Jelenlegi hely

Pécsi Nyitott Udvarok Napja

Időpont: 2022. október 1. 10:00-18:00

Zene, gasztro, játék, közös felfedezések. Less be a belváros ismert és rejtett udvaraiba!

DI-WHAT? udvar

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza udvara - Pécs, Széchenyi tér 7-8. 

Minden alkalommal, amikor használt terméket vásárolsz vagy adsz el, egy igazságosabb világ építésébe fektetsz be. Ha megváltoztatjuk vásárlási szokásainkat, akkor a gyártóknak is meg kell változtatniuk gyártási stratégiájukat, és etikusabb divatot kell teremteniük.

A Művészetek és Irodalom házának belső udvarában egész nap a divat körül forgolódhatsz. Stylistokkal, művészekkel és divattervezőkkel kreatívkodhatsz. Turizhatsz vagy hozhatsz magaddal megunt ruhákat, és átalakíthatod a segítségükkel. Szabhatsz, varrhatsz, szitázhatsz, batikolhatsz és közben érdekes előadásokat hallgathatsz a divat fenntarthatóságáról. Lesznek dj-k, zene, vidámság.


New Wave Plastic udvar

Helyszín: JPM Csontváry Múzeum udvara - Pécs, Janus Pannonius utca 11.

A Pécsi Művészeti Gimnázium különböző tagozatainak  tanulói Csontváry művészetének jegyében fedezik fel az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket. Így többek között Csontváry színvilágának felhasználásával különböző  öltözetkiegészítők készülhetnek.A gasztronóma jegyében megjelenik az ételművészet is, versenyt hírdetünk a képek inspirációjára készülő “ Csontváry-szendvics” kategóriában. Bemutatjuk a tanulók által kifejlesztett társasjátékokat. A fellépő  zenészek nemcsak az udvar hangulatát színesítik, hanem a kiállítás tereiben is kapcsolódnak a  Csontváry festmények világához.  Az  udvarba beköltözik a ReBorn Plastic csapat műanyagdaráló-olvasztó gépe, amely többek között a Cellux Csoport műanyagékszer-készítő foglalkozásához adja az újrahasznosított plasztik-alapanyagot. Amíg a gyerekek alkotnak, a felnőtteknek bemutatkoznak a vegyszermentes és fenntartható Clean Eco tisztítószerek. A nap záró eseményeként A Playback színház különleges tárlatvezetését élvezhetik a Csontváry kiállítás látógatói.


Édenkertész udvar

Helyszín: Pécs, Király utca 7.

A belvárosi épületek között megbúvó Zöld Folt Közösségi Kertben Dr. Dittrich Ernő, a PTE Környezetmérnök Tanszékének oktatója A bolygó neve: Élet címmel tart előadást; a Pécsi Kosár Közösség szervezője, Radnóti Zsolt moderálásával kerekasztal-beszélgetés keretében járjuk körül a  fenntarthatóság témáját; és velünk lesz Bakos Bettina biológus isaz Új Akropolisz Filozófiai Iskolától, aki Rajtunk is múlik! című, workshoppal egybekötött előadásában a biológiai sokszínűséget és az ökológiai rendszereket leginkább veszélyeztető emberi tevékenységből származó hatásokkPhal ismertet meg minket, miközben a környezettudatos megoldásokra is fókuszálunk, és tapéta- és naptárhulladékból ajándéktasakokat készítünk. A „veteményesbeli ugarbugrához” a zenéről Dr Daydr3amer D gondoskodik.


PapírRepülőhal udvar

Helyszín: Pécs, József utca 7.

Mit jelent számodra a Föld vizeinek élővilága,védelme és a felelős állattartás? Hogyan használhatjuk fel a már szemétnek tűnő papírt? Ezekről a dolgokról beszélgethetsz velünk és A Wefeln Alapítvány szakembereivel.

Ellátogat hozzánk a Papír Panír csapata is egy izgalmas gyerekfoglalkozással.

Vendégünk lesz Pálfi György László iparművész, aki a könyvkötészeti ismeretek alapjaiba vezet be minket.

Napközben megmutatjuk neked, hogyan készíthetsz hulladékpapírból kasírozás technikájával izgalmas tengeri állatokat, és Pausz “Papír” Peti dj keveri majd a papírlemezeket.


LOKÁLIS OÁZIS

Helyszín: Baranya Megyei Levéltár udvarában - Pécs, Király u. 11.

Pécsi Nyitott Udvarok Napjának témája az újrahasznosítás és a fenntarthatóság. Így mi sem hiányozhatunk!

Ritmushangszerek hulladékból - gyerekprogrammal várunk a Lokális oázis nevű udvarban, a Baranya Megyei Levéltár udvarában (Pécs, Király u. 11.), 10-13 óra között.

Vajon hány kilométert teszel meg egy nap? És hány kilométert eszel? A Lokális oázis udvarban megtudhatod, miért nem jó, ha az élelmiszereink nem ismernek határokat. A Pécsi Kosár Közösség szervezője, Radnóti Zsolt vezetésével arról beszélgetünk, hogyan csökkenthetjük a lehető legkisebbre étkezéseink ökológiai lábnyomát, miközben zöldturmixokat kóstolunk, megismerkedünk a MecseKecske tejtermékeivel és az Orma gerillapékség talajmegújító búzától illatozó kovászos kenyereivel. A nap folyamán klímaszorongás nélkül letudhatod a szombati bevásárlást is a helyi termelők alkalmi kispiacán, a Baranya Megyei Levéltár jóvoltából pedig betekinthetsz a családfakészítés rejtelmeibe. Megcsodálhatjuk a pécsi Flamenco Egyesület bemutatkozását is. A gyerekek sem fognak unatkozni – őket a Hétágfa kézműves foglalkozásai várják. A nap végén a Szofimárszól jazz dallamaira lazíthat az egész udvar, miközben a Mayer & Leemans borászat különleges borait kóstolhatjuk.


Szemétsziget Kalózköztársaság

Helyszín: Szabadkikötő udvara - Király utca 64. 

A Szabadkikötő udvarán a leghasználhatatlanabbnak tűnő fadarabok is életre kelnek: gyerekfoglalkozásunk résztvevői fahulladékból készítenek bábokat. Ezek főszereplésével délután közös bábelőadás születik horvát barátunk, Ivan Kristijan Majić segítségével. Napközben a zero waste konyha jegyében a Kikötő konyha csapata az udvarba költözik. Szerenád szól a növényeknek, és megtanulhatjuk a mikrozöldek készítését Nos bácsitól. Este ugyanitt fényfestéssel és Colorstar-koncerttel zárjuk a 4. Nyitott Udvarok Napját.


GyeREk udvar

Helyszín: Pécs, Ferencesek utcája 22.

Lívi Zeneműhelye & Cserkesz – zenés, kézműves foglalkozás a legkisebbeknek.

Éneklésre, kreatív alkotásra hívjuk a totyogókat, ovisokat családjukkal. Dalos sétánkon Lívi vezet minket, közben megismerkedünk a természettel, dombra mászunk, tó mellett pihenünk, megfigyeljük az állatok hangjait, gyümölcsöt és zöldséget szedünk, végül sósat, jó ropogósat is süthetünk. Délután lesz Mosható pelenka – Hurcibaba Klub

A kisgyermekes fenntartható háztartás vezetéséhez szervesen hozzátartozik a mosható pelenka használata. A Hurcibaba klub egyre bővülő kölcsönözhető készlettel áll a családok rendelkezésére. Majd zenés, kézműves foglalkozás várja a kisiskolásokat. A formabontó zenés foglalkozáson a ritmusé lesz a főszerep, amihez ezúttal a könnyűzenét is becsalogatjuk a műhelybe. A hangszerek és a közös alkotások alapjai ezúttal is a természetközelség, a sokrétű játékra hívás.


Közösségi Kelesztő udvar

Helyszín: PécsEsze Tamás utca 3.

Fókuszban  a kemencés ételek és a szimbolikus  jelentésű „kemence” ( tűz, szikra, fény, meleg otthon, emberi lélek, kisugárzás)  körül megszerveződő  közösségi élmény. Az udvar gazdája a Pécsi Közösségi Alapítvány.

Az udvaron nemrég megépített adománykemencével célunk egy Közösségi Kemencés Műhely beindítása, amely műhely lehetővé tenné a pécsi közösségek tagjai számára, hogy megismerkedhessenek a kemencében sült ételek sokaságával és a különböző kelt tészták és kenyerek elkészítésének technikáival. A közös dagasztás, sütés közben kötetlenül beszélgetünk és barátkozunk egymással, valamint a városunkban élő ukrán menekült családokkal és az egyetemre érkezett indonéz hallgatókkal.


Emberség Grund

Helyszín: Citrom utca 12.

Egy igazán színes udvar, ahol társasjátékozás közben ismerhetsz meg közelebbről különböző kultúrákat, próbára teheted emberi jogi tudásodat és érdekes emberekkel beszélgethetsz az élő könyvtárban.

Szervezők:

  • Emberség Erejével Alapítvàny
  • Amnesty International Magyarország

Mandala udvar

Helyszín: Mandala étterem udvara - Perczel Miklós utca 26. 

Fügefás, mediterrán hangulatú udvarunkban különleges műalkotások találhatóak.

A napvitorlák alatt leülhettek egy jó kávéra, finom süteményre. A kerthelyiségben kézműves helyi termelőinknél kóstolhattok és vásárolhattok érlelt sajtokat, kovászos kenyeret, mennyiei pástétomokat.

A Perczel Miklós 26. szám alatt található házon belül nem csak a Mandala Étterem található, hanem egy Jógaház is, amelyben masszázsok, jógaórák, vezetett meditáció, pszichológiai kezelések is zajlanak, ezekből kaphatnak ízelítőt a látogatók a Nyitott Udvarok Napján.


Nyitott Városháza (a programra jelentkezni már nem lehet, minden időpont megtelt)

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér 1.

Városháza Torony Kiállítás látogatása az idén 115 éves Városházában.

Adott időpontokban vezetett túraként tekinthetik meg az érdeklődők az épület és a torony történelmét bemutató tárlatot a Városháza Toronyban 2 szinten, ami egy lebilincselő kilátással zárul a legmagasabb szint erkélyéről. A kiállítás nem akadálymentes és több mint 100 lépcsőt kell megmászni. Előre regisztráció szükséges a pecs.hu honlapon keresztül, egy időpontban max. 10 főt tudunk fogadni.


Az udvarok nyitvatartása: 10:00-18:00

A programokon való részvétel díjtalan!

A programok a Mediátor Egyesület szervezésében valósulnak meg. A programváltozás jogát fenntartjuk.

TEKINTSD MEG A HELYSZÍNEK TÉRKÉPÉT IDE KATTINTVA:

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére