Jelenlegi hely

5 hajózási múzeum és emlékhajó Magyarországon

Ahol ennyi a folyó és tó, mint kicsiny országunkban, biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg hajózástörténeti, vitorlázással kapcsolatos múzeum, kiállítás és emlékhajó látogatható.

Igazi kirándulós helyek a vizisportok szerelmeseinek

Imádod a vizet? Itt lehet is! Hazánkon végigfolyik Európa második leghosszabb (2860 km!) folyója a Duna, itt van Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton, megszámlálhatatlan mennyiségű vitorlázásra, vizisportokra ideális tó, fürdésre csábító termál és forrásvíz.

ABC sorrendben: a Balatontól Zebegényig

Balaton Csavargőzös és műemlékhajó

A ma műemlékként a balatonboglári kikötőben álló hajó 1873 óta szolgált a Balatonon és a Dunán, Magyarországon és Ausztriában. A balatoni gőzhajózást ismerteti meg az idelátogató vendégekkel. Ma felújítva mutatja be a saját- és balatoni gőzhajózás történetét. A hajócsavar, az eredeti meghajtó tengely az új kormányosi állás, a régi egyenruha, a minigőzgép és a játszó orrész csupán egy-egy kiragadott érdekessége a Balaton Csavargőzös Műemlékhajónak.

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

A balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás egy különleges, hajó alakú épületben kapott helyet, melynek árbóca a Balaton legmagasabb épített kilátója. 400 négyzetméternyi tömény hajózás: makettek, terepasztalok, kisfilmek, emléktárgyak, szimulátorok mutatják be ezt az izgalmas világot.

Balatonfüredi Esterházy-kastély Látogatóközpont

A Balatonfüred legrégibb gyönyörűen felújított épületében nyílt meg a Nyár a Balatonon - Fürdőidény Füreden 1825-1914 című látványos interaktív kiállítás, amely felejthetetlen időutazásra invitálja látogatóit. Felfedezhetjük a magyar reform- és kiegyezéskori balatoni fürdőkultúra világa, a meleg- és hidegfürdőzés, a tavi gőzhajózás és a vitorlázás históriáját.

Hogyan érkeztek a 19. században a fürdővendégek a Balatonhoz? Lovaskocsin, vasúttal vagy hajón? Milyen is volt 200 évvel ezelőtt egy fürdőtelep? Mi az a hidegfürdőzés? Melyik volt az első hajó a Balatonon? A gőzhajózástól az ivókúrág... mert szeretjük a Balatont!

Vitorlázeum Balatonfüred

A balatoni vitorlázás történetét bemutató múzeum a magyar és nemzetközi vitorlázóélettel kapcsolatos anyagokkal és egy különleges viharszimulátorral várja a vizes sportok szerelmeseit. A a egész évben nyitva tartó új kiállítás a balatonfüredi Tagore sétány elején a város és a vitorlázás egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén várja a látogatókat.

A múzeum bejáratához közel áll a magyar tenger egyik legismertebb szerelmesének, Bujtor Istvánnak állított ismert szobor is, mely egy hajórészletben, kormányosként ábrázolja a színészt.

Zebegény, Hajózástörténeti Múzeum

Negyven éve idén, 2024-ben, hogy megnyílt az első magyar hajózási magánmúzeum, mely mára az ország legnagyobb hajózási gyűjteményévé vált.

Farkas Vincze hajóskapitány gyűjteményével és saját készítésű tárgyai, nagy precizitással készített hajómodelljei mellett eredeti hajófelszerelések, navigációs eszközök, szakmai iratanyagok, egyenruhák, lobogók és egyéb használati eszközök hűen tükrözik az egykori magyar hajózás nagyságát.

A tárgyi emlékek sokasága, a rengeteg anyag röpke betekintést nyújtanak az emberiség hajózástörténetébe is.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Ugrás az oldal tetejére