Jelenlegi hely

Hogyan befolyásolja a PCOS valójában a teherbe esés esélyét?

A PCOS az endometriózis mellett napjainkban az egyik legrettegettebb fogalom a nők körében. Ennek egyik fő oka pedig, hogy hiába kering róla számos információ az interneten, még mindig viszonylag keveset tudunk róla, tünetei pedig személyenként egészen eltérőek lehetnek. Így nem lehet egyértelműen kimondani, hogy okoz-e zavart a menstruációs ciklusban, fájdalmas ovulációt vagy épp meddőséget. Cikkünkben ezek körül próbálunk egy kis rendet tenni. Azonban, ha arra gyanakszunk, hogy tüneteinket PCOS okozza, esetleg a diagnózis után gyermekvállaláson gondolkodunk, mindenképp beszéljünk róla egy orvossal.

Mi is az a PCOS?

A PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma egy gyakori hormonális rendellenesség a nők körében. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy a petefészekben apró ciszták alakulnak ki. Hogy ezek okozzák-e a peteérés elmaradását vagy épp a peteérés elmaradása miatt jönnek létre, az nem egészen tisztázott. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a petefészkeken egy kemény réteg jön létre, ami megakadályozza a tüszőrepedést és ezek az ovuláció során ki nem lökődött petesejtek alakulnak idővel folyadékkal teli cisztává. Majd ezek a kemény kis ciszták akadályozzák a további peteérést.

A PCOS rendszerint az androgének (férfi nemi hormonok) magas szintjei miatt jön létre, amelyek az egészséges női szervezetben is megtalálhatóak. Csakhogy valamilyen okból a hormonháztartás egyensúlya felborul és ezek a hormonok kerülnek túlsúlyba. Habár a neve alapvetően arra utal, hogy a petefészkeket érinti, sokkal többrétű problémáról van szó, ami érintheti az agyalapi mirigy, az anyagcsere, a máj, a szív- és érrendszer, valamint az endokrin rendszer működését is. Kezelése ezért összetett és hosszadalmas folyamat. 

A PCOS gyakori tünetei

A PCOS tünetei a betegség sokfélesége miatt igen széleskörűek lehetnek és könnyen össze is téveszthetőek más panaszokkal. A leggyakoribb jelei közé tartozik azonban:

1.A rendszertelen menstruációs ciklus

A női ciklus többnyire 21-28 nap közötti, ha ennél rövidebb vagy hosszabb, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis akár PCOS is állhat a probléma hátterében. A betegség egyik jellemző tünete például a menstruációs ciklus hosszának és intenzitásának változása. Vagyis az egyik hónapban csak pecsételő vérzést tapasztalunk, a másikban pedig erős menstruációs görcsöktől szenvedünk akár több napon át. 

2.Policisztás petefészkek

Az ultrahangvizsgálat során a petefészkekben apró ciszták láthatóak. Ezeket esetleg alhasi szúró fájdalom is jelezheti, hiszen méretük miatt nyomást fejthetnek ki a környező szövetekre. A megnövekedett vizelési inger, illetve a fájdalmas együttlétek szintén okot adhatnak a kivizsgálásra.

3.Androgén túlsúly

A nőgyógyászati vizsgálat során orvosunk átfogó labort rendelhet el. Ebből már kitűnik, ha magasabb a női testben termelődő androgének szintje. Ezek olyan tüneteket okozhatnak, mint az erős szőrnövekedés az arcon és testen, a pattanások megjelenése és az erős hajhullás.

4.Izulinrezisztencia

A PCOS súlyosabb esetei kapcsolatba hozhatók az inzulinrezisztenciával is, mivel befolyásolja a cukoranyagcsere működését. Ez ráadásul a teherbe esést is nehezítheti, illetve növelheti a veszélyeztetett terhesség esélyét.

5.Fájdalmas ovuláció

Néhány nő PCOS-sel fájdalmas ovulációt tapasztal, ami általában a petevezetőkben jelentkező szúró fájdalom formájában nyilvánul meg. Ha ciklusunk közepén ilyesmit érzékelünk, mindenképp jelezzük nőgyógyászunknak.

+1 Az ovuláció elmaradása

Ez már inkább a PCOS következményei közé tartozik, de további tünetek kiváltóoka is lehet. Az androgén hormonok túlsúlya miatt ugyanis az ovuláció (petesejt-felszabadulás) elmaradhat, ami termékenységi nehézségekhez vezethet.

PCOS és a terhesség

A PCOS terhesség közel sem lehetetlen, habár széles körben elterjedt a betegséggel kapcsolatban, hogy meddőséget okoz. Bizonyos esetekben ez valóban előfordulhat, megfelelő kezelés mellett azonban akár természetes úton is létrejöhet a fogantatás. Fontos megjegyeznünk, hogy ez a pácienstől és az állapotától is függ. Amennyiben gyógyszeres támogatással stimulálható a peteérés és az ovulációnak nincsenek mechanikai akadályai, például a petevezetők elzáródása, kialakulhat terhesség.

Sok esetben szükség van azonban jelentős életmódváltásra és asszisztál reprodukciós eljárásokra a fogantatás érdekében. Vannak bizonyos élelmiszerek, illetve életmódbeli tényezők, amik fokozhatják a PCOS tüneteit. Ezeket érdemes kiiktatnunk az életünkből. Közéjük tartoznak a magas glikémiás indexű ételek, például a fehér kenyér, a cukor, a feldolgozott húskészítmények is. Illetve fokozott figyelmet kell fordítanunk a rendszeres mozgásra.

Komplex kezelés segítségével PCOS esetén is létrejöhet a várva várt terhesség. Ha ilyen diagnózist kaptunk ezért nem szabad azonnal feladni a próbálkozást, még ha kicsit nehezebb is a dolgunk.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Ugrás az oldal tetejére