Jelenlegi hely

Fűszernövények tavasztól őszig

A fűszernövények használata a konyhában reneszánszát éli. Régen – és sok helyen ma is – megtalálhatók a kiskertekben vagy cserepekben az erkélyeken, teraszokon.

Fűszernövények a konyha közelében

Régen és ma

Az étkezési kultúra fejlődése magával hozta a zöldfűszerek egyre szélesebb körű használatát. Ma megcsodálunk egy-egy fűszerkertet és kevesen emlékeznek arra, hogy régen a falusi konyhakertekben a háziasszonyok maguk termelték meg a konyhában használt fűszernövényeket: petrezselymet, kaprot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet, zsályát, csombort. Ha van kiskerted, ezt ma is megteheted. Ha nincs, megteheted teraszon, erkélyen cserépben. A zöld fűszerek használata reneszánszát éli, az igényesebb éttermek egy részének is van saját fűszerkertje.

Milyen fűszernövényeket nevelj cserépben

Ez több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mennyi helyed van a cserepek elhelyezésére. Arra kell gondolnod, hogy amikor a kis növényt hazaviszed, egy-két nap után át kell ültetned egy nagyobb cserépbe, mert különben nem fog fejlődni, sőt tönkre is mehet. Átültetésükhöz 15, 20 és 25 cm-es cserepeket, vagy balkonládákat használhatsz.

Petrezselymet, kaprot nem érdemes otthon nevelned, mert megveheted a piacokon és a kapor nem is igazán szép látvány és elég magasra nő. Tájékoztatásul néhány javaslat:

  • nagy cserép: rozmaring, tárkony, citromfű, menta
  • közepes cserép: zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű (oregano)
  • kis cserép: majoránna

bazsalikom

szurokfű (oregano)

rozmaring

kakukkfű

tárkony

Mire van szükségük a fűszernövényeknek

Ha cserépben nevelsz fűszernövényt, jó ha tudod, hogy mire van szükségük:

  • napfényre (napos helyen fejlődnek jól, árnyékban, fényszegény helyen nem)
  • megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű földre (laza, kissé homokos föld, a kötött talaj nem megfelelő)
  • vízre (rendszeres öntözésre).

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a fűszernövények szépen fejlődnek és egész nyáron ellátnak zöld fűszerrel.

Fűszerezés

A fűszernövények használata

A fűszerek elsőrendű feladata az ételek élvezeti értékének növelése, de ezen kívül más értékes tulajdonságokkal is bírnak:

  • az ételek ízének javítása
  • étvágyjavítók, segítik az emésztést
  • egyesek vitamin tartalommal, gyógyhatással is rendelkeznek
  • rovarirtó és molyűző hatásuk is ismert. (egyes fűszernövények, pl. a bazsalikom a bejárat közelében tartva védik a lakóteret a legyektől és más rovaroktól).

A fűszerezés művészete

 A fűszerezés a konyhaművészet tárgykörébe tartozik és nem lehet egy-két hónap alatt megtanulni. Az előírt mennyiségek mindig hozzávetőlegesek, mert mindenkinek más az ízlése.

Alkalmazkodni kell

  • a szokásokhoz
  • az étel mennyiségéhez
  • az esetleges diétákhoz
  • a klímához.

Mégis van néhány alapelv, amelyhez érdemes tartani magad:

  • a fűszerzés legyen túlzásoktól mentes, mértéktartó
  • alkalmazkodjon az étel jellegéhez
  • legyen finom aromájú, esetleg pikáns
  • az ételnek ne vegye el az ízét, hanem csak javítsa (íz kiemelő vagy íztompító hatásával).

Ha türelemmel gyakorlod, az eredmény magáért fog beszélni.

Háztartás Ma oldal
www.haztartas-ma.hu

Fűszernövények termesztése otthon
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/fuszerezes/fuszernoveny/fuszernove...
termesztese/
Fűszernövények gyógyításra
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/helyes-taplalkozas/fuszernovenyek-...

A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére