Jelenlegi hely

Rólam is lehet végre egy épkézláb fotó?

Valószínűleg minden fényképész nevében mondhatom, hogy az ügyfelek nagy része azzal kezdi, miután belépett a stúdióba és bemutatkoztunk, hogy “Rólam még sosem készült normális fotó!” vagy “Hát, igazából utálom, ha fotóznak!”  Innen szép nyerni! Tökéletes fénykép mindenkiről készülhet, csak meg kell találni hozzá a megfelelő eszközöket. Mindjárt el is mondom hogyan, mégpedig úgy, hogy a legnépszerűbb kategóriákat - kismama, újszülött és családi fotózás - külön-külön megnézzük.


Fotó: Juhász Anikó (rawphoto)

Kezdjük rögtön a kismamákkal! Ha magazinban látsz egy várandós fotót, árad belőle a báj, kiegyensúlyozottság és boldogság. Én nem minden percében éreztem így magam…

Általánosságban a kismama fotózást a terhesség 26-32. hetére jó időzíteni, de bármikor lehet jönni, amikor a pocak már elkezd gömbölyödni és még nem esik nehezedre a mozgás. A legtöbb fotóshoz érdemes legalább egy hónappal előbb bejelentkezni és eldönteni, hogy kültéri vagy stúdiós fotózást szeretnél, lazát vagy elegánsat, egyedül, a pároddal vagy a nagytesóval együtt akár. Ami sokat hozzátesz a fotókhoz, az a smink és a frizura, még akkor is, ha Te visszafogottabb vagy: egy teljesen natúr smink is sokat számít  és a hajad is legyen ápolt. Nem muszáj miatta szakemberhez fordulni, ha Te is el tudod készíteni, de fontos hogy időt szánj rá, mert nagyban meghatározza a végeredményt. A másik fontos dolog a ruha. A legtöbb fotós rendelkezik kismama gardróbbal, ami illik a stúdió enteriőrjéhez és több méretet átölel, így szinte mindenkire passzol. Kérdezz rá, segíteni fog szívesen, hogy miben legyél a fotózáson. Amiről neked kell gondoskodnod, a testszínű fehérnemű, lehetőség szerint pánt nélküli. Ne feledd, a körmeid is látszanak a képeken, célszerű egy semleges színű francia manikűr, vagy a teljesen természetes, festés nélküli köröm. A többi már nagyon egyszerű lesz és a fotósod intézi: segít a pózokban, igazítja a ruhát, szép világítást ad és a kész képeket még szebbé utómunkázza, megőrizve a karakteredet. Akiket a fotóin látsz, hétköznapi emberek, pont mint te.


Fotó: Juhász Anikó (rawphoto)

Ha újszülött fotózásra érkeztek, a közös családi képekre mindenképp kell időt szánni, és pár aprósággal itt is tudsz készülni. Az újszülött fotózás bizalmi műfaj. Különleges területe a fotózásnak, aki ezzel is foglalkozik speciális tudással rendelkező szakember és olyan műteremben dolgozik, ami fel van készülve egy pici baba érkezésére. Biztosan nagyon meleg lesz bent, így ne öltözzetek túl. A fotózás a baba igényeihez alkalmazkodva több órát is eltart, készüljetek kis innivalóval, nasival, és a kispapa is legyen felkészítve hogy mire számíthat. A türelem a fő mottója ezeknek a fotózásoknak, és ez nem csak a fotósra, de a szülőkre is vonatkozik. Ha izgulsz, hogy sikerülnek-e a képek, az átragad a picire is. Bízz a fotósodban, helyezd magad kényelembe és élvezd ki ezt a pár órát, amíg ő foglalkozik a babával. Ott lehetsz mellette, és amint szüksége lesz rád, azonnal megkapod :) A közös képeken elsősorban deréktól felfelé látszotok, így fontos, hogy a felsőtök (ami lehet póló, blúz, ing) legyen semleges színű, minta és felirat nélküli. Nem muszáj egyformában lennetek, de ha egymás mellé álltok, legyenek a színek harmóniában. A babának (az ennivalóján és pár peluson kívül) semmivel nem kell készülnöd, a stúdióban minden kellék és kiegészítő rendelkezésre áll.

A családi fotózások lehetnek a természetben vagy stúdióban, lehet apropójuk a karácsony, az első szülinap, anyák napja, vagy csak az, hogy megörökítsétek, milyen szépek vagytok együtt :) A fotóssal történő előzetes egyeztetések nagyon fontosak, hiszen ő tudja, hogy az adott enteriőrhöz milyen színvilágú ruhák állnak jól, és segít ez alapján a választásban, illetve sok fotós rendelkezik gyermek gardróbbal is. Itt is fontos, hogy nem kell egyformában lennetek, viszont egymás mellé állva harmonizáljon a ruhátok stílusa és színvilága. 


Fotó: Juhász Anikó (rawphoto)

Két kisgyerekem van és a férjem is fotós, időnként rólunk is készülnek képek; pontosan tudom, hogy milyen idegőrlő elindulni a fotózásra, és fejben tartani minden információt, ruhát és egyebet: hogy pont most kell pisilnie, pont most éhes, pont most ette le magát, és mire odaérünk, már nagyon izgulunk. A legjobb döntés ilyenkor elengedni minden előre elképzelt dolgot, ellazulni amennyire lehet és rábízni magunkat a fotósra. Így nem kell azzal szembesülnünk, hogy mindenki jól néz ki a képen rajtunk kívül, mert mi épp fegyelmezünk/ruhát igazítunk/sírunk. És ha sikerül elhinni, hogy most tényleg nem nekünk kell foglalkozni a dolgokkal, akkor a fotósunk megmutathatja a szuperképességeit, mi pedig remek képekkel gazdagodhatunk.

Írta - Juhász Anikó (Mindig ketten fotó & film)

www.rawphoto.hu

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére