Kacsamellek, kacsacombok sütése
Hozzávalók
4 adaghoz
- 4 vagy 6 személyre a kacsák méretétől függően
- 2 db kacsamell
- 6 db kacsacomb (ha otthon szeded szét, akkor 4 db kacsacomb és 4 db kacsaszárny)
- 2 evőkanál kacsazsír
- 1 teáskanál só
- 1 lapos teáskanál bors
- 2 evőkanál majoránna
- 1 kávéskanál kakukkfű
Megjegyzések:
- Ha otthon bontod fel a kacsákat, a fent nem említett részekből (nyak, farhát, esetleg, ha van, aprólék) kiváló leves készülhet.
Előkészítés
- A kacsa darabokat megtisztítod, leöblíted. Ha zsírréteg van a bőre alatt, a bőrt keresztben és hosszába bevagdalod. Ez segíti a bőr alatti zsír kiolvadását.
- A sütés előtti napon, de legalább egy órával a sütés előtt a bőr nélküli részt borssal, majoránnával, kakukkfűvel befűszerezed. A sózást csak közvetlenül a sütés előtt végezd el a darabok mindkét oldalán, a bevágott bőröknél beledörzsölve. Azért ne előbb, mert a só elvonja a húsból a lét (levet ereszt), és a hús száraz lesz.
Kacsamellek, kacsacombok sütése
- Melegítsd elő a sütőt 140 fokon.
- Egy nagyobb lábasban vagy serpenyőben olvaszd fel és forrósítsd fel a zsírt, tégy a forró zsírba annyi darabot, hogy még kényelmesen meg tudd fordítani, és süsd 1-2 percig a húsok mindkét oldalát. Erre azért van szükség, mert a felületen összehúzódott bőr védi meg a húsokat a kiszáradástól.
- Ezután bőrös felükkel felfelé tedd a kacsa darabokat a mélyebb gáztepsibe, öntsd alájuk a zsírt, amiben kisütötted, és még kb. 1 dl vizet. Ebből fejlődik majd a gőzt, ami a húst megpuhítja.
- Takard le alufóliával.
- Tedd a sütőbe, és párold, amíg a hús megpuhul. (Ez eltarthat akár 2 óráig is.) Közben negyed óránként nézd meg, és pótold az elpárolgott vizet.
- Amikor a hús megpuhult, vedd le az alufóliát és süsd meg. A bőrét a sütő lével és sörrel locsolgathatod, akkor ropogósabb lesz. Ha van grill a sütődben, azzal is rápiríthatsz a tetejére néhány percig.
Elkészítési idő (a pácolási idő nélkül):
Előkészítés: 15 perc
- Darabok elősütés: 15 perc
- Párolás: 2 óra
- Sütés: 15 perc
Összesen: 2 óra 45 perc
Tálalás
A kacsasült klasszikus köretei:
- Párolt lilakáposzta
- Krumplipüré vagy petrezselymes krumpli
Ha szeretnél ettől eltérni, tálalhatod:
- sült céklával
- sült sütőtökkel
- szilvamártással
Linkek:
www.haztartas-ma.hu/
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/koret/parolt-lilakapos...
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/koret/krumplipure/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges