Jelenlegi hely

Napi gond: mi kerüljön az uzsonnásdobozba?

Még alig kezdődött el a tanév, máris szembesülhetünk a problémával: mi kerüljön nap mint nap a gyerek uzsonnás dobozába, ami tápláló, hajlandó megenni, nem un rá még az őszi szünet előtt, és ráadásul valamennyire még egészséges is. Íme néhány tipp, hogyan variálhatjuk változatosan a megszokott uzsonna repertoárt!

Szendvicsvariációk

Legkézenfekvőbb persze a szendvics, ezzel többnyire nem kockáztatunk sokat: elég hozzá két szelet finom kenyér, a gyerek kedvenc felvágottja vagy szalámija, egy kis finom sajt, paradicsom, salátalevél vagy uborka, esetleg egy kis ketchup vagy majonéz, és már mehet is a dobozba. Hogy ne legyen unalmas, néha variáljuk főtt tojással, olykor a vacsiról maradt sült hússal vagy a húsvéti sonka maradékával, sajtból is kipróbálhatunk többfélét, zöldség gyanánt kerülhet bele retek, zöldpaprika vagy sárgarépa, és a margarin vagy vaj helyett tehetünk rá fűszeres vajkrémet, cottage cheese-t vagy körözöttet is. Egy darabig, mert előbb-utóbb óhatatlanul így is rá fog unni gyermekünk…

Variáljuk az alapot is

Növeli a variációs lehetőségek számát, ha nem mindig csak fehér kenyeret használunk: készülhet a szendvics hol puha zsemléből, kifliből, hol barna kenyérből vagy teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemléből, használhatunk hozzá hamburgerzsemlét vagy bagettet, máskor pedig foszlós kalácsot. És talán még sosem gondoltunk rá, de néha csomagolhatunk szendvicssütőben összemelegített szendvicset is (csak előtte hűtsük le) – a hozzávaló ugyanaz, mégis egészen más ízélményt fog okozni.

Alternatív szendvicsfeltétek

Nem kell leragadni a klasszikus szendvics hozzávalóknál: készíthetünk avokádókrémet, padlizsánkrémet, rockfortos brokkolikrémet, húspástétomot vagy tonhalkrémet, és jó alternatíva a készen kapható humusz, májpástétom vagy a tapenade is, hogy a változatosság jegyében megkenjük vele olykor az uzsonnára készített szendvicset.

Péksütemények

Bár nem éppen a legegészségesebb, időnként a változatosság kedvéért csomagolhatunk péksüteményt is uzsonnára. Az édes variációk mellett – csak hogy ezzel is csökkentsük a szénhidrátbevitelt – válasszunk olykor sós pékárut.

A szendvicsen és a péksüteményen túl is van élet…

Sajnos a szendvicsek alapját képző kenyér- és pékáru – még ha teljes kiőrlésűt választunk is belőle – nem éppen a legegészségesebb tízórai ahhoz, hogy gyermekünk mindennap kizárólag ezt fogyassza, hiszen lényegében csupa finomított szénhidrát. Ezért lehetőleg váltsuk ki a szendvicset heti néhány alkalommal (vagy akár mindig, ha ránevelhető a gyermek) valami teljesen más, egészségesebb uzsonnával. Elsősorban a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák és a savanyított tejtermékek közül válasszunk alternatívát, akár vegyesen kombinálva őket.

Kenőkék és ami hozzájuk passzol

Hasznos segítőink lehetnek az alternatív étkezési kultúra megszerettetésében a különböző „kenőkék”, melyek lényegében a fent már emlegetett szendvicskrémek alteregói. Kis rekeszes tárolódobozba téve bármelyik említett zöldségkrém vagy pástétom ügyesen kimártogatható hasábokra vágott sárgarépával, uborkával vagy jobb híján kiskanállal. De megkenhetünk vele kukorica- vagy csicserilisztből készült lepénykéket, vagy adhatunk hozzá ízlés szerinti zöldségfasírtot, csőben sült fűszeres-magos sárgarépa- és édesburgonya-hasábokat.

Zöldség-gyümölcs

A zöldségek egy része, mint a sárgarépa és az uborka, de akár még a karalábé is, nyersen ropogtatva önmagukban is remekül megállják a helyüket, de hogy tartalmasabb legyen az étkezés, adhatunk hozzájuk egy-két szelet sajtot is, illetve gyümölccsel – almával, körtével – is kombinálhatók. Opció még a zöldségek étrendbe csempészésére az imént említett zöldségfasírt és -lepény, illetve a csőben sült fűszeres-magos verzió, ami a répa és a batáta mellett céklából, zellerből és paszternákból is kiváló.

Gyümölcsből se ragadjunk le kizárólag az almánál, banánnál, variáljuk azt is változatosan: tegyünk be körtét (ha kell, tisztítva-szeletelve), mandarint, szőlőt, szilvát, vagy bármit, amit szívesen eszik meg gyermekünk.

Fermentált tejtermékek

Ha nem laktóz- vagy kazeinérzékeny a gyermekünk, időnként adhatunk tízóraira savanyított tejterméket: egy pohár gyümölcsös vagy natúr joghurtot, kefirt, az jót tesz a bélflórának és az emésztésnek. Akár müzlit is csomagolhatunk hozzá egy kiskanál kíséretében, de kerülhet a tejtermék mellé bármilyen gyümölcs vagy akár sárgarépa is. Kísérletezhetünk a különböző sajtfélékkel, ezt is szeretni szokták a gyerekek, csak hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a kenyéren kívül mással – zöldséggel, gyümölccsel vagy önmagukban is – fogyaszthatók.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!
Ugrás az oldal tetejére