Jelenlegi hely

Dévény terápia

Tel.: 1/355-5392
Emaildeveny@deveny.hu

Web: www.deveny.hu
Pécsi DSGM-Szakgyógytornászok:

Dr.Thanné Tari Júlia

Füge Istvánná

Kutas Réka

Szász Krisztina


Kisebbik fiamnál három hónapos korában diagnosztizálták a nyaki izmok gyengeségét, nekünk rengeteget segített ez a módszer. Ezúton is köszönjük a Pécsi Korai Fejlesztő munkatársainak a segítséget. Ha úgy érzitek bármilyen furcsa, oda nem illő dolog történik gyermeketek mozgásában, érdemes szakembernek megmutatni, minthogy elbagatelizálva késő legyen.


NóriMami

 

Kiss Edina DSGM gyógytornász a módszerről:
 

 
A módszer Dévény Anna nevéhez fűződik, aki mint gyógytornász és ritmikus sportgimnasztika szakedző kettős képzettsége alapján dolgozta ki.
 
A Dévény-módszer a hagyományos gyógytornától eltérő, az eddig alkalmazott rehabilitációs eljárások nem egy továbbfejlesztett változata, hanem a mozgáskorrekció új megközelítése.
 
A Dévény-módszer két nagy működési területet ölel fel:
 
1.     Speciális manuális technika
2.     Analitikus testképző gimnasztika
 
Újszülött és csecsemőkorban a speciális manuális technikát alkalmazzuk.
 
Mikor van erre szükség?
Minden olyan esetben, amikor terhesség alatt fellépnek rizikótényezők (vérzések, toxaemia, különböző fertőzések stb.), szülés közben bekövetkezett agyvérzés vagy O2 hiányos állapot, valamint a szülés után kialakuló adaptációs zavar esetén. Méhen belül, szülés közben vagy a szülést követő adaptációs időben bekövetkezett O2 hiányos állapotra nagyon érzékeny az agyban lévő mozgató- és izomtónus szabályozó központ. Az idegrendszer akkor is elkezd fejlődni, ha éri valami károsodás, de akkor rossz irányba. Ezért van, hogy O2 hiány esetén a tünetek a növekedéssel válnak egyre nyilvánvalóbbá.
 
A szülési O2 hiányos agykárosodások még az orvosilag enyhének minősített esetekben is a normál életvitel szempontjából jelentős mozgásproblémákat okozhatnak.
 
A szülési sérülések következménye, hogy megváltozik az izomtónus. Sem a csökkent sem a feszes izom nem képes megfelelő működésre. Az első 4-5 hónapban a csecsemőnek nem kell akaratlagos mozgást végeznie, ezért a szülőknek és gyakran a szakembereknek sem tűnnek fel azok a jelek, amelyek a későbbi mozgásproblémák csírái lehetnek. Bármilyen apró tünet esetén a kezelést azonnal kezdeni kell, mert a tüneteket a gyermek nem növi ki, hanem a növekedéssel egyre durvábbá válnak.
Ha az idegrendszer sérül, a fejlődés rossz irányba megy el.

Kórjelző tünetek
Ezek közül ha egy is megvan, a kezelést az 5. hónap előtt mindenképpen kezdeni kell:
*       terhességi toxaemia
*        koraszülés
*       túlhordás
*       elhúzódó szülés
*       gyors szülés
*       farfekvésből hüvelyi úton szülés
*       simán induló szülés császármetszéssel befejezve
*       köldökzsinór a baba nyakán
*       meconiumos magzatvíz
*       vákummal szülés
*       szívhang 100 alá esése
*       légzéstámogatás az újszülöttnél
*       nem sír fel a baba
*       időre szülés kis súllyal
*       elöregedett méhlepény
*       alacsony Apgar érték
 
Edelmann Nobel díjas agykutató szerint 5 hónapos korig van az agynak olyan tartalékállománya, amely az 5. hónap után élettanilag leépül. A Dévény speciális manuális technika direkt ingerhatása az agynak ezt a tartalékállományát indítja be.
 
Tünetek újszülött és csecsemőkorban:
Hypoton izomzat /csökkent izomtónus/
Ø      izületek végtelen tágíthatósága (pl. nagy csípőterpesz)
Ø      nyak ráncos, szinte nincs is
Ø      a fej esik előre vagy hátra
Ø      táplálkozási nehézség, a hypoton baba nem tud szopni
Ø      szopás közben bealszik
Spasztikus izomzat /feszes izomtónus/
Ø      végtagok nehezen mozdíthatók
Ø      nyak merev, feszes
Ø      erősen öklözik
Ø      szopási nehézség
Ø      gyakori hidalás a törzsben
 
Korai tünetek:
v     a nyak eltűnik a vállak közé behúzódik
v     nem szeret hasalni
v     hason fekve nem fordítja és teszi le az arcát pihenni
v     sokat sír
v     nyugtalan
v     alvás-ébrenlét ritmus nem alakul ki
v     egyoldali fejtartás – fej deformitás
v     kiflizés törzsben
v     testszerte mély, aszimmetrikus ráncok
v     végtagok nem szimmetrikus mozgatása
v     felső végtagok tekergetése
v     hasfájás
 
A megkésett mozgásfejlődés is tünet. A mozgásfejlődés során semmilyen mozgásforma nem maradhat ki, egyik mozgásnak a másikra kell épülnie. A kövérség és a lustaság nem lehet akadálya a mozgásnak, ha egyébként nincs semmi probléma.
A csecsemőkori mozgásfejlődés több szempontból is nagy jelentőségű, még ha sokan a szakemberek közül is elbagatelizálják.
Ahogy fejlődik az idegrendszer úgy hozza az egyre magasabb szintű mozgásokat. Ezek a mozgások a csecsemőkor egy meghatározott idejében kell, hogy bekövetkezzenek, nem maradhatnak ki és nem cserélődhetnek föl.

Az egészséges mozgásfejlődés menete:
4-5 hónaposan forgás, hason alkarra föltámasztás
6-7 hónaposan kúszás, ellentétes kar-láb munkával
8-9 hónaposan mászás és felülés
 10 hónaposan feltérdelés
 11 hónaposan felállás
 12 hónaposan önálló járás
Minden nagymozgásra van 2 hónap, ezen a 2 hónapon belül lehet egyéni eltérés, de a következő nagymozgás idejébe való átcsúszás, mozgás kimaradás már nem fogadható el. A nagymozgások, ezen belül is az ellentétes végtagmunkára épülő mozgások (kúszás és mászás) nagy szerepet játszanak az agyféltekék közötti kapcsolatok kiépítésében, melynek hiánya már kisiskolás korban koordinációs problémákhoz és tanulási zavarokhoz vezethet. Ha ezek a mozgások nem a mozgásfejlődés során alakulnak ki és gyakorlódnak be, akkor nem ugyanazt a célt szolgálják. A nagymozgások hiánya testi szempontból is problémát jelent. Egy-egy nagymozgással mindig előkészítjük a test izmait a következő, nehezebb testhelyzetre. A kúszás a legjobb mélyhátizom erősítő gyakorlat. A kúszás és mászás kimaradásával a törzs- és végtagizmok nincsenek előkészítve a fölegyenesedésre, melynek következménye a serdülő és felnőttkori gerincproblémák, csípő- és alsóvégtagproblémák.
 
A mozgásfejlődésben normál esetben hiba nem lehet, ha van akkor annak oka van, amit fontos kijavítani.
 
Erre alkalmas a Dévény-módszer speciális manuális technikája, melynek hatására normalizálódik az izomtónus (mind a laza mind a feszes) és beindul a mozgásfejlődés. Az izmok kezelésén keresztül stimulálódik a központi idegrendszer.
 
A kezelés nem masszázs, attól mind szemléletében mind gyakorlatában eltér.
 
A Dévény speciális manuális technika előkészíti az izomzatot a mozgásra. Kizárólag önmagában alkalmazható, más módszerekkel vegyítve csökken a kezelés eredményessége.
 
Fontos!! Heti egy alkalommal 50-60 perces kezelés.
 
A kezelés közben a gyermekek sokszor sírnak, de ez nem fokmérője a fájdalomnak, hiszen a csecsemő minden nem tetszését sírással jelzi mivel beszélni még nem tud. A sírás valódi oka az idegen kéz, a szokatlan testhelyzet és a gyermek szabad akaratának gátlása a kezelés alatt.
 
Spasztikus (feszes) izomnál lassú és óvatos technikával a fájdalom minimálisra csökkenthető. Hypoton (laza) izmoknál egyáltalán nincs fájdalom.
 
A hangsúly a korai felismerésen és a korai kezelésen van.

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére