Jelenlegi hely

Teljesen idegenek – Titkok és hazugságok

Életünk fekete doboza, a mobiltelefon sok titkunkat őrzi. Mi történne, ha mesélni tudna? Veszélyes az őszinteség, inkább hazugságban élünk? Valóban ismerjük a szeretteinket? A Teljesen idegenek című film kíméletlen tükröt tart elénk.

Egy baráti társaság közös vacsorán találkozik az egyik pár lakásában. A három házaspár közül Roccónak és Evának tini lányuk van, Lele és Carlotta kisgyerekesek, Cosimo és Bianca nemrég jegyezték el egymást, Peppe pedig egyedülálló.

Egyikük kitalál egy játékot: mindenki kiteszi az asztalra a mobiltelefonját, az este folyamán érkező hívásokat kihangosítják, az érkező üzeneteket felolvassák, együtt megnézik. Mert ugye a közeli barátoknak és társaknak nincs titkolni valójuk egymás előtt.

A nagy őszinteségből hatalmas dráma és kavarodás lesz. Lelepleződnek a kisebb-nagyobb füllentések, elhallgatások, mindenki eltér attól a képtől, amit mutat magáról. Kibeszéletlen problémák, sértettségek, rejtett konfliktusok kerülnek felszínre.

Lelének szeretője van, a feleség, Carlotta virtuális kapcsolatban pótolja a hiányzó intimitást, a 16 éves Sofia nem bízik az anyjában, Rocco pszichológushoz jár, amit szégyell bevallani, Cosimo teherbe ejti a korábbi barátnőjét, Eva titokban mellplasztikára készül, Carlotta a férje tudta nélkül idősotthont keres az anyósának. Ez csak a bevezető.

A harminc-negyvenéves korosztályt foglalkoztató dilemmák jönnek elő: Hogyan találjam meg a hangot a kamasz gyerekemmel? Tényleg szükséges a mellplasztika 40 éves kor felett? Ismerjük azt, akivel egy ágyban alszunk? Mikor jön el az ideje a szüzesség elvesztésének? Mit üzenünk erről a kérdésről a gyerekünknek?

Szót értünk egymással? Tudunk mélyen beszélgetni vagy csak felszínesen csevegünk? Toleránsnak hisszük magunkat, de mennyire fogadjuk el, ha egy régi jóbarátunk a saját neméhez vonzódik?

Valóban túl törékenyek vagyunk, hogy kitudódjanak a titkaink?

Hétköznapi élethelyzetek kerülnek szóba, ilyen az anyós-menye, após-veje konfliktus, a féltékenység, házastársi hűség, gyereknevelés, barátság témája is. Bemutatja, hogy kiüresednek a házasságok, a barátságok, ha nem érdeklődünk igazán a másik iránt, nincs időnk, kedvünk ápolni a kapcsolatainkat.

Ha már csak megbeszélünk, de nem beszélgetünk. Azt is érinti, hogyan alakította át az emberi kapcsolatokat a digitális technika és az internet. Az okostelefon megváltoztatta az életünket.

A hangulat az elején olaszosan vidám, élettől teli, ami egyre feszültebbé válik, a vígjáték keveredik a drámai elemekkel.  Egy poén a filmből: "A férfi olyan, mint a PC: olcsó és vírusokat szed össze. Egyszerre csak egy dologra képes, különben lefagyna. A nők Mac-ek. Intuitívak, gyorsak, elegánsak, drágák és csak egymással kompatibilisek. Függőséget okoznak."

A párbeszédek közvetlenek, szókimondóak, időnként humorosak, máskor megdöbbentően szomorúak. Izgalmas, fordulatokban gazdag a sztori, szívbemarkoló jelenetekkel, könnyed stílusban előadva. A szereplők tökéletlenek, esendőek, de így is szerethetőek.

Időnként magunkra ismerünk bennük. Hőseink szembe néznek önmagukkal és a többiekkel, végül rájönnek, hogy teljesen idegenek egymás számára.

A történet vége is tartogat meglepetést, úgy fejeződik be, mintha nem játszották volna ezt a játékot. A kellemes este után hazamennek, és az életük a megszokott módon folytatódik tovább. 

A nézőre bízza a kérdést: Tényleg érdemes leleplezni a titkainkat? Inkább válasszuk a kisebb-nagyobb hazugságokat vagy kockáztassuk a kapcsolatainkat kíméletlen őszinteséggel?
A saját életutunkkal válaszolunk erre.

Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti), Paolo Genovese
Olasz vígjáték, filmdráma, 2016
Forgalmazza a Cinenuovo

Halász Kinga
- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére