Jelenlegi hely

Gyertyaöntés házilag

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Ezeken a napokon kilátogatunk a temetőbe, és gyertyát gyújtunk szeretteink emlékére.

A boltokban kapható műanyag mécsesek valljuk be nem éppen a legszebbek, a drágábbak pedig inkább otthonra az asztalra kerülnek. Miért is ne készíthetnénk egyszerűen, magunk is mécseseket, amelyet bátran kivihetünk magunkkal a temetőbe és méltó módon emlékezhetünk. 

Gyertyaöntés házilag
Szükséged lesz
Viasz:  fehér vagy színes viasz, de a régi gyertyák maradványait is beolvaszthatod.
Kanóc: a legjobb a fém talpú kanóc, de ha nincs talpa az sem baj. Hurkapálca (vagy egy ceruza) a kanóc megtartásához.
Gyertyaforma:  beszerezhető kreatív boltokban, de egy régi edény, üvegpohár, befőttesüveg is tökéletes a célnak (turiban is lehet kapni csinos darabokat) Szilikon formákba vagy akár üres konzervdobozba is öntheted az olvasztott viaszt.

Az olvasztáshoz: csupán egy edény szükséges ( nem árt olyan, amire már nincs szükséged), vagy konzervdoboz is tökéletes a célnak.



A viaszt vízfürdőben olvaszd fel, azaz tedd a viaszt (pl régi maradék gyertyákat) az   edénybe, és azt tedd bele a vízbe. Addig melegítsd, míg felolvad a viasz. A különböző színű viaszt külön-külön olvaszd fel.

A kanócot tedd abba az edénybe, amibe a gyertyát öntenéd, a fémtalpas része kerül a gyertya aljára. A kanóc végét a hurkapálcára csomózd lazán (csak annyira, hogy ne mozduljon el középről) Ha megolvadt, a viaszból egy picit a fém talpra öntesz és hagyod megdermedni, akkor nem fog elmozdulni, amikor tele öntöd a formát. Ezután az edénybe öntheted a szükséges mennyiségű olvadt viaszt. Ha nincs fémtalpas kanóc, akkor csak lógasd az edénybe a hurkapálcára kötött kanócot.
 
Amennyiben több színt szeretnél egymásra halmozni, várj, hogy az edényben lévő viasz kissé megdermedjen, mielőtt a színeket csíkokban egymásra öntenéd. Ha megdermedés előtt öntöd össze őket, keverednek. Persze lehet ez is a cél.  Ha döntöd az edényt, a színek ferdén dermednek meg.

A viasz megszáradásának ideje függ, a gyertya méretétől és formájától. Várj türelmesen, ezután a formát elég egy kicsit megkocogtatni és máris kicsúszik belőle a gyertya. A szilikont le kell fejtened a kész formáról. Az üvegből pedig ki sem kell venned.
 
 

 
A gyöngy formájú viaszdarabokat vagy gyertyahomokot nem szükséges megolvasztanod, hiszen maga a forma miatt így is különlegesek. Ezeket üveg formába tedd, hogy jól érvényesüljön.
 
Zselés gyertyát a hagyományos öntési technikával készíthetsz. Ehhez gyertyazselére van szükség. Vízfürdőben, nejlonzacskóban kell megolvasztani és javasolt üvegedénybe tölteni, hiszen a zselé ebben mutat a legszebben, és nem áll meg önmagában!
A viasz erre a célra szolgáló színezővel színezhető, a kreatív boltokban találsz ilyet. Az öntőformába szárított virágszirmokat, szárított gyümölcsdarabokat, terméseket, üvegdíszeket, gyöngyöt, kavicsot, kagylót, csillámport, vagy bármi – lehetőleg nem gyúlékony anyagot - tehetsz. Létezik gyertyafestő toll, amivel az elkészült gyertyát tovább díszítheted. Viaszcsíkokkal is dekorálhatsz, vagy a külsejére gyöngyöket, üvegdíszt is ragaszthatsz olvasztott viasszal. 
 
 

Debrecenimami
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Félévi bizonyítvány para: tényleg számít, vagy csak a szülők őszhajszálait szaporítja, avagy mit jósol a félévi bizonyítvány?

Félévi bizonyítvány para: tényleg számít, vagy csak a szülők őszhajszálait szaporítja, avagy mit jósol a félévi bizonyítvány?

Tudtad, hogy a január az egyik legstresszesebb hónap az iskolás gyerekek számára? Bizony a félévi bizonyítvány érkezése jelentős stresszt okozhat, miközben az év végi bizonyítvány már jóval kevesebb feszültséget szokott kiváltani.
Gyors vacsora vagy ebéd? Természetesen szezonális alapanyagokból!

Gyors vacsora vagy ebéd? Természetesen szezonális alapanyagokból!

Az idő mindig kevés, de 20 percet szánhatunk az egészséges, frissen készült ételre! Saláta, lepény, leves és egy desszert is jutott a végére ajánlónknak.
Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.
Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Naná, hogy télen is ehetünk friss salátát! Nem is egy növény kedveli a hűvös időt, ha van egy jó ablakpárkányod van teraszod, kertészkedj!
Ugrás az oldal tetejére