A tócsni
Nemzetközi népi étel, amely reszelt krumpliból, lisztből és tojásból készül fűszerek hozzáadásával. Jellegzetes fűszerei a fokhagyma, só és bors. Vidékenként is másképp nevezik. Azon egyszerű ételek egyike, amelyek régebben a vidéki háztartásokban gyakran készültek, mert rendszerint minden volt hozzá otthon, még a legszegényebb időkben és a legszegényebb háztartásokban is.
Hozzávalók:
12 db közepes méretű tócsnihoz
- 80 dkg krumpli
- 1 db tojás
- 5 evőkanál liszt (ez a krumpli fajtájától függően változhat)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
Az alkotók szerepe:
- alapanyag: a krumpli
- a massza összetartó anyagai: a liszt és a tojás
- ízesítők (minden tócsni-féleségé): fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
- A krumplit lereszeled (gyorsan dolgozz, mert hamar elszíneződik).
- A fokhagymát felaprítod, vagy fokhagymapréssel a krumplira nyomod.
- Az előkészített anyagokra ráütöd a tojást, rászórod a lisztet (kanalanként, mert lehet, hogy kevesebb is elég), és összekevered - előfordulhat az is, hogy több lisztre lesz szükséged. Olyan massza lesz, ami kanalazható, ne legyen folyékony.
- Egy edényben felteszel kevés zsiradékot melegedni. Amikor felforrósodott, kanalanként beleteszed a masszát, tetejét kicsit ellapítod (innen eredhet a lapcsánka név), majd mindkét oldalán megsütöd.
Zöldséges tócsni
Ez a népszerű étel könnyen és gyorsan elkészíthető. Változatosabbá tételére két út kínálkozik:
- ízesítés zöldfűszerekkel (pl. medvehagymával, petrezselyemmel, a merészebbek kaporral is megpróbálhatják)
- a krumpli helyettesítése reszelhető zöldségekkel (cukkini, cékla, sütőtök, de megfelelő lehet az édesburgonya, a sárga- és fehérrépa, sőt a tök és patisszon is kaporral ízesítve).
Feltételezem, hogy ebben az ételben a krumplit azért helyettesítették zöldségekkel, mert - az egészséges táplálkozás jegyében - csökkenteni akarták az étel szénhidrát tartalmát. Ez a változtatás azonban más haszonnal is járt: új ételek jöttek létre.
Ezekben a változatokban az a legnagyszerűbb, hogy csak egyetlen egyszerű alapreceptet kell megtanulnod és máris ételek sorát készítheted el a recept alapján.
Zöldséges tócsni tálalása
Fajtájától függően tálalhatod:
- fokhagymás tejföllel
-
különféle zöldségekkel
Linkek:
www.haztartas-ma.hu
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cukkini-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/sutotok-tocsni/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/receptek/zoldseges-etelek/cekla-tocsni/
A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges