Jelenlegi hely

Kötelező „baba projekt” vagy felszabadult gyönyör?

A  szexuális fejlesztés lehetőségei gyermeket tervező pároknak.

Sokakban merülhet fel, vajon mit csinál egy szexuális fejlesztő? Miért van rá szükség és mi köze ennek a gyermekáldáshoz?

Gyakran a felvetés már önmagában meglepő, miért szükséges a szexualitást fejleszteni, miért kell ezzel foglalkoznunk, hiszen „szexelni mindenki tud”.

Igen ám, de ha tovább boncolgatjuk a témát, hogy miért is szexelünk, illetve hogyan tekintünk erre a gyönyörteli együttlétre, amit örömben, szerelemben és egy önfeledt ellazultságban, felszabadultan tölthetünk a partnerünkkel közösen, bizony érdekes válaszokat kapunk, ha egyáltalán tudunk ezekre a kérdésekre választ adni.

A könyvekben vagy a filmvásznon megjelenített idilli együttlétek a valóságban gyakran ennél sokkal árnyaltabb képet festenek elénk. Sok esetben derül ki, hogy a megélt szexuális együttlétek inkább csak a mindennapi stressz levezetésére, a frusztrációink kezelésre, szeretet és/vagy intimitás hiányállapotaink betöltésre, társadalmi vagy házastársi elvárasoknak való megfelelésére, illetve megszokásaink rutinszerű végrehajtására szolgálnak.

Amennyiben szexuális életünket ezekhez hasonló motivációk mozgatják nem csoda, ha előbb vagy utóbb a párok egyik, másik vagy mindkét tagja azt érzi, hogy nem tud kiteljesedni, nem tud önmaga lenni és a szex is csak a mindennapi feladatok egyikévé válik, amit meg kell oldani, le kell tudni.


Forrás: Freepik

Ilyenkor általában hiányérzetünk marad, mert azt érezzük valami nem teljes, nem érzünk vágyat és kezd unalmassá válni a szex, ami nem csoda, hiszen nem tudunk hosszabb időn keresztül olyan euforikus és orgazmikus állapotokban lenni, melyeket újra és újra szeretnénk megélni és amelyekben igazán egyanrangú félként, valódi erőnkben és minőségünkben levő férfinak és nőnek érezhetjük magukat.

Persze hiába a médiából ránk zúduló tippek és trükkök tömkelege arról, hogyan is kéne szexelnünk, valahogy ezek sem működnek. Hosszabb távon marad minden változatlan, azaz semmilyen. Azt ígérik könnyebb lesz, jobb lesz, de nem lesz az, hiszen nem tud az lenni, amíg a szex egy feladat marad és annak megvalósítása elvárásból fakadóan teljesítmény alapú, megítélése pedig eredményorientált lesz.

Egy képzett szexuális fejlesztő ahhoz tud jó eséllyel támpontokat adni, hogy mindenki a saját egyéni szintjén rálásson a saját szexuális működésére, felismerje a saját érzéseit, szükségleteit, vágyait és ezeket hatékonyan tudja partnere felé kommunikálni. Fontos még, hogy az egyén meg tudja húzni határait és képviselni is tudja azokat. Ehhez pedig önismeretre van szükség. A szexualitásunk a személyiségünk része, így a szexuális önismeret elengedhetetlen ahhoz, hogy önazonosan, felszabadultan, az izgalmunkat és gyönyörünket megosztva a partnerünkkel tudjunk jelen lenni egy végtelennek tűnő áramlásban.

Az ember egy szexuális lény, így eredendően rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek egy ilyen állapot eléréshez szükségesek és a jó hír, hogy ezek mindegyike fejleszthető. Egy szomatikus szexuális fejlesztő elméleti tudás és információk átadásán felül olyan gyakorlatokat tud ajánlani, melyek által ezek a képességek fejlődni tudnak és egy minőségi szexuális élet kibontakozására nyílik lehetőség.

A gyakorlatok által a jelenlétünket, kommunikációnkat, ellazultságunkat, kapacitásunkat, érzékenységünket, gyönyörérzetünket, orgazmuskészségünket, kapcsolatteremtő képességünket, befogadásunkat, energiatudatosságunkat, testtudatosságunkat tudjuk fejleszteni. A gyakorlatok jellemzően otthon, teljes biztonságban végezhetők és a testre gyakorolt hatásokon keresztül a testi megélésekkel és tapasztalások integrálásával és az esetleges korábbi mintázatok felülírásával érhető el eredmény, azaz egy minőségi szexuális megélés.

Egy szomatikus szexuális fejlesztés jellemzően verbális módon történik egyéni, személyre szabott konzultációk alkalmával. Természetesen mielőtt egy fejlesztési folyamatba belekezd valaki, egy állapotfelmérésre van szükség annak érdekében, hogy a fejlesztő megbizonyosodhasson arról, hogy az illetővel valóban belekezdhet egy folyamatba és tudja vállalni vagy szükség esetén, más szakemberekhez tudja irányítani (például szexuálpszichológus). 

Nagyon fontos, hogy egy szomatikus szexuális fejlesztő szexpozitív szemléletben támogatja az egyén testével és szexualitásával kialakított kapcsolatát. Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben elfogadással van az egyén szexuális működésével kapcsolatban, ezekre ítéletmentesen tekint, arról szégyen- és tabumentesen kommunikál. Támogatását többek között testalapú megközelítéssel (légzés, mozgás, érintés, hangadás, stb.) valamint az intimitás különböző réteginek felépítésével (jólléti, érzéki, erotikus és szexuális) és ezek egymásra épülésének tudatosításával valósítja meg.

A képzett szomatikus szexológusok (fejlesztők) olyan szakemberek, akik az elméleti tudásuk mellett nem utolsó sorban gyakorlati tapasztalattal és erotikus önismerettel rendelkeznek, azaz ők is bejártak egy szuverén fejlődési folyamatot és saját tapasztalataikon keresztül váltak képessé releváns ismereteket átadni intimitás és szexualitás témában, valamint az egyén fejlődési útjának megfelelő gyakorlatokat ajánlani.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az ilyen szakemberek soha nem probléma alapú megközelítésben dolgoznak, hanem egy adott/jelenlegi állapotból indulnak ki és a fejlődési lehetőségeket keresik és támogatják.

Magyarországon a Szexpozitív Egyesület (szexpozitiv.hu) az első olyan szervezet, amely célul tűzte ki a szomatikus módszerekkel dolgozó szakemberek (képzett szomatikus szexológusok, képzett erotikus masszőrök) képzését, összefogását, érdekképviseletét, és egy olyan elfogadott szakma létrehozását, melynek tagjai a tapasztalat és testorientált szexuális tanulás, avagy szexuális edukáció gyakorlati képviselői és oktatói.

A legtöbb ember életében eljön az időszak, amikor a szexualitása előtérbe kerül és elkezd ezzel fókuszáltan foglalkozni, hogy ez mikor történik meg az általában egyénenként változó. Vannak, akiket ez már fiatalon is megérint, mások inkább a 30-as, 40-es éveikben eszmélnek rá, hogy ezzel még dolguk van ebben az életben, de ennél idősebb éveikben lévőknek is érdemes egy ilyen önismereti útba belekezdeni, hiszen az ember aktív szexuális életét nem determinálja a kor.


Forrás: Freepik

Vannak olyan párok, akik már elköteleződtek a családalapítás és gyermekvállalás mellett, de valamilyen okból mégsem következik be a várandóság. Több statisztika összevétése szerint az ilyen nehézségekkel szembenéző párok 15-20%-ánál nem állapítható meg konkrét ok, azaz nem tárható fel orvosi vagy tudományos megközelítéssel, hogy miért nem történik meg a gyermekáldás. Természetesen ez csak a már orvoshoz forduló párok esetében kimutatható számok, a valóságban ez az arány ennél jóval nagyobb is lehet.

A szomatikus szexológusok azt vallják, hogy az ilyen esetekben a szexuális edukáció, a szexuális önismeret hiánya, ami akár a háttérben állhat, aminek következtében a gyönyör alapú szexszel ellentétben egy teljesítmény és eredmény orientált megközelítés áll. Megfelelő önismerettel jóval nagyobb eséllyel tudják a párok megtalálni és megteremteni az intimitás alap rétegéit (biztonság, ellazultság), amire fel tudják építeni az érzéki és erotikus önmagukat és ezzel a játékossággal és energetikai feltöltöttséggel tudnak belépni a szexualitás terébe, ahol a végtelen gyönyörben levés jóval nagyobb esélyt jelent egy gyermek fogantatásához, mintha ezt egy feszült, görcsös, stressz és teljesítmény által vezérelt, kényszerként és/vagy időre történő kapcsolódásban valósítanának meg. 

Természetesen nem csak akkor érdemes szakemberhez fordulnunk, amikor a gyermekvállalás nehézségekbe ütközik, hiszen egy gyermek születésétől függetlenül is megszülethet az igényünk, hogy a szexualitásunkat egy magasabb, minőségibb szintre emeljük.

Mucza Norbert

szexuális fejlesztő

- Pécsimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére