Jelenlegi hely

Nem mindenki születik sportra 

A sportágválasztásban viszonylag könnyű helyzetben vannak azok a szülők, ahol a gyerekben magától is megvan az igény arra, hogy rendszeresen eljárjon egy közösségbe sportolni, és ott az edzők segítségével, a társaival közösen heti rendszerességgel a választott sportágnak megfelelő mennyiségű és intenzitású mozgással töltse el a szabadidejének egy részét. Lényegesen nehezebb azonban azoknak a szülőknek a dolga, ahol a család mindennapi életében nem játszik szerepet a rendszeres mozgás, mégis szeretnék, ha gyermekük sportolna, mozogna valamit. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – ötletekkel szolgálunk azzal kapcsolatban, hogy milyen módon érdemes a gyerekeket rendszeres testmozgásra ösztönözni, illetve milyen sportokkal érdemes náluk próbálkozni.

A labdás sportokon kívül is van élet

Előfordulhat, hogy a gyereknek nincs érzéke a labdákhoz, ami már viszonylag korán ki is derülhet. Ha óvodás korban rendszeresen próbálkozunk azzal, hogy felé gurítunk egy labdát, és erre nem igazán reagál, nem nyúl érte és dobja vagy rúgja azt vissza, akkor nagy valószínűséggel nem a labdarúgással, kosárlabdával, vagy kézilabdával érdemes kezdeni a választott sportok sorát, hiszen a közösségben megélt kudarcélmény akár egy életre elveheti a kedvét a gyereknek a sportolástól. Ilyen esetekben érdemes például küzdősportokkal, vívással, futással, ütős sportokkal vagy egyéb, labdát nélkülöző sportokkal próbálkozni. A futásnál például nagyon sokat segíthetünk a sportág megszerettetésében, ha egy otthoni futópad segítségével kezdjük el az edzéseket. Mivel itt egy gyerek számára is nagyon izgalmas, hogy mindent lehet mérni, és az időjárási és terepviszonyok sem befolyásolják az élvezetes sport élményt, a sikerélmény gyakorlatilag garantált.

Mit tegyünk, ha a futás a gyerek 5 legutálatosabb szavai között szerepel?

Ha már a futásról esett szó, természetesen előfordulhat, hogy a gyerek nem éppen atletikus alkat. Ilyenkor sem kell feladni a megfelelő sportág kiválasztásának esélyét. Vannak kevesebb vagy éppen más típusú mozgást igénylő sportágak, mint például az asztalitenisz, a tollaslabda, a kardvívás vagy éppen a sportlövészet, íjászat amelyeket mindenképpen érdemes kipróbáltatni velük.

Ma már a sportcsatornák jóvoltából egész évben nyomon követheti mindenki a világ nagy kerékpáros eseményeit. E versenyek és ezzel együtt a kerékpársport népszerűsége évről-évre nő, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az amatőr bringások is ellepik jobb esetben a kiépített kerékpárutakat, rosszabb esetben az országutakat. Természetesen nagyon sok gyerek kap kedvet a kerékpározás rendszeres űzéséhez, amely azonban rejthet magában baleseti veszélyeket. Éppen ezért az óvatosabbak használhatnak akár egy jó minőségű szobakerékpárt is, hogy kielégítsék a tekeréshez való igényüket.

Vízi sportok, akár a nappaliban űzve

Vannak olyan gyerekek, akik a felső testükkel bármilyen mennyiségben, bármennyi erőkifejtésre képesek, a lábaik terhelhetősége viszont nem tartozik az erősségeik közé. Esetükben semmiképpen nem ajánlott a futás, vagy éppen a kerékpározás erőltetése, hiszen ha a nem megfelelő adottságok ellenére kényszerítjük intenzív mozgásra, az okozhat akár komolyabb sérüléseket is. Aki csak a felsőtestét szeretné erősíteni, annak az evezés, vagy a kajakozás, kenuzás ideális megoldás lehet. Sajnos azonban nem mindenhol van az országban vízi sportolásra alkalmas folyó, vagy tó, éppen ezért egy, az otthonunkban felállítható evezőpad kiváló megoldást jelenthet erre a problémára. Arról már nem is beszélve, hogy így nemcsak a tavaszi és nyári hónapokban, de egész évben hódolhat gyermekünk (vagy akár mi is) a könnyen szenvedéllyé váló evezésnek.

Mert kondizni mindenki szerethet

Nagyon sok gyerek kizárólag az izomzat növelésében határozza meg a sportolás célját. Az edző, illetve konditermekben szakavatott edzők és profi körülmények között edzhetnek a fiatalok, ráadásul még társasági élményt is nyújthat ennek a sportnak a rendszeres űzése. Viszont, ha gyermekünknek az időbeosztásába a tanulás mellett nehezen vagy egyáltalán nem fér bele az edzőterem látogatása, vagy éppen nincs a közelünkben ilyen jellegű intézmény, akkor mindenképpen ajánlatos a sport megszerettetése okán is otthonra beszerezni például egy edző padot, illetve az erősítéshez nélkülözhetetlen súlyzókat.

Akármilyen sportot is választ gyermekünk, a lényeg, hogy annak űzéséhez legyen kedve, mert a szülők részéről gyakran jelentkező egyoldalú erőlködésnek bizony gyakran nyögés, illetve a sporttól való eltávolodás a vége.

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére