Jelenlegi hely

Testmozgás és mentális egészség: a jólléthez vezető út

Miért fontos a fizikai egészség mellett a mentális egészség megőrzése, fejlesztése?

Több fázisú a folyamat, mire a rendszeres mozgás életünk része lesz.

A jobb egészségre és jó közérzetre való törekvés során az egészséges szokások kialakítása kiemelten fontos. Ezek a szokások, ha ápolják és fenntartják őket, nemcsak a fizikai egészségre, hanem a mentális jóllétre is pozitív hatással lehetnek. A Technogym célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség karbantartásának fontosságára.

Testmozgás során a szervezetünkben speciális kémiai folyamatok zajlanak le .

„Amikor sportolunk, akkor endorfin és szerotonin szabadul fel, ezeket gyakran nevezik jó közérzetet adó neurotranszmittereknek. Fontos szerepet töltenek be az aktuális hangulatunkkal kapcsolatban, valamint a stresszre adott reakcióink szempontjátból” – hívta fel a figyelmet Szekosán Anett, a Technogym marketingvezetője.

Az endorfinok például természetes fájdalomcsillapítóként és hangulatjavítóként működnek, csökkentve a szorongás és a lehangoltság érzését. A szerotonin viszont segít szabályozni a hangulatot, az alvást és az étvágyat, hozzájárulva az általános jó közérzethez. A mozgás tehát derűsebb hangulatot és jobb mentális egészséget eredményezhet. Persze ahhoz, hogy valaki tudatosan beépíthesse a mozgást az életébe, több fázison át vezet az út.

Mutatjuk, melyek ezek:
1. fázis: a tudatosság szikrája

Bármely szokás kialakításának első lépése, hogy tisztában legyünk annak fontosságával. Atestmozgással összefüggésben ez annak felismerését jelenti, hogy a testmozgás nem csupán a formába lendülésről szól, hanem a mentális egészség egyik sarokköve.

2. fázis: reális célok kitűzése
„Szakértők azt tanácsolják, hogy a testmozgásra lehetőleg mindig kis, megvalósítható lépésekkel hangolódjunk rá”- hangsúlyozta Szekosán Anett. Legyen szó akár egy napi sétáról, néhány perces nyújtásról vagy jógáról. Fontos, hogy olyan tevékenységet válasszunk, amely valóban örömet okoz. A kulcs a következetesség, a fizikai aktivitás időtartamának és intenzitásának fokozatos növelése.

3. fázis: a rutin kialakítása
A következetesség a szokások kialakításának alapköve. „Állítsunk fel egy olyan rutint, amely beépíti a testmozgást a mindennapi életünkbe, és kezeljük úgy, mint egy találkozót önmagunkkal, amelyet nem hagyhatunk ki! Csakúgy, mint egy tárgyalást, a gyerekek iskolából való elhozatalát vagy a nap folyamán elvégzendő ügyintézést. A magunkra szánt időt is ugyanígy próbáljuk beütemezni, meghatározva a napot, az időpontot és a tevékenységet” – emelte ki Szekosán Anett.

4. fázis: az akadályok leküzdése
A szokások kialakítása nem mentes a kihívásoktól. Amikor a motiváció alacsony, fontos emlékeztetni magunkat a testmozgás mentális egészségre gyakorolt előnyeire, valamint arra, hogy csökkentheti a stresszt és javíthatja az általános jó közérzetet. Mindig tartsuk szem előtt a végcélt!

5. fázis: a haladás ünneplése
Ez a fázis rendkívül fontos. Arról szól, hogy ne felejtsük el megünnepelni az elért eredményeinket. „Legyen szó egy állóképességi mérföldkő eléréséről vagy a mentális egészségünk javulásáról, ezek az ünneplések megerősítik az elkötelezettségünket” – tette hozzá a Technogym marketing menedzsere. Kiemelte: mindemellett fontos, hogy nyitottak maradjunk a fizikai aktivitás még nem próbált módjaira és új kihívásokra, hogy megőrizzük a sporttal kapcsolatos lelkesedést és motivációt.

6. fázis: szokássá válik
Végső soron minden a heti rutinunkká válhat, ha eléggé kitartóak vagyunk. A fizikai aktivitás és a mentális egészség közötti kapcsolat erős. Csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit, növelheti az önbecsülést, és javíthatja az általános életminőségét. Az olyan szokások kialakítása, mint a rendszeres testmozgás, reménysugár lehet azok számára, akik nemcsak fizikai, hanem mentális jóllétük javítására is törekszenek. Amennyiben valaki elkötelezett marad ezen az úton, akkor megtapasztalhatja a testére és lelkére egyaránt jó hatással lévő, mozgásban gazdag életmód előnyeit.

Technogym
A Technogym a világ egyik vezető, csúcskategóriás fitneszeszköz gyártója. A Technogym termékei ma több mint 100 országban vannak jelen. A márka kínálatában jelenleg többek között high-tech futógépek, evezőpadok, teremkerékpárok és erőgépek is megtalálhatóak. A Technogym megoldásait világszerte 55 millió ember használja, több mint 85 ezer intézményben és 400 ezer háztartásban.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival. Akár ezt is beszerezheted 35% kedvezménnyel, ha tagja vagy a Pécsimami VIP Klubnak. 
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére