Jelenlegi hely

Ifjúsági bútor rendetlen kamaszoknak

Miért rendetlenek a tinédzserek? Ágy alatt penészedő bögrék, piszkos ruhák a padlón, nyitva felejtett szekrényajtók, ételmaradék és gyanús szagok… A látszólagos káosz sokszor egy egyébként meglepően tiszta, jól nevelt és okos tinédzsert rejt, akinek valószínűleg elege van a “takarítsd ki a szobádat” és a “mi ez a disznóól?!” kezdetű prédikációkból. Vajon a rendetlenség a korral jár vagy megfelelő ifjúsági bútorral tehetünk ellene?

Szögezzük le: nem minden kamasz rendetlen, hiszen szép számmal akadnak gondosan tervezett és rendben tartott tiniszobák is. Szinte minden családban van azonban egy olyan szakasz, amikor a cseperedő gyerek szobája a viták kereszttüzébe kerül. Ebben pedig a változó hormonoknak és a változó élethelyzeteknek egyaránt komoly szerepe van.

A legtöbb kamasz hatalmas terhelésnek van kitéve, A tanárok és kortársak részéről is állandó a nyomás, ráadásul a külvilágból is folyamatosan ömlenek az ingerek - ez nem volt másképpen az internet kora előtt sem. Ilyen körülmények között nem könnyű beosztani az időt és a figyelmet. A legtöbb kamasz nem rendetlen vagy rosszindulatú, csupán túlterhelt a lelke, az idegrendszere.

Az ifjúsági bútor és a pszichológia

A legtöbb bútor webáruház ifjúsági kínálata nagyon egyszerű darabokból áll. Sok szülő csalódottan veszi tudomásul: míg a totyogók szobáit cukibbnál cukibb darabokkal lehet berendezni, addig a kamaszoknak általában csak szimpla ágy-asztal-szekrény kombók junak. Pedig ez a döntés nem véletlen és nem jelenti a tervezők igénytelenségét sem. Akkor hogyhogy nem jutott az ifjúsági bútoroknak komolyabb dizájn?

A válasz egyszerű: a kamasz bútorokkal szemben sokkal komolyabbak a követelmények, mint bármilyen más berendezéssel szemben. Az épp csak felső tagozatos kicsiknek egyszerűen csak nagyobb ágyra és más tárolóra van szükségük, az érettségiző nagykamaszok viszont már szinte felnőttek - még az is elképzelhető, hogy egy nap a szobájukban kezdik meg az önálló(bb) életüket.

Ezeknek a bútoroknak sokkal több funkciót kell ellátnia, mint a felnőttek eszközeinek. A kamaszok szobája búvóhely, közösségi tér, rakták, indítóállomás, munkahely és szerelőcsarnok. Itt első sorban praktikus, helytakarékos és tartós megoldásokra van szükség, amelyeket a tulajdonos alakíthat a saját igényeire. Akár évente többször is.

Mivel lehet feldobni egy kamasz szobát?

Az íróasztal, az ágy és a tárolók kulcsfontosságúak a tinédzserek szobájában. Az első kettőből viszonylag könnyű megtalálni az igazit, a tárolás viszont az ifjúsági szobák örök Achilles-sarka marad. Szerencsére létezik néhány szabály, amely alapján könnyebb megfelelő megoldásokat választani:

  • Helytakarékosság:
  1. Ezekben a szobákban rengeteg funkció zsúfolódik össze. A kamasz-szoba lakás a lakásban, ezért érdemes a leghelytakarékosabb megoldásokat választani akkor is, ha viszonylag tágas helységről van szó. Minél üresebbnek látszik a tér, annál könnyebb elkerülni a rendetlenség látszatát.
  2. Kényelem:
  3. Minél összetettebb egy bútor, annál biztosabb, hogy a tinik nem szívesen használják majd. Bonyolult polcrendszerek, zárak, ajtók helyett a “bedobós” tárolók, ládák, dobozok jelentik a jó megoldást. Ezeket elég csak visszazárni, hogy a szoba kicsit rendezettebb képet mutasson.
  4. Variálhatóság:
  5. Az egyszerűbb bútorokat könnyebb variálni. Némi festéssel vagy a gombok, bútorfrontok, ajtók lecserélésével egy szimpla szekrénysort nagyobb befektetés nélkül testre lehet szabni - így aztán tényleg sokáig szolgálhatja a hűségesen a tulajdonosát.

A kamasz szobák rendezetlensége sokszor nem a tinik, hanem a bútorok hibája, az utóbbiak pedig szerencsére könnyen változtathatók és cserélhetők. Felesleges konfliktusok helyett érdemes inkább segíteni. A rendezett szoba kiegyensúlyozott kamasz-lelket eredményet - és fordítva.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére