A megkérdezett szakeladó szerint elsősorban a kávézási szokásainkat érdemes alapul venni, illetve az összeget, amit kávéfőzőre szeretnénk fordítani. Téves az a megközelítés, miszerint minden gép „csak” kávét főz, esetleg az ízintenzitásban lehet különbség… Valójában a különböző kávék és kávéitalok egészen más ízkarakterisztikával és koffeintartalommal rendelkezhetnek.
Elsőként a filteres kávéfőzőkkel érdemes megismerkedni, amelyek helyet kaptak a legtöbb háztartásban. Noha a népszerűségük jelentős mértékben csökkent, a modernizált változataik ma is keresettek. Sok készülék kancsóval és melegítő talppal rendelkezik, ami a lefőtt italt hosszú órákon át frissen képes tartani. A működési elvük egyszerű: bekapcsolást követően a készülék forró vizet csepegtet a filterbe helyezett őrölt kávéra, így kinyerve annak aromaanyagait. Ez a kávékészítési mód gyengébb ital készítésére alkalmas, így egy-egy adag koffeintartalma alacsonyabb. Noha e tulajdonság miatt a kávéimádók nem szívesen választják, jó döntés azok számára, akik napi több alkalommal szeretnek kávézni.
Mindenképpen szót kell ejteni a kapszulás gépekről is. Noha relatív újkeletű megoldásról beszélünk, ezeket a készülékeket egyre kevesebbeknek kell bemutatni. A népszerűségük oka elsősorban az elkészített kávé gazdag aromavilágával magyarázható; az alumínium-kapszulák tökéletes aromazáró tulajdonsággal rendelkeznek, ráadásul a gyártók nagy figyelmet fordítani annak, hogy a legjobb minőségű őrleményeket töltsék az apró dobozokba. Noha a készülékek jellemzően alacsonyabb árszinten vásárolhatók meg, a töltetek adagonkénti ára lényegesen magasabb más kávétermékeknék.
Ha komplett megoldást keresünk és hajlandók vagyunk magasabb árat fizetni a készülékért, az automata kávéfőző lehet számunkra a tökéletes választás. Az automata kávéfőzők beépített kávédarálóval rendelkeznek, így nincs más dolgunk, mint feltölteni a tartályokat szemes kávéval, vízzel és tejjel, a gép pedig gombnyomásra elvégzi a kávé darálását, a tej habosítását, a víz felmelegítését és a kávé kiengedését. Tehát roppant kényelmes kávéfőzést tesznek lehetővé, de elsősorban nagyobb volumenű felhasználásra jelentenek ideális választást; a gépek családi használatra megfelelők, de alkalmi kávéfőzésre kissé „indokolatlan” döntésnek mondhatók.
Nem mehetünk el szó nélkül a presszó kávéfőző gépek mellett sem. A sikerük titka abban rejlik, hogy kifejezetten magas nyomáson képesek működni, így a forráspontot el nem érő víz hatékonyan oldja ki az őrlemény aromaanyagait, aminek a végeredménye ínycsiklandóan karakteres, habos, krémes kávé. Noha ezek a gépekre elsősorban a kávézók elhagyhatatlan kellékeként gondolunk, a kereskedelmi kínálatban megtaláljuk azokat az eszközöket, amelyek kifejezetten háztartási használatra készültek. Ennek köszönhetően mindannyiunk otthonába beköltözhet az igazi presszóhangulat.
Akármelyik típus mellett döntünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kávéélmény alapvető feltétele a megfelelő kávébab és őrlemény beszerzése. Figyeljünk arra, hogy kizárólag megfelelő aromazáró csomagolásban tárolt készítményt vásároljunk. Legalább ennyire fontos, hogy a készüléket tisztántartsuk. A lerakodásoktól és vízkőtől szennyeződött készülék esetében az elkészített ital minősége gyengébb lehet.
Szponzorált tartalom