Jelenlegi hely

Egy könyv lányoknak a felnőtté válásról - Elolvastuk a Menstrupédia című könyvet

Attól függetlenül, hogy ismert, vagy jártas vagyok a témában, szeretek tájékozódni, hogy mik azok az új „irányelvek”, amik mentén megszólíthatóak a mostani gyerekek. Pont ilyen téma a menstruáció kérdése is. Kamaszlány anyukájaként pedig elkerülhetetlen volt, hogy ez előbb utóbb nálunk is napirendre kerüljön.

Szerencsére a legtöbb családban van egy anya, aki erről szépen, higgadtan és félelemkeltés nélkül tud beszélni a lányával, de nem mindenki ilyen szerencsés, vagy eleve az anyában is lehet ebben a témában gát. Ha tudunk beszélni róla, ha nem, akkor is érdemes beszerezni egy ilyen könyvet, hiszen minden nagyobb beszélgetés előtt adnak a gyereknek egy jó indulási alapot. Ilyen a Menstrupédia könyv is, ami ráadásul azért is nagyon jó, mert képregény formájában adja át az infókat: oldottan, színes rajzokkal és szerethető karakterekkel mesél a kamaszlányoknak arról, ami az életük részévé válik.

Nemcsak praktikus tanácsokat ad, hanem lebontja azokat a tabukat is, amelyek évtizedek óta övezik a menstruáció témáját. Egy ilyen barátságos, informatív könyv igazi szövetséges lehet minden kislány és a szülei számára.

Mi közösen dolgoztuk fel, és nagyon sok jó kérdés merült fel közben, sőt azóta, ha bármilyen "szintet lépünk" a témában, sokszor elővesszük újra és megnézzük az arra vonatkozó fejezetet.

A menstruációról beszélni még sosem volt ilyen egyszerű

A Menstrupédia egy informatív és szórakoztató képregény-sorozat, amelyet kifejezetten kislányoknak szántak, hogy segítsen nekik megérteni a pubertás és a menstruáció rejtélyeit. A könyv könnyen érthető nyelven magyarázza el a testben zajló változásokat, és válaszol a gyermekek gyakori kérdéseire.

A téma, ami minden lányos háznál előtérbe kerül

Persze a könyv nem csupán a menstruációról szól, hanem a felnőtté válás teljes folyamatát érinti.
A képregények bemutatják a test fizikai és érzelmi változásait, a hormonok szerepét, a higiéniai szabályokat, és a menstruációs ciklus rejtélyeit. Ezenkívül tanácsokat ad a szülőknek is, hogyan beszéljenek gyermekeikkel ezekről a témákról.

A Menstrupédia stílusa barátságos és magával ragadó. A képregények színes illusztrációkkal és humoros elemekkel tarkítottak (mi néha a rajzokon nevettünk nagyokat, de ez ugye minden kamasznál másképp jön le), így a lányok élvezettel olvashatják és tanulhatnak belőle.

A célja, hogy lebontsa a tabukat a menstruáció körül, és nyílt beszélgetést kezdeményezzen a test változásairól és a felnőtté válásról, illetve segíthet nekik abban, hogy magabiztosabban és komfortosabban érezzék magukat a bőrükben. Továbbá pozitív üzenetet közvetítenek a lányoknak a testükről és a menstruációról, ami segíthet nekik abban, hogy magabiztosabban érezzék magukat. A könyv nem csak a fizikai változásokat magyarázza el, hanem az érzelmi hullámvasútra is felkészít. Segít a lányoknak, hogy megértsék, miért érzik magukat néha boldognak, máskor pedig szomorúnak.

És természetesen a szülőknek is hasznos tanácsokat ad: megtudhatjuk, hogyan válaszoljunk a lányok kérdéseire, és hogyan teremtsünk egy nyílt és bizalmas légkört a családban. 

A szerző, Aditi Gupta sok éve tanítja a lányokat és a szülőket,  nagyszerű TED-előadó, és a Forbes India a 30 legsikeresebb 30 év alatti fiatal egyikének választotta. Kamaszként átélte milyen az, amikor nem kap információt, segítséget, így határozta el, ha felnőtt lesz segítő lesz ebben a témában. Férjével alapította a Menstrupédiát, hogy pontos oktatási tartalommal segítse a tinédzsereket és a szülőket a menstruációval kapcsolatban.

Makai Marianna - Kecskemétimami


A könyvről már ITT IS ÍRTUNK.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Ugrás az oldal tetejére