A kávé története Franciaországban
A kávé, amelyet francia földön csak café néven emlegetnek, Párizs társadalmi és kulináris életének egyértelmű esszenciája. Az 1640-es években debütált először a francia fővárosban, az első kávézó 1672-ben nyílt meg Párizsban, de maga a kávézás művészete csak a Café Procope 17 évvel későbbi átadásával párhuzamosan vált relevánssá. A kávézók hamarosan a hírek, pletykák és ötletek cseréjének fontos centrumaivá nőtték ki magukat, olyannyira, hogy szinte már hitelesebben funkcionáltak, mint a korhű nyomtatott sajtó. Az általuk gerjesztett közimádat olyan szintre hágott, hogy két-három emberöltő leforgása alatt a számuk mintegy hatszorosára emelkedett az 1720-as évek kezdeti szakaszához képest. A francia forradalom ideje alatt a presszók hatalmas és impulzív politikai viták hadszínterévé avanzsálódtak, ami valljuk be, nem is csoda. Őszintén, csak a puszta gondolatától megkívántam egy forró feketét, így szétnézek egy világszínvonalú prémium kávé vásárlás lehetőséget garantáló webshopban, és választok egy kuriózumot, tarts velem!
És akkor mi is a french press?
Sokan úgy vélik, hogy a french press kávé a legjobb kávé az univerzumban. De vajon miért? Ugye azt mindenki tudja, hogy a francia pörkölés az egyik legismertebb kávépörkölési típus, ami a regionális státuszáról kapta a nevét. Az eljárást egyértelműen az emeli professzionális léptékűvé, hogy a lehető legminimálisabb mértékben sem módosítja a termés valódi jellegét, mindössze egy ínycsiklandó és fenséges aromával gazdagítja az ízhatást. Ehhez jön még a szintén kíméletes főzési metódus, ami nem elvesz, csakis hozzáad. A papírszűrők magukba szívják az íz és az olajok egy részét, az átfolyós gépek szűrői pedig a kávézaccban lévő olajból csennek el értékes aromákat. A french press ezzel szemben lehetővé teszi az áztatást, nincs elakadás, nincs lerakódás – csak a kedvenc, mély, üdítő zamat.
A fotó forrása:
AnnGaysorn / Shutterstock.com
Szponzorált tartalom