Jelenlegi hely

Ne legyen stresszforrás!- Így tervezzük meg a család nyarát

Megkezdődött a visszaszámlálás, néhány nap csupán és kitör a vakáció. Gyermekes családokban ez komoly fejtörést, hatalmas logisztikát jelent. De vajon hogyan érdemes megtervezni a nyarat, hogy ne okozzon stresszhelyzetet?

Első lépésként mindenképpen a szülőknek érdemes leülni és összeírni a nyárral kapcsolatos praktikusabb dolgokat. Mint például, hogy kinek hány szabadnapja van, pontosan hány hetet kell megoldani a gyermekfelügyelet szempontjából, kik vonhatóak be segítségként, és mikor. Ezután következhetnek azok a programok, amelyekkel biztosan számolhatunk, ilyen lehet a gyerek edzőtábora, és természetesen a családi nyaralás. „Ez egy komoly stresszforrás a szülőknek, nem kérdés” – kezdi Budavári Eszter, pszichológus, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője. –„Úgy gondolom, nagy biztonságot jelent, ha látják, a gyermekfelügyelet hogyan lesz megoldva, ilyen szempontból érdemes minden hetet megtervezni.

Ha szeretünk nagyon felkészültek lenni, akár B tervet is készíthetünk, ha valamelyik program, vagy segítség kiesne. Mivel sok, ezzel kapcsolatos feladat általában az anyára hárul, fontos, hogy az apa is próbáljon bekapcsolódni, egyrészt, hogy tehermentesítse a társát, másrészt, hogy az ő igényei is teljesülhessenek. Érdemes a szervezési feladatokat is megosztani, és a kivitelezést is megtervezni, mint például azt, hogy mikor ki hozza-viszi a gyermekeket a táborok, programok esetén.”

A szakértő mindenképpen azt javasolja, hogy ne zsúfoljunk túl sok programot egyetlen nyárba, bár természetesen erre nincs ideális javaslat, hiszen minden családnak mások az igényei és lehetőségei. A gyerekeknek - főleg az ovis, kisiskolás korosztálynak - nagy szüksége van a strukturálatlan szabad játékidőre is, amikor a nevelési év kihívásai, megpróbáltatásai után azt csinálhatnak, játszhatnak,
amit szeretnének. Ez fejleszti a kreativitásukat, teret ad a feszültségek levezetésére, a nehézségek feldolgozására, a pihenésre. A túlzottan szoros nyári menetrend elveszi ennek lehetőségét, a túlingerlés pedig kifáraszthatja a gyermeket, így az őszi tanévkezdés is nehezebb lehet.

A szülőknek is jó, ha van idő a feltöltődésre, énidőre, nem kell folyton arra figyelni, hogy mindenhova időben odaérjünk. A tervezés során is könnyebbség, ha kevesebb programot kell megszervezni, beilleszteni a napi vagy heti rendbe. „Nyilván többnyire a szülők döntenek a nyári elfoglaltságokról, persze kamasz gyermekeknél ez már jóval rugalmasabb lehet, hiszen sok programot ők már maguknak is megszerveznek” – folytatja Budavári Eszter.- „A családi nyaralás általában egy fix, közösen egyeztetett programja a nyárnak, ennek tervezésében optimális esetben a szülők a saját és a gyerekek igényeit is figyelembe veszik. De sok szülő inkább lemond a gyerekek javára bizonyos programokról, vagy úticélokról, ha az a gyerekektől távol áll. Bár a nyári táborok esetében a szülők igyekeznek figyelembe venni a gyerekek érdeklődését, sokszor kényszerből születik meg a döntés, mert éppen azon a héten nem tudják kire bízni a gyermekeket. Ez szülhet konfliktusokat, ha a gyermekeknek nincs annyira kedve az adott programhoz.

” Valószínűleg nem lepődünk meg azon, hogy a programok megtervezése, megszervezése nagyrészt a nőkre hárul, a tapasztalatok szerint a férfiak inkább a családi nyaralás megtervezésében vesznek részt aktívabban. Általánosságban inkább az anyáké a logisztikai rész, az apáké pedig a kivitelezés, például hozni-vinni a gyerekeket a táborból. Sok családban úgy oldják meg a gyermekek felügyeletének egy részét, hogy egyik héten az anya, másik héten az apa van otthon a gyerekekkel, és jó esetben 1-2 programot is beiktatnak ilyenkor. Ez remek lehetőség a szülő-gyerek kapcsolat elmélyítésére, különösen az apával töltött minőségi időre, hiszen ebből általában év közben kevesebb van.


„Úgy gondolom, már ovis korban is jól körvonalazódik a gyerek érdeklődése, így, ha már elég idős ahhoz, hogy táborba menjen, az ő véleményét is meg lehet kérdezni” – javasolja a Mindwell szakértője. - „Érdemes csinálni egy családi “felmérést” arról, kinek mi az elképzelése a nyárról, mi az, amit szeretne megvalósítani programban, vagy tevékenységben. Arra érdemes lehet odafigyelni, hogy mindenkinek legalább 1 kívánsága teljesülhessen, lehet ez akár egy otthoni medencézés, közös filmezős este is a kívánságlistán.”

A pszichológus azt az esetet is említi, amikor előfordulhat, hogy a gyereknek egyáltalán nincs kedve elutazni, szívesebben maradna otthon. A családi nyaralás általában a szülők által is várt esemény, így csak akkor mondjunk le erről a gyermek kérésére, ha ezzel mi is azonosulni tudunk és ki tudunk egyezni otthoni programmal is. Ha viszont mi mennénk, de a gyermeknek nincs kedve, akkor próbáljunk meg közösen olyan helyszínt, programot keresni a nyaralásra, amit ő is élvezhet. Általában, ha már ott vagyunk, a gyermek ellenállása eltűnik az új környezet felfedezési izgalmának hatására. Kamasz gyermek esetében előfordulhat, hogy “cikinek” érzi a szülőkkel nyaralni, vagy nincs kedve, más programra menne szívesen. Ha el tudjuk fogadni, hogy nélküle nyaralunk, és van, aki odafigyel rá a távollétünkben, akkor akár meg lehet engedni neki azt is, hogy otthon maradjon.

Forrás: PR Expert

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére