Jelenlegi hely

Élménygazdag éjszaka a pécsi múzeumokban

Ahogy kezdetektől fogva minden esztendőben, Pécs idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája eseménysorához. Június 25-én délutántól éjszakáig lesznek tárlatvezetések zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések éppúgy, mint előadások, gyermekprogramok, játékok, bemutatók.

A Janus Pannonius Múzeum 2022-ben is arra törekedett, hogy a legkülönfélébb korosztályú, érdeklődésű látogatók is találjanak kedvükre való elfoglaltságot ezen a napon. A kínálat bőséges, az eseménysor sokszínű, 15 helyszínen több mint 50 program közül válogathatunk.

Ez a különleges nap mindig csábít az állandó és időszaki tárlatok egyéni (újra)felfedezés(é)re, de ebben segítenek a tárlatvezetések is.
A Modern Magyar Képtárban, ahol 17:00 órától kezdődően a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhet meg. A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításban (21:30), a Mecseki Bányászati Kiállításban (22:00) éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban (21:00), a Sopianae állandó kiállításban (20:30), a Csontváry Múzeumban (19:00) vagy a Szerecsen Patika Kiállításban (17:00; 18:30; 20:00).

A Múzeumok Éjszakája napjától (június 25.) látogatható a Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A 2022. augusztus 21-éig megtekinthető tárlat az autópályaépítés a 2021 augusztusa és 2022 januárja között a Babarci Autópálya Mérnökségi Telep területén feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok Éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások, bemutatók kapcsolódnak.

Nem kell nélkülözniük azoknak sem, akik zenei programra vágynak: a Csontváry Múzeumban megtartandó zongoramaraton (19:00), valamint a Zsolnay Múzeum udvarán megrendezett Koto és shakuhachi koncert (18:00), továbbá a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével felcsendülő Kis éji crossover (21:00) egyaránt ezt bizonyítja.
Több helyszínen is (Vasarely Múzeum, 19:30 és múzeumigazgatóság udvara, 20:10) fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar, a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja (20:45) alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen (20:00, 21:00) avatnak be a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett a helyszínen lesz mesesarok, almasütés kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván éji tűzugrás sem.

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

Aki inkább kirándulni szeretne a környéken, ezt is megteheti: a Jakab-hegyre (17:30) és Mecsekszabolcsra (19:00) egyaránt indul egy-egy túra.

Belépőjegyárak és más, fontos tudnivalók

A pécsi Múzeumok Éjszakájára a – minden helyszín megtekintésére feljogosító – belépőjegy felnőtteknek 2000, a kedvezményekre jogosultaknak (6-26 év között, illetve 62 éves kor felett) 1500 forintba kerül. A családi jegy 5000 Ft, továbbá 0-6 éves korig, valamint fogyatékkal élőknek (1 kísérővel) a program ingyenes. Aki csak egy adott helyszínre váltana belépőjegyet, annak 1000 forintot kell fizetnie.

Az év többi napján érvényes kedvezmények a Múzeumok Éjszakájára nem vonatkoznak. A karszalagos belépőjegy másnap, június 26-án is érvényes a JPM kiállítóhelyein! (Ezen a napon kizárólag a karszalagos belépőjegyet tudjuk elfogadni, a helyszínre váltott jegyekre ez az akció nem érvényes.)

Teljes program és forrás: https://www.jpm.hu/hirek/2022-06-13-muzeumok-ejszakaja-pecs-2022-teljes-programsor

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére