Jelenlegi hely

Hasznos praktikák: nátha és orrdugulás kezelése csecsemőknél

A friss szülőséggel járó kihívások tárháza az első évben szinte kimeríthetetlen, de a kisbabát kínzó nátha és orrdugulás okozta tehetetlenség rémén jó eséllyel minden szülőnek előbb-utóbb át kell esnie. Hogy mégse váljon rémálommá, íme gyakorlati
segédletünk.

Amilyen kicsinek gondolnánk a bajt, amíg nem vagyunk benne, annál kínzóbb és hálátlanabb feladat, amikor ténylegesen át kell segíteni nyűglődő kisbabánkat a náthás, orrfolyós-orrdugulós időszak minden egyes kínkeserves percén.

Miért probléma a nátha és az orrdugulás?

A nátha és annak kellemetlen tünetei egyrészt valódi nehéz órákat és napokat – azon belül álmatlan éjjeleket – tud okozni kisbabának és szülőnek egyaránt, másrészt egyéb szövődményes kockázatokkal is járhat, ha nem sikerül időben és kellően kúrálnunk.

A baba (és azáltal a szülő) komfortérzetét nagyban megnehezítő tünetek:

 • a kisgyermek orra eldugul, nem kap elég levegőt, ami önmagában nyűgössé teszi,
 • az orrdugulás akadályozza a táplálkozásban, hiszen szopás közben sem kap levegőt,
 • az orrdugulás megnehezíti vagy ellehetetleníti az alvását,
 • az orrdugulás következtében a kicsi óhatatlanul a száján át veszi a levegőt, nyálkahártyái kiszáradnak, és ez irritálja a légutakat.

A lehetséges egészségügyi kockázatok:

 • a szájon át való légzés miatt a baba szervezete több folyadékot veszít, ez folyadékhiányos állapotot idézhet elő,
 • a kiszáradt nyálkahártya növeli a felső légúti fertőzések kockázatát,
 • az orrban lévő fokozott váladékképződés miatt a fül nem tud kellően szellőzni, és ez fülgyulladáshoz vezethet.

A legfontosabb teendők nátha esetén

A fenti leírásból többé-kevésbé egyértelműen látszik, mik a legfontosabb teendők egy náthás kisbabával:

 • törekedjünk minél hatékonyabban a váladék folyamatos eltávolítására és az orrdugulás megszüntetésére,
 • folyamatosan pótoljuk a folyadékot,
 • ellensúlyozzuk nyálkahártya kiszáradását,
 • javítsunk a baba komfortérzetén.

Az orrdugulás megszüntetése és a váladék eltávolítása

Az orrdugulásban kétféle jelenség is szerepet játszik: egyrészt a gyulladás következtében megduzzadt nyálkahártya, másrészt a fokozott orrváladék-képződés.

A már újszülött kortól használható tengervizes orröblítő oldat vagy spray (a csecsemők számára kifejlesztett komfort fúvókával és ultra-lágy permettel) gyengéden tisztítja a baba érzékeny orrjáratait és távolítja el a felgyülemlett váladékot. Ha ez nem elegendő, érösszehúzó orrspray vagy orrcsepp alkalmazása is szóba jöhet, az életkori ajánlásokra figyelve és a gyermekorvossal egyeztetve.

Noha az orrba csepegtetést sem szokták kitörő örömmel fogadni a kisbabák, de ennek szülőre háruló kínjai messze elmaradnak az orrváladék eltávolításának nehézségeitől. Bármennyire kínzónak és kegyetlennek érezzük is azonban az orrszívást, bármilyen keservesen tiltakozik is kisbabánk, tartsuk szem előtt: ez a legjobb és legfontosabb, amit tehetünk érte mind a pillanatnyi közérzete, mind a komolyabb szövődmények megelőzése érdekében. Pici csecsemőnél használjunk erre a célra puha fejű kézi orrszívót, nagyobb babánál, vagy ha végképp nem jutunk eredményre a kézi eszközzel, vessük be a porszívó orrszívót. A hatásfok javítása érdekében érdemes előzetesen bespriccelnünk tengervizes oldatot, ami fellazítja a dugulást.

Folyadékpótlás

Anyatejes babánál értelemszerűen az anyatejjel kínáljuk többször a kicsit, míg a tápszeres vagy már vegyesen étkező kisbabát forralt, lehűtött vízzel itassuk gyakran. Egyéves kor alatt a gyógyteák adása csak módjával ajánlott – abból is kizárólag az orvosi minőségű patikai változat. 5-6 hónapos kortól adható az ánizs, a csipkebogyó-hibiszkusz és a hársfa. A köztudattal ellentétben kerüljük inkább a kamillát, és semmiképpen ne adjunk fekete és zöld teát, borsmentát és mézet.

A pelus ellenőrzése támpontot adhat a folyadékveszteségre nézve: minél sötétebb és szúrósabb szagú a pisi, annál erősebb a folyadékhiányos állapot.

Párásítás és szellőztetés

Segíti az irritált nyálkahártya regenerációját, ha friss és tiszta, valamint páradús a levegő. Szellőztessünk rendszeresen (természetesen arra az időre vigyük ki a babát a szobából), és folyamatosan párásítsuk a levegőt. Egy egyszerű párásító készüléket egyébként is érdemes éjszakánként beüzemelni a gyermekszobában, ilyenkor pedig működtessük folyamatosan, akár pár csepp légzéskönnyítő illóolajjal kombinálva.

Alváskönnyítő praktikák

Emeljük meg kissé a kiságy fejrészén a matracot, ez megkönnyíti a baba légzését. Az alápolcolás legyen fokozatos, és mindenképpen a matrac alá kerüljön, ez lehet például egy összehajtogatott takaró vagy egy párna.

Léteznek orr- és tüdőtisztító hatású légzéskönnyítő balzsamok, melyekkel bedörzsölhetjük a baba mellkasát és hátát – ám feltétlenül vegyük figyelembe az életkori ajánlást: a legtöbb 6 hónapos kor alatt nem használható, ám némelyik készítmény csak 1 vagy 2 éves kor felett alkalmazható.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • ha a tünetek nem javulnak 1-2 napon belül;
 • ha a baba lázas;
 • ha köhög vagy más tünetei is vannak;
 • ha fülfájásra gyanakszunk;
 • ha a kicsi láthatóan valamitől nagyon szenved;
 • ha a baba nem tud kellő folyadékot és/vagy ételt magához venni;
 • továbbá, ha mi magunk nagyon aggódunk – akár indokolt az, akár nem.

A beteg, enni és aludni nem tudó nyűgös kisbaba érzelmileg és fizikailag is nagyon megterhelő az egész család számára, merjünk segítséget igénybe venni, és igyekezzünk megoldani, hogy tudjunk mi is pihenni.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Szent Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. Igazi férjjóslásra alkalmas nap volt december 13-a, az év leghosszabb estéje. Van pár tippünk, hogyan kell csinálni!
SOS KARÁCSONY 2020 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Ugrás az oldal tetejére