Jelenlegi hely

Teljeskiőrlésű pizzatészta - az egészséges táplálkozás jegyében

Íme egy újabb szuperegyszerű és gyors recept, a végeredmény pedig egy nagyon finom ebéd vagy vacsora! 

Ennek a pizzatésztának a titka, hogy a finomliszt mellett, teljeskiőrlésű lisztet is tartalmaz 1:1 arányban. Ha soknak érzed a teljeskiőrlésű liszt mennyiségét, akkor csak az egyharmada legyen az!

Miért is jó teljeskiőrlésű lisztet csempészni az ételeinkbe? 
A teljeskiőrlésű lisztek a gabonaszem egészét (héj, csíra, magbelső) tartalmazzák, így magasabb rosttartalommal bírnak. A magasabb rosttartalom miatt, az ezekkel készített ételek, lassabban emelik meg a vércukorszintet és sokkal jobban laktatnak. Ez az oka annak, hogy az egészséges, korszerű táplálkozás fontos elemei.

Nézzük a receptet!

Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) finomliszt, 1 bögre teljeskiőrlésű búzaliszt, fél teáskanál méz, 1 tasak (7g) instant élesztő, 2 dl langyos víz, 1 evőkanál olivaolaj, 1 teáskanál tengeri só

Elkészítés:
A hozzávalókat egy nagy tálba összemérem, majd összegyúrom. 10 perc pihentetés után lisztezett felületen a gombócból kör alakot nyújtok. Persze ez lehet akár amorf is, a lényeg, hogy jó vékonyra (kb. 5mm vastagra) nyújtsuk a tésztát! 
Sütőpapírral borított tepsire átteszem. Ezután már csak ízlés és képzelet szab határt, hogy mi is kerül rá.

Ha kalóriabarát verziót szeretnél, akkor pedig a feltétnél ne spórolj a zöldségekkel (pl.: kukorica, cukkini, gomba.. ilyenkor a cukkinit érdemes előtte félpuhára párolni), tegyél rá tokányra vágott - serpenyőben előre megpirított - sovány húst (csirke, pulyka, sertés comb vagy karaj) és a tetejére reszelj egy kis vagy sok sovány sajtot vagy darabolj rá light mozzarellát!

Végül 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, ahol kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sül.

Jó étvágyat hozzá! 


Nagy Nóra Zsófia
dietetikus
Táplálkozz okosan

Hozzászólások

Miért kell méz a tésztába?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére