Jelenlegi hely

Láttátok már? Idén egy héttel korábban érkezett

Már teljes pompájában áll a Széchenyi téren a Mindenki Karácsonyfája.

A 17 méter magas, 60 centis átmérőjű törzzsel rendelkező 50 éves  jegenyefenyőt egy szalántai család ajánlotta fel, miután a monumentális példány kinőtte az udvarukat. 

November 16-án gördültek be a szállítók a fenyőfával a pécsi Széchenyi térre. A szállító jármű a Vásárcsarnok felől az Irgalmasok utcáján keresztül hozta fel a fenyőt, amit egy hatalmas daru emelt a megszokott helyére.

És hogy miért érkezett a főtérre ilyen korán a faóriás? A Mindenki Karácsonyfája fontos díszlete lesz egy városunkban a héten forgó amerikai–magyar játékfilmnek. A 12 karácsonyi játék című romantikus vígjátékot november 24. péntek reggelig a Széchenyi téren forgatják. A film főszereplője egy amerikai színésznő, Stephanie Perk, aki az IMDB nevű filmadatbázis szerint eddig 10 filmben kapott szerepet. De játszanak benne magyar színészek is, köztük az a Köles Ferenc, akit a pécsi mamik nem csupán felejthetetlen színházi alakításai miatt zártak a szívükbe, hanem vagány hordozós apukaként is, akivel a Hurcibaba Klubban is össze lehetett futni még pár éve.

A fényfüzérek november 17-én pénteken, a díszek – óriásszaloncukrok, gömbök, harangok – pedig 20-án hétfőn kerültek fel rá.


A forgatással advent kezdetére végeznek a városban, így a Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásárra érkezők zavartalanul élvezhetik az ünnepvárás hangulatát.

Ez a város kilencvenkettedik (!) mindenki karácsonyfája, ugyanis először 1931. december 23-án állították fel városunkban. Akkor a Pécsi Napló így számolt be erről az új szokásról:

„Külföldi mintára a város hatósága ezidén először állíttatott karácsonyfát. A hatalmas fenyő ott pompázik a Széchenyi tér közepén, a Szentháromság szobra előtt. Örökzöld ágait angyalhaj és műhó díszíti s az esti órákban a reászerelt villanykörték egész serege ragyog rajta, szelíd fényt hintve szerte-széjjel. A hatóságnak az a gondolata, hogy a szegényeknek karácsonyfát állíttatott, meghatóan kedves, amellett, hogy nálunk szokatlanul újszerű is. Magának a fának felállítása a mi szemünkben többet jelent, mint a külföldi városok utánzását. Szimbólumán látjuk benne annak a gondoskodásnak, melyben a hatóság a mai nehéz időkben a reászorultakat részesíti. Mert a fa, ha nincs is rajta és alatta az ajándékok sokasága, az ágait díszítő angyalhajjal a gondoskodó jóságot s a rajta lévő villanykörtékkel a megértő szeretetet jelképezi. Ebben az értelemben a szegények karácsonyfája, mindazoké, akik hetek, hónapok óta érzik a város urainak, áldozni tudó és akaró polgárainak csendben zajtalanul munkálkodó, cselekvő szeretetét.”

Szerkesztette: 
Kőrösi Tímea - Pécsimami, az alábbi források alapján: biokom.hu, pecsma.hu, bama.hu, pecsaktual.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére