Jelenlegi hely

Ha szeretsz, miért nem szeretsz? - irodalmi-pszichológiai este Dobray Sarolátval és dr. Bánky Györggyel a PKK Apáczai Művelődési Házban

Időpont: 2024. április 6. szombat 18:30
Helyszín
: PKK Apáczai Művelődési Ház, Pécs, Apáczai körtér 1/D.

„Lehet-e úgy szeretni, hogy a másik belefogy, hogy viszket tőle a bőre, szúr a gyomra, hogy nem kap levegőt? Ki lehet-e szeretni a szuszt egy emberből?” (Üvegfal)
„Az igazi szeretet is függés. A függésnek van szép értelme is. De a szeretetteli függésben egymás szükségleteinek a betöltése a hangsúlyos, nem az, hogy egyik ember a másikat a saját részeként határozza meg, vagy önmagát a másik halmazaként.” (A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról)
Az irodalmi-pszichológiai esten Dobray Sarolta író, az Üvegfal című regény, és Bánki György pszichiáter, az A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról című könyv szerzője beszélgetnek a manapság olyan gyakran emlegetett „bántalmazó kapcsolatokról”. A bántalmazás az egyik legmegfoghatatlanabb kapcsolati ártalom, már csak azért is, mert gyakran mindenféle fizikai erőszak nélkül képes lassan, szinte észrevétlenül megmérgezni az életünket. Ha körbe – vagy épp magunkba - nézünk, észrevesszük, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, így vagy úgy szinte mindenki érintett. Már ha észrevesszük… A bántalmazás mintázata ugyanis felismerhetetlen az avatatlan szemnek. A gyanútlan ember számára átláthatatlan, mi is történik vele valójában, miért fogy körülötte a levegő, mi az, ami fokozatosan elszívja az életerejét, ami elbizonytalanítja, sokszor egészen addig a pontig, amíg szinte alig ismer önmagára.
Milyen is ez a bonyolult dinamika? Hogyan épül föl? Hova vezet? Mennyire veszélyes? Van-e belőle kiút? Egy párkapcsolatban – akár egy kívülről tökéletesnek tűnő házasságban – miért ébred az egyik fél folyton növekvő légszomjjal, és miért érzi, hogy lassan kicsúszik alóla a valóság talaja?
Miért csinálja az egyik? Miért hagyja a másik? Mi ez a gyakran eszméletvesztésig pörgő tánc? Szeretet, szerelem hajtja? Vagy ezeknek épp valamiféle ellenkezője…?
Miért választjuk azt, akit választunk, sokszor látszólag teljesen vakon? És hogy jön ide a nárcizmus?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ, egy ponton a közönség részvételével is.

A beszélgetés végén a két könyv kedvezményesen megvásárolható, amiket a szerzők örömmel dedikálnak.

Jegyek itt!

BŐVEBB INFORMÁCIÓ ITT!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére