Jelenlegi hely

Hogyan válasszunk gyerekülést az autóba?

A gyerekülés egy olyan eszköz, amely elengedhetetlen a gyermekek biztonságos autózásához. Egyes felmérések kimutatták, hogy 75%-ban képes csökkenteni a halálos kimenetelű balesetek számát, és 90%-ban a sérüléseket. Nem meglepő tehát, hogy a 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek számára Magyarországon kötelező az üléshasználat. A tökéletes ülés személyre szabott, pontosan a gyermek tömegéhez, magasságához és életkorához igazodik.

A gyerekülésre vonatkozó szabályok

A magyar szabályozás szerint a gyerekülés egyaránt elhelyezhető elöl, és hátul is. Ha előre ültetjük a fiatalkorú utast, akkor arra kell figyelni, hogy a menetirányhoz viszonyítva háttal elhelyezett ülések – általában a babahordozók ilyenek – esetén ki legyen kapcsolva a légzsák. Ennek elmulasztása veszélyes. Elöl 150 cm magasságig kell gyerekülés, hátul 135 cm-ig.
Ha a fiatalkorú utas már túl van a fent említett magassághatárokon, de az autó biztonsági öve még túlságosan magas számára, és a nyakánál szorítja, akkor az ülésmagasító használata ajánlott.

Hogyan válasszunk?

Végtelenül körültekintőnek kell lennünk, mikor ülést veszünk egy gyermeknek, mert a rosszul kiválasztott biztonsági eszköz hatékonysága nagyban csökken. Az biztos, hogy a forgalomba kerülő ülések megbízhatók, mert komoly teszteléseken esnek át, de ha nem passzolnak az adott kiskorú utas paramétereihez, akkor nem sokat érnek.

Folyamatosan figyelni kell a gyermek növekedését, és ha kinőtte az adott ülést, egyből egy nagyobbra váltani, mert a szűk gyerekülés veszélyes. Ez a cserélgetés költséges, de szerencsére vannak olyan profi ülések, amelyek állítható részeiknek hála sokáig használhatók maradnak.

Fontos, hogy a biztonsági eszköz ne lógjon túl az autó ülésén, mert így egy ütközés esetén megbillenhet, ami nagyon veszélyes. Több gyermek esetén arra is figyelni kell, hogy elférjenek egymás mellett az ülések.

Capsula MT5 Gyerekülés: a legjobb választás

A 150 cm alatti kiskorúak általában 15-36 kg között mozognak. A Capsula MT5 autósülés ilyen tömegű gyermekek számára alkalmas, ráadásul állítható fejtámlával szerelték fel, ami lehetővé teszi, hogy az alacsonyabbak és magasabbak számára is biztonságos, és kényelmes legyen.

Úgy alakították ki, hogy körbeölelje utasát, így teljes védelmet biztosítva egy esetleges karambol esetén. A fejtámla megakadályozza a nyak félrecsuklását, és nem csak védelmet nyújt, hanem az út közbeni alvást is segíti a fej megtartásával.

ECE R44/04 bizonyítványt kapott, ami azt jelenti, hogy megfelel a szigorú európai biztonsági alapszabályoknak. Méreteit tekintve 390 x 435 x 700 mm, és 5 kg a tömege. Ez egy olyan méret, ami kisebb autókba is befér, és cipelni sem annyira nehéz, ha éppen arra van szükség.

Kialakításának, és állítható részeinek köszönhetően 4 éves kortól egészen 12 éves korig használható, tehát nem kell hamar lecserélni. Éppen ezért jó, hogy egyszerű szürke színével bármilyen autóba beillik, sőt a sportos formatervezés miatt kifejezetten jól néz ki. A hosszútávú használatot segíti a könnyen tisztítható poliészter anyag.

A beszerelése gyerekjáték. Annyi a teendő, hogy az autó ülésére kell helyezni, beleültetni a gyermeket, és bekötni az üléssel együtt.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Szent Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. Igazi férjjóslásra alkalmas nap volt december 13-a, az év leghosszabb estéje. Van pár tippünk, hogyan kell csinálni!
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Ugrás az oldal tetejére