különböző kategóriákban találod. A korábbi évekből megtartott öt témakör mellé idén három új és egy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát találsz.

Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a Többszólamú múzeum, amelyen belül olyan programokat ajánlanak, amelyek a múzeumokat, mint a művészetek és a történelem templomait, rekreációs és testi-lelki gyógyító helyszínként mutatják be.

A másik új téma a Múzeumi kulisszatitkok, a korábbi Pincétől a padlásig elemeit is tartalmazza, de annál jóval tágabb, sokrétűbb bepillantást enged a múzeum életébe. A tematika kereteiben a kézzelfogható tárgyak, a látogatói szemek elöl rejtve lévő helyiségek, titkos zugok mellett, ezúttal a szakmai munkákba – például a régészetbe, a restaurálásba, de akár a kommunikációs munkába is betekintést nyerhetsz.

A harmadik pedig az elsősorban a pandémia alatt a frontvonalban dolgozók iránti tisztelet és köszönet kifejezésére létrehozott, a Tiétek is a múzeum! című tematika.

Régi témakörök frissítve

A megújított 16+-os témakör ebben az évben, az A zene szárnyán kiegészítést kapja, így a fiatalabb korosztálynak lehetősége lesz kreatív módon a múzeum zenei vonatkozásainak a megismerésére is.

Ezek mellett idén is élvezheted az Utazó Múzeum programjait, amelyekkel a múzeum falain kívül, külső helyszíneken – óvodákban, iskolákban, szabadtéren, utcán vagy például bevásárlóközpontban – találkozhatsz.

Lesz Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! kibővített tartalommal, felnőtteknek szóló programlehetőségekkel.

Múzeum az Őszi szünetre is!

Nem marad el a Múzeumi szünetelő, mely az őszi szünetre nyújt kiváló elfoglaltságot diákoknak, családoknak, valamint lesz Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!, melynek keretén belül egy egészségmegőrző séta,  Nordic walking vagy  kerékpározás során, múzeumi szakemberek vezetésével fedezheted fel a tágabb környezetedben található történelmi és kulturális helyszíneket, építészeti emlékeket, vagy természeti különlegességeket, amelyek a település szempontjából sorsfordító eseményhez köthetők.

A Szakmai múzeumi programokat idén kimondottan a múzeumi,  kulturális és turisztikai szakemberek számára ajánlják.

A fesztivál honlapjára folyamatosan kerülnek fel a programok, ezért érdemes többször visszatérned az oldalra. Számtalan élményt nyújtó és szórakoztató program közül válogathatsz, így biztosan találsz olyat, ami érdekelni fog akár téged, akár a családodat.

A programokat az Őszi Fesztivál weboldalán itt találod.

ADL - Debrecenimami

Forrás: fesztivalok.info; Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook oldala

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Az elmúlt hetek történései, tragédiája sokunkat sokkolta. Egyre több eset lát napvilágot az iskolai zaklatás témakörében, sajnos időnként tragikus végkifejlettel. Megelőzhető lenne a probléma? Mit tehetünk szülőként? Erről kérdeztük Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológust, a Somogy Megyei Pedagógai Szakszolgálat főigazgatóját.
Cinkos anyák - avagy kinek a feladata a házi feladat?

Cinkos anyák - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Őszi bakancslista - pogramajánló

Bakancslista őszre: keressük a kalandokat!

Nehéz az őszre hangolódni egy ilyen ajándékba kapott csodálatos strandidővel szeptember elején. Őszi bakancslistánkra összegyűjtöttünk sok-sok kalandlehetőséget és ötletet. Kiránduljatok sokat, gyűjtsétek be az utolsó meleg napsugarakat!
Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Rosszabb pillanatokban sokat tud segíteni egy jó szó, kedves gondolat. Erősebbé tesz, ha tudjuk, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Készítettünk Nektek egy kis ajándékot az iskolába, hogy ne felejtsétek el az ég színét a szürke napokon se!
Ugrás az oldal tetejére