Jelenlegi hely

Sütőtök krémleves

Ez a leves őszi-téli kedvence lehet családodnak. A sütőtök nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz és az ára is baráti – főleg az őszi hónapokban. Egész télen megtalálod a piacokon, vagy – ha otthon terem a kertedben – sokáig tárolhatod. Készíthetsz belőle levest, köretet húsokhoz, sőt még süteményt is.

Pap Zsuzsa írása

Sütőtök krémlevest főzhetsz sült vagy főtt sütőtökből. Mindkét esetben fontos lépés a pürésítés, mert így lesz belőle a mostanában olyan kedvelt krémleves.

A fűszerezést változtatva több változatban is elkészítheted.

Sütőtök krémleves

Elkészítési idő

Sütőtök tisztítása, feldarabolása: 20 perc (előző nap is elvégezheted)

Sütőtök főzése és pürésítése: 25 perc (a főzés alatt előkészítheted az ízesítőket

Hígítás, fűszerezés, felforralás: 15 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 40 perc)

Sütőtök krémleves elkészítése

Hozzávalók 4 - 6 személyre

  • 1 kg tisztított, felkockázott kanadai sütőtök (a körte alakú)
  • 1 evőkanál finomliszt (elhagyható, liszt nélkül is elkészítheted)
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 2 dl tej (szükség szerint kevesebb vagy több is lehet)
  • 5 dkg pirított tökmag
  • 5 dkg reszelt sajt (ha van otthon parmezán, abból is egy kevés)
  • 1 kávéskanál fehér bors (lehet több)
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér (lehet több)
  • 1 teáskanál chili szósz (ettől csípős lesz, nem feltétlenül kell)
  • fél citrom leve

Tippek

A körte alakú kanadai sütőtöknek gyönyörű színe és jó íze van, de természetesen más sütőtök fajtából is elkészítheted.

Ahhoz, hogy 80 – 100 dkg tisztított sütőtök legyen, kb. másfél kilót kell vásárolnod, mert elég sok a hulladék (vidéken komposztálható).

Ha van otthon hús alaplé, vagy maradék húseves, abban főzve még jobb lesz.

A citrom kissé ellensúlyozza a tök édeskés ízét.

Csili szószt nem feltétlenül kell az ételbe tenni, főleg, ha gyerekek is fogyasztják, de egyénileg bárki - saját magának - csípőssé teheti.

Elkészítés

A tök belső, magos részét szedd ki.

 

Kanadai sütőtök félbevágva

A héját távolítsd el. Ez nem könnyű művelet, főleg, ha már hosszabb ideje tárolt tökről van szó.

Kanadai sütőtök megtisztítva

Vágd fel kockákra. Ezt a műveletet akár előző napon is elvégezheted. Hűtőben akár 2 – 3 napig is eláll.

Sütőtök feldarabolva

Önts a feldarabolt sütőtökre annyi vizet (hús alaplét, vagy húslevest), hogy éppen elfedje, majd főzd meg fedő alatt.

Sütőtök főzése

A megfőtt tököt botmixerrel pépesítsd, vagy törd át egy szűrőszitán.

Sütőtök turmixolása

Habard be a tejszínnel és liszttel (keverd el a lisztet fél deci tejszínnel), majd lépésekben hígítsd fel a többivel és az egészet keverd bele a tökpürébe. Ha túl sűrű, hígítsd fel tejjel. A püré önmagában is elég sűrű, ezért a liszt akár el is hagyható – főként, ha lisztérzékeny vagy fogyókúrázó van a családban. Ez esetben kevesebb tej is elég lesz.  

Sütőtök tejszínes habarása

Tedd hozzá a fűszereket. Kóstold meg, és szükség szerint tovább fűszerezheted.

Forrald fel (a lisztnek meg kell főnie). 

Felforralás után kész a levesed.

Sütőtök leves

JÓ ÉTVÁGYAT!

Tálalás

A kész levest tálalhatod tányérban vagy csészében. A tetejére tehetsz tökmagot és reszelt sajtot.

Sütőtök krémleves csészében tálalva

JÓ ÉTVÁGYAT!

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére