Jelenlegi hely

Egyszerű bableves

Bableves: jó fűszerezéssel még hús nélkül is olyan étel, amelyet szeret felnőtt és gyerek egyaránt. Ha még debreceni és tejföl is van benne, az már majdnem maga a mennyország! Elkészítése egyszerű, ha kezdő vagy, akkor is bátran belevághatsz, mert biztosan sikerülni fog. 

Pap Zsuzsa írása

Egyszerű bableves tálalva

Egyszerű bableves recept

A recept alapján főzhetsz fejtett bablevest is (1 kg fejteni való babból). A különbség mindössze annyi, hogy a friss babot nem kell beáztatni.

Hozzávalók 4 személyre

Alapösszetevők:

  • 25 dkg tarka bab
  • 3 db debreceni
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 2 közepes szál fehérrépa
  • 1/4 db zeller
  • 2 szál zellerzöld
  • 10 dkg készen vásárolt csipetke
  • 2 dl tejföl (nem kötelező)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A bab főző leve:

  • 1 liter víz
  • 1 db vöröshagyma 
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél 
  • 15 szem fekete bors
  • só 

A rántáshoz:

  • 5 dkg zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika

Megjegyzés:

Ha van füstölt hús főző leve, abban is meg lehet főzni a babot. Ez esetben a főzőlé fűszerei nem szükségesek, mert a füstölt hús főzésekor ezek az ízek már belekerültek a főzőlébe. A levet ilyenkor meg kell kóstolni, mert lehet, hogy sós. Ha igen, akkor hígítani kell.

 

Előkészítés

  • A babot a főzés előtti estén mosd meg és áztasd be (különben órákig kell főzni).

Bab áztatása

A bableves elkészítése

1. Tedd fel a babot főni a vízben és fűszerezd meg a főző levet hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, fekete szemes borssal, és sózd meg ízlés szerint (a képen sonkalében főlő babot látsz).

Bab főzése bableveshez

2. Főzd addig, amíg majdnem megpuhul. 

3. Közben tisztítsd meg és darabold fel a zöldségeket, a debrecenit vágd fel karikákra.

Bableveshez feldarabolt zöldségek

Debreceni kolbász előkészítése bableveshez

4. A petrezselymet mosd meg, zöldjét aprítsd fel (egy-két bóbitát meghagyhatsz a leves díszítéséhez), szárát kösd össze cérnával.

5. Amikor a bab már majdnem puha, tedd bele a zöldségeket, zeller zöldet, petrezselyem szárat, csipetkét és addig főzd tovább, amíg minden megpuhul.

Bableves zöldségekkel

Bableves főzése zöldségekkel, csipetkével

6. Vedd ki belőle a babérlevelet, zeller zöldet, petrezselyem szárat és a hagymát, majd dobd ki – ezekre már nem lesz szükség és inkább csak zavarnak.

7. Add hozzá a debrecenit.

8. Egy kis lábasban vagy serpenyőben olvaszd fel a zsírt, pirítsd meg benne a lisztet, vedd le a tűzhelyről (különben a piros paprika megkeseredhet), keverd bele a piros paprikát és egy gyors mozdulattal, keverés közben engedd fel nagyjából 2 dl hideg vízzel. Öntsd a leveshez. Ha esetleg mégis csomós lenne, szűrd át egy kis szűrőkanálon és a csomókat is passzírozd át rajta.

Rántás készítése bableveshez  - első lépés

Rántás készítése bableveshez - második lépés

Rántás készítése bableveshez - harmadik lépés

Rántás készítése bableveshez - negyedik lépés

Rántás készítése bableveshez - kész rántás

9. Szórd rá a petrezselyem zöldet.

Bableves petrezselyemzölddel, rántás után

10, A leves ezzel el is készült.

A bableves tálalása

Tálalásnál lehet hozzá tejfölt adni, de ez ízlés dolga, mert van, aki tejföl nélkül szereti. Egyes vidékeken szokás kevés ecetet tenni a bablevesbe, de én nem szeretem – elég a tejföl savanykás íze.

Bableves tálalva

Megjegyzés:

A képeken látsz egy kis darab sonkát is a levesben (ez egy kis maradék a sonkalében. 
Hasonló módon készül a csülkös bableves is, csülökhússal.

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére