Jelenlegi hely

Állítsunk futópadot a fogyókúránk szolgálatába

Érdekes lenne megnézni egy olyan közvélemény kutatást, ami arra kíváncsi, hogy vajon mi az elsődleges motivációja azoknak, akik elhatározzák, hogy – gyakran sajnos csak mindig holnaptól – futópados edzésekkel veszik kezükbe saját egészségük védelmét. Minden bizonnyal vannak, akik az állóképességüket szeretnék javítani, vannak, akik valamely sportág kiegészítőjeként a gyorsaságukat kívánják növelni, de a legtöbben talán azok lennének, akik nemes egyszerűséggel csak fogyni szeretnének.

Természetesen a hatékony fogyókúrának a megváltoztatott étkezési szokások, mind mennyiségben, mind minőségben, illetve az egyéb, intenzív mozgásformák szintén segítségükre lehetnek, de ezek a lehetőségek már egy másik cikk tartalmát képzik. Ebben az írásban most kifejezetten a futópadra és az azzal végezhető edzésekre koncentrálunk.

Mielőtt konkrét számokkal, illetve tervekkel segítenénk a fogyni vágyókat, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a futópadoknak nemcsak a végeredmény tekintetében, vagyis hogy segít megszabadítani bennünket a felesleges kilóktól, de az odavezető úton is jelentős szerepük van, hiszen maximálisan védik szervezetünket, kímélik az ízületeket, így gyakorlatilag nullára redukáljuk a sérülések kockázatát. Természetesen a futópadnak eme védelmi funkcióit még hosszan lehetne sorolni, a lényeg azonban az, hogy valóban nagyon nehéz olyan kifogást találni, amely a futópad használata ellen szólna akár a fogyókúra eredményes kivitelezésének tekintetében is.

Miért olyan fontos ismerni a zsírégető zónát?

Egy kis túlzással a fogyókúra szinonimája a szervezetünkben felgyülemlő felesleges zsírok lebontása. Amikor nekiállunk edzeni, azonnal sajnos nem élvezhetjük az erőfeszítéseink pozitív hatásait, ami a fogyókúrát illeti. El kell tennie egy kis időnek, amikor az ún. zsírégető zónába kerülünk, például a futópadon történő edzések során. A zsírégető zóna nem más, mint az edzésnek az a periódusa, amikor a szervezetünk a lehető legtöbb energiát nem másból, mint a zsírszövetek lebontásából nyeri. Ezt az állapotot oly módon tudjuk elérni, ha a pulzusszámunkat a maximális érték 55-60%-án tudjuk tartani az edzés során. Fontos, hogy ha elsődlegesen a testsúlyunk csökkentése a célunk, akkor a szakemberek szerint ez értékek fölé nem tanácsos menni, mert akkor már az ún. kardió zónába érkezhetünk, amely már nem támogatja oly hasznos mértékben a felesleges kilóktól történő megszabadulás folyamatát. Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy meghatározzuk a maximális pulzus számunk kiszámításának módját. Ezt az értéket a legegyszerűbben úgy kaphatjuk meg, ha 220-ból kivonjuk az életkorunkat. Például egy 50 éves ember esetében a maximális pulzus percenként 170 ütés lesz és ennek az értéknek az 55-60%-nál, vagyis percenként kb. 100-as pulzusszámnál égethetjük a leghatékonyabban a kalóriákat.

Edzéstechnika a súlyfelesleg elleni küzdelemben

Az eddigiekből is talán már egyértelművé vált, hogy talán az egyik leghatékonyabb módja az eredményes fogyókúrának a futópados edzés  rendszeres alkalmazása, hiszen a futópadok esetében gyakorlatilag “steril” körülményeket biztosíthatunk az edzéseknek, így a szervezetünknek valójában csak és kizárólag a felesleges zsírszövetek égetésére kell koncentrálniuk, persze csak abban az esetben, ha megfelelő edzéstechnikát követünk.

A már említett zsírégető zóna megtalálásához ismernünk kell az éppen aktuális pulzusunkat. Amennyiben nincs külön ilyen mérő alkalmatosságunk, akkor segítségül hívhatjuk a futópadot, amely a beépített érzékelőjével segíthet ki bennünket a számunkra oly fontos értékek kijelzésével.

Persze ahány ember, annyiféle edzéstechnika vezethet eredményre. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy vajon számunkra melyik zsírégető edzéstechnika lehet a legeredményesebb, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki nagy valószínűséggel az alábbi lehetőségek közül választja majd ki a számunkra legoptimálisabb edzéstípust.

Alacsony intenzitású, hosszabb edzésidő. Az ún. LISS edzésmódszer viszonylag könnyen teljesíthető, viszont több időre van szükség ahhoz, hogy megfelelő eredményeket érhessünk el. A gyors intenzitású séta és a könnyű futás (kocogás) között kell beállítani a futópad intenzitását, de megoldás lehet az egyenletesen alacsony sebesség is.

Magas intenzitású, intervallumos, ún. HIIT edzés. Ez az edzésmódszer a lehető legtöbb kalória égetésére alkalmas a lehető legrövidebb időn belül. Az edzésen belül felváltva kell kemény munka és pihenő szakaszokat alkalmazni, például 15-20 másodperces intenzív futást 8-10 másodperces pihenő kövessen. Ennek az edzésmódnak a lényege, hogy a munka részét sprintben érdemes teljesíteni, éppen ezért ezt a módszert a szakemberek már elsősorban a haladó futópad alkalmazóknak ajánlják.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Ugrás az oldal tetejére