Jelenlegi hely

Téligumi használata: mi az a 7 fokos szabály?

Azt hisszük, hogy tudjuk. Pedig nem árt néha pontosítani. Hogy épp melyik évszakhoz melyik autógumitípus való. Mert a legfontosabb a biztonság. Mindenek felett...

A téligumi használat jelentőségét mindenki tudja, ugyanakkor sokan élnek az alternatívát kínáló négyévszakos gumik adta lehetőséggel. Összességében olcsóbb és a teszteken is mindig jól szerepel. De vajon a 7 fokos szabály próbáját is kiállja? Egyáltalán mi az a 7 fokosszabály?

7 Fok Celsius

A “7 fokos szabály” tulajdonképpen egy ajánlás arra vonatkozóan, hogy az autósoknak mikor érdemes téligumira váltani. Amikor a napi középhőmérséklet nem éri el a 7 fokot, akkor jó eséllyel reggel, amikor mindenki munkába indul, még mínuszok lesznek. Sokan talán úgy vannak vele, hogy amíg nem esik le a hó vagy nem fagy az út, addig teljesen megfelel a nyári gumi is. Ha pusztán a környezeti tényezőket nézzük, ez valóban így van, de mi van magával a gumival?

Ez a bizonyos 7 fok az a hőmérséklet, amikor a nyárigumik merevebbé kezdenek válni (reggeli fagy például), ez pedig erősen rontja az irányíthatóságot, csökkenti a tapadást és növeli a féktávolságot is. Ezzel szemben a téligumikat kifejezetten hideg időre tervezték, nem csak havas és latyakos utakra. A téli gumiabroncsok speciális anyagból készülnek, sokkal rugalmasabbak és jobban tapadnak a jeges vagy nedves úton is.

Hétfokos szabály, négyévszakos megoldás?

Elsőre logikusnak tűnik, hogy mivel a négy évszak a telet is magába foglalja, így a négyévszakos gumik is kielégítik a 7 fokos szabályt. És bár tény, hogy télen is elég jól használható, az igazság azonban az, hogy a négyévszakos gumik lényege a kompromisszum.

Ötvözik a nyári és téligumik tulajdonságait, ebből viszont az következik, hogy a szélsőségesebb időjárásokban nem teljesítenek jól, így például az extrém melegben vagy hidegben.
És bár nálunk nem igazán vannak extremitások, a tél, ha megérkezik, akkor bizony bőven 7 fok alatt lesz a napi átlaghőmérséklet.

Ahogy feljebb már tárgyaltuk: a nyárigumik merevedésre hajlamosak, a négyévszakosak pedig szintúgy, hiába ellenállóbbak az alacsonyabb hőmérséklettel szemben. A 7 fokos szabály csak egy küszöb, az az időszak, amikortól már érdemes  a téligumira váltani, mert onnantól az időjárás már csak hidegebb lesz. 7 fok alatt tehát már erősen ajánlott a téligumi használata.

Ha csak egy kicsit is fontosnak tartjuk a saját biztonságunkat az utakon, másokéról nem is beszélve, akkor tényleg érdemes betartani ezt az ajánlást.

Szponzorált tartalom
 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival. Akár ezt is beszerezheted 35% kedvezménnyel, ha tagja vagy a Pécsimami VIP Klubnak. 
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére