Jelenlegi hely

Ifjúsági bútor rendetlen kamaszoknak

Miért rendetlenek a tinédzserek? Ágy alatt penészedő bögrék, piszkos ruhák a padlón, nyitva felejtett szekrényajtók, ételmaradék és gyanús szagok… A látszólagos káosz sokszor egy egyébként meglepően tiszta, jól nevelt és okos tinédzsert rejt, akinek valószínűleg elege van a “takarítsd ki a szobádat” és a “mi ez a disznóól?!” kezdetű prédikációkból. Vajon a rendetlenség a korral jár vagy megfelelő ifjúsági bútorral tehetünk ellene?

Szögezzük le: nem minden kamasz rendetlen, hiszen szép számmal akadnak gondosan tervezett és rendben tartott tiniszobák is. Szinte minden családban van azonban egy olyan szakasz, amikor a cseperedő gyerek szobája a viták kereszttüzébe kerül. Ebben pedig a változó hormonoknak és a változó élethelyzeteknek egyaránt komoly szerepe van.

A legtöbb kamasz hatalmas terhelésnek van kitéve, A tanárok és kortársak részéről is állandó a nyomás, ráadásul a külvilágból is folyamatosan ömlenek az ingerek - ez nem volt másképpen az internet kora előtt sem. Ilyen körülmények között nem könnyű beosztani az időt és a figyelmet. A legtöbb kamasz nem rendetlen vagy rosszindulatú, csupán túlterhelt a lelke, az idegrendszere.

Az ifjúsági bútor és a pszichológia

A legtöbb bútor webáruház ifjúsági kínálata nagyon egyszerű darabokból áll. Sok szülő csalódottan veszi tudomásul: míg a totyogók szobáit cukibbnál cukibb darabokkal lehet berendezni, addig a kamaszoknak általában csak szimpla ágy-asztal-szekrény kombók junak. Pedig ez a döntés nem véletlen és nem jelenti a tervezők igénytelenségét sem. Akkor hogyhogy nem jutott az ifjúsági bútoroknak komolyabb dizájn?

A válasz egyszerű: a kamasz bútorokkal szemben sokkal komolyabbak a követelmények, mint bármilyen más berendezéssel szemben. Az épp csak felső tagozatos kicsiknek egyszerűen csak nagyobb ágyra és más tárolóra van szükségük, az érettségiző nagykamaszok viszont már szinte felnőttek - még az is elképzelhető, hogy egy nap a szobájukban kezdik meg az önálló(bb) életüket.

Ezeknek a bútoroknak sokkal több funkciót kell ellátnia, mint a felnőttek eszközeinek. A kamaszok szobája búvóhely, közösségi tér, rakták, indítóállomás, munkahely és szerelőcsarnok. Itt első sorban praktikus, helytakarékos és tartós megoldásokra van szükség, amelyeket a tulajdonos alakíthat a saját igényeire. Akár évente többször is.

Mivel lehet feldobni egy kamasz szobát?

Az íróasztal, az ágy és a tárolók kulcsfontosságúak a tinédzserek szobájában. Az első kettőből viszonylag könnyű megtalálni az igazit, a tárolás viszont az ifjúsági szobák örök Achilles-sarka marad. Szerencsére létezik néhány szabály, amely alapján könnyebb megfelelő megoldásokat választani:

  • Helytakarékosság:
  1. Ezekben a szobákban rengeteg funkció zsúfolódik össze. A kamasz-szoba lakás a lakásban, ezért érdemes a leghelytakarékosabb megoldásokat választani akkor is, ha viszonylag tágas helységről van szó. Minél üresebbnek látszik a tér, annál könnyebb elkerülni a rendetlenség látszatát.
  2. Kényelem:
  3. Minél összetettebb egy bútor, annál biztosabb, hogy a tinik nem szívesen használják majd. Bonyolult polcrendszerek, zárak, ajtók helyett a “bedobós” tárolók, ládák, dobozok jelentik a jó megoldást. Ezeket elég csak visszazárni, hogy a szoba kicsit rendezettebb képet mutasson.
  4. Variálhatóság:
  5. Az egyszerűbb bútorokat könnyebb variálni. Némi festéssel vagy a gombok, bútorfrontok, ajtók lecserélésével egy szimpla szekrénysort nagyobb befektetés nélkül testre lehet szabni - így aztán tényleg sokáig szolgálhatja a hűségesen a tulajdonosát.

A kamasz szobák rendezetlensége sokszor nem a tinik, hanem a bútorok hibája, az utóbbiak pedig szerencsére könnyen változtathatók és cserélhetők. Felesleges konfliktusok helyett érdemes inkább segíteni. A rendezett szoba kiegyensúlyozott kamasz-lelket eredményet - és fordítva.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére