Jelenlegi hely

Az üzemanyagár emelkedése a Pécsi Gyerektaxit sem kíméli: átmeneti megoldást találtunk!

A 2018 áprilisa óta Pécs utcáit járó Gyerektaxi sok pécsi családnak segített már összehangolni a munkát és a családi életet.

Búcsúzunk a kisbusztól, de a Gyerektaxi szolgáltatás még folytatódik

Az ingyenes szolgáltatást azoknak a pécsi szülőknek indítottuk, akik tovább dolgoznak, mint ahogy az iskola, óvoda nyitva tart, vagy a munkájuk miatt nem tudnák elvinni gyermeküket a szükséges fejlesztő foglalkozásra.

Egyedülálló szülők, többgyermekes, vagy nagyszülői segítség nélküli családok, rugalmatlan munkarendben dolgozók, beteg gyermeket nevelők és sok más hátrányos helyzetű pécsi számára könnyítette meg eddig a délutáni logisztikát a Gyerektaxi, amely hivatásos sofőrrel elment a gyermekért az oktatási-nevelési intézménybe és díjmentesen a szülő által kért helyre szállította.

Az igénybe vevő szülők nevében ezúton is köszönjük azt a páratlan városi összefogást, amivel sikerült a képen látható használt, de jó állapotú kisbuszt megvásárolnunk, hiszen az uniós támogatás megszűnése után csak így maradt esély a folytatásra: gépjármű bérlésére már nem kellett pénzt fordítanunk.

2022. július 30-tól azonban már csak magánszemélyek, taxisok és mezőgazdasági erőgépek kapnak 480 forintos áron üzemanyagot.

A Gyerektaxi nevében ugyan taxi, de valójában nem az, hiszen nincs taxióra, a rászoruló családoknak teljesen ingyenes a fuvar.

A közel 800 forintos üzemanyagár mellett a Gyerektaxi működése ellehetetlenült, hiszen a korábbi, közel havi 600 ezer forintos uniós támogatás megszűnése óta már eddig is mindössze havi 160 000 forintos NEA támogatással, közfoglalkoztatással és rengeteg önkéntes munkával tudtuk fenntartani a Gyerektaxit.

Pengeélen táncoltunk, hiszen az üzemanyag, sofőr, koordináció, kötelező biztosítás, olajcsere stb. költségei mellett sosem tudhattuk, mikor jön egy váratlan meghibásodás...

A hatósági áras üzemanyag megszűnése óta kerestük a megoldást, minden lehetőséget számba vettünk, végül arra jutottunk, hogy a tőletek, helyi cégektől, a városi – és megyei önkormányzattól kapott támogatásból megvásárolt kisbuszt szeretnénk értékesíteni, és

az abból befolyt összeg minden forintját – annak kimerüléséig – a Gyerekaxi további folytatására fordítani.

Ennek érdekében egy helyi taxitársasággal fogunk szerződést kötni, mely a rászoruló családok gyermekeit a következő időszakban szállítja, de a taxiköltséget a Pécsimami – a kisbusz értékesítéséből származó bevételből – fizeti meg.

Emellett természetesen biztosítjuk a gyermekek utazását kísérő gyermekfelügyeletet és a gyerektaxi koordinációját (szülőkkel, pedagógusokkal való egyeztetés, napi menetrendek összeállítása stb.) is.

Összeségében szép eredmények tartjuk, hogy az uniós pályázat 2,5 éve után további 2,5 évig - várhatóan a 2023-as tanév végéig - fent tudtuk / tudjuk tartani a gyerektaxit, és bízunk benne, hogy a későbbiekben lesz még gyerektaxija Pécsnek akár piaci alapon, vagy valamely helyi cég által a saját dolgozóinak megszervezve. Mi ehhez minden eddigi tapasztalatunkat szívesen átadjuk.

Még egyszer köszönjük a jó ügy érdekében tett városi összefogást és hírlevelünkben fogunk értesíteni benneteket arról, ha - reményeink szerint  októbertől - elindulhat ebben az új rendszerben a Gyerektaxi utolsó pár hónapja.

Pécsimami

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Mesélj, mi volt ma a suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Mesélj, mi volt ma az oviban, suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Hogyan tudhatjuk meg a gyerektől, hogy mi történt aznap a suliban, oviban és éppen hogy érzi magát az iskolai, baráti közösségében? Egyszerű: kérdezzük meg! Na, de hogy tegyük fel a kérdést, hogy válaszoljon is rá?
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Ugrás az oldal tetejére