Jelenlegi hely

Napsugár Bölcsőde

Cím: 7624 Pécs, Budai Nagy Antal u. 3.
Tel.: 72/532-367, 36 30 575 6492
E-mail: napsugar @kszipecs.hu

Web: www.bolcsode.napsugarvadrozsa.hu
Vezető: Lajtai Zsoltné (Mónika)
 

Bölcsődénk a pécsi Kisgyermek Szociális Intézmények komplex intézményrendszerén belül, önkormányzati fenntartással működik, Pécs városának egyetemi városrészében, a belváros nyugati határán, zöldövezetben, csendes, jól megközelíthető helyen, délről lakótelepi, északról a Mecsek családi házas környezetében.

Mint Városi Módszertani Bölcsőde 1976-ban épült, Gettó József Ybl díjas építész egyedi tervei alapján. 1982-től feladatköre kibővült a megyei módszertani feladatok ellátásával. Az 1990-es években a társadalmi változásokra reagálva, játszóház keretein belül családbarát szolgáltatásokat indított el - játszócsoport, gyermekfelügyelet, baba-mama klub. 1999-től egyik egységében megkezdődött a sajátos nevelési igényű kisgyermekek részleges integrációban történő bölcsődei nevelése. Nem sokkal később, pályázatok segítségével kialakításra került egy tornaszoba, felszerelve fejlesztő eszközökkel. 2003-2008 között pályázat útján öt évre elnyerte a Dél-dunántúli Regionális Módszertani Bölcsőde címet, melyet 2008-ban ismét megpályázva a következő öt évre is elnyert, ezzel tovább szélesítve szakmai feladatkörét. 2018- 2019-ben a bölcsőde teljes felújításon esett át.

Napjainkban három nagy területen működik az intézmény: bölcsődei alapellátás, alapellátáson túli szolgáltatások és gyakorló bölcsőde.

Intézményünk fő feladata a bölcsődei ellátás biztosítása, mely jelenleg 100 férőhellyel működik, 4 nevelési egységben, egységenként 2 csoportszobával és a hozzá közvetlenül kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel, fürdőszobával, gyermeköltözővel, közös bejárattal, valamint udvarral. A kisgyermekeknek ezen kívül mozgásfejlesztő tér, alkotó- felfedezőszoba, interaktív játéktér - fejlesztőszoba és meseszoba használatára is lehetőségük nyílik.

 

Bölcsődénk nevelő, gondozó munkájának alapját a humanista értékek jellemzik. A gyermekek szüleinek, a bölcsőde nevelőtestületének, alkalmazottainak és partnereinek együttműködésével teremtjük meg a kisgyermekek számára a szeretetteljes, biztonságos, családias légkört. A gyermekeket tisztelet és megbecsülés övezi. Fontosnak tartjuk a másság elfogadását és elfogadtatását, az egyéni képességek kibontakoztatását. A szülők és partnereink elvárásainak, igényinek megfelelően, a gyermekek személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett végezzük nevelő, személyiségfejlesztő tevékenységünket az életkori-, egyéni sajátosságok és az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével.

Intézményünk az új szemléletű, kompetencia alapú bölcsődei nevelés képviselője. Pedagógiánk a "szeretet pedagógiája", melyet a gondoskodás és törődés, a feltétel nélküli elfogadás, a felelősség, az együttműködés, valamint a másik megismerésének igénye jellemez. Nevelőmunkánk két alappillérre épül: a család és a bölcsőde együttműködésére és a kisgyermekek képességeinek kibontakoztatására, melyek egymást erősítve támogatják nevelőmunkánk hatékonyságát.

Mivel e korai életciklusban a kisgyermekek számára döntő fontosságú, a személyes kötődés, a valakihez tartozás szükséglete, ezért különös gondot fordítunk ennek kielégítésére, fejlesztésére, vagyis a gyermekek közvetlen kapcsolataira, elsődlegesen a kisgyermeknevelő-gyermek kapcsolatra, de segítjük a szülő-gyermek kapcsolatot is. Ezeken túl a szülő-kisgyermeknevelő és a kisgyermeknevelő-kisgyermeknevelő kapcsolat megfelelő alakítását is szem előtt tartjuk, mivel tudjuk, hogy ez is kiemelt hatással van a gyermekek biztonságérzetére, egészséges személyiségfejlődésére. Bölcsődénk a mindennapi élet fontos nevelési helyzetein belül – gondozási tevékenységek, szabad játéktevékenység -, kiemelten nyújtja azokat az élményeket, környezeti ingereket, eszközöket, melyek lehetővé teszik a megismerési-, felfedezési- és alkotásvágy kibontakozását. A kompetencia alapú bölcsődepedagógia nézőpontjából, valójában nem is fejlesztenünk kell ezeket a motívumokat, hanem kielégülésükre teret biztosítani, vagyis tudatosan megtervezni, megszervezni a gyermekek fejlesztő környezetét, a személyi és tárgyi feltételeket. Éppen ezért, a nevelés különböző területeinek nevelési helyzeteit kihasználva, a funkcióöröm szintjén, játékos élményekbe ágyazott kezdeményezéseket biztosítunk a gyermekeknek. Kezdeményezéseink lényege, hogy az alkotótevékenység, a zene, az anyanyelv, a környező világ tevékeny megismerése és a mozgás területén, ezeket összehangolva, komplexitási lehetőségeiket kihasználva, közvetlen tapasztalatszerzési lehetőségeket biztosítva, tudatosan tervezve, biztosítjuk a gyermekek számára a teret és eszközöket, és rájuk bízzuk, hogy a végkifejlet mi lesz. Így a gyermekek az érzelmi biztonságot nyújtó szeretetteljes légkörben, a felajánlott eszközökkel szabadon alkothatnak, tanulhatnak, mozoghatnak, kapcsolatokat teremthetnek és kifejezhetik érzelmeiket. Ezen játékos élményekbe ágyazott kezdeményezések valósulnak meg a napi bölcsődei élet során a csoportszobákban és az udvaron, valamint a bölcsőde külön kialakított helyiségeiben – a mozgásfejlesztő térben, az alkotó-, felfedező szobában, a meseszobában és az interaktív térben-fejlesztőszobában -, valamint a bölcsőde által szervezett belső és külső családi programokon (pl. mikulásvárás, bábszínház, Hamvas kerti látogatás stb.)

A nevelés, gondozás eszközei megfelelnek a mai, modern kisgyermeknevelés elvárásainak. A szobák berendezése gyermekközpontú, hangulatos, otthonos, esztétikus, a szakmai alapelvek és a csoportban nevelt kisgyermekek életkori és egyéni sajátosságainak figyelembevételével, szakmailag tudatosan tervezett, pedagógiailag célszerűen kialakított.

Személyi állományunk jól képzett kisgyermeknevelő szakemberekből áll, akik felsőfokú, főiskolai és egyetemi képesítéssel rendelkeznek. A nevelő-, gondozó munkát minden egységben bölcsődei dajka segíti.

Saját főzőkonyhával rendelkezünk, amely HACCP rendszerben működik. A kisgyermekek korszerű étkeztetését központilag, dietetikus által összeállított étlap alapján biztosítjuk, helyileg szakképzett személyzet, élelmezésvezető, szakácsnő irányításával.

Alapellátáson túli szolgáltatásként az intézményben babmasszázs és szülőklub működik.

Bölcsődénk gyakorló bölcsődéként fogadja a Kaposvári Egyetem és Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint óvodapedagógus hallgatóit gyakorlatra.

Ha elnyerte tetszésüket intézményünk, kérjük látogassanak meg bennünket személyesen vagy keressenek minket honlapunkon: http://bolcsode.napsugarvadrozsa.hu/


A Pécsimami 2012 őszi és 2015/16. évi "A mi bölcsődénk" című pályázatában több száz szülő osztotta meg gyermeke bölcsődéjével kapcsolatos tapasztalatait. A 2012. évi véleményeket ITT OLVASHATOD, 2015/16-ban erről a bölcsődéről az alábbiakat írták:

Hozzászólások

 

A  Pécsimami 2015/16. évi „A mi bölcsődénk” pályázatában szülők adtak választ arra a kérdésre, hogy „Miért szeretitek gyermeked bölcsődéjét?” A válaszok itt olvashatók.

A kisgyermeknevelők lelkiismeretesek és nagy szeretettel végzik munkájukat, a gyerekeket szeretettel nevelik, tanítják. Az ételek finomak és egészségesek. Családias környezet. Örülök, hogy kisfiam ebbe a bölcsibe jár. Hajrá süni csoport :)

Kedves, baratsagos kornyezet, csupa sziv nevelok. A problemasabb es kevesbe eleven gyerekekre is megfelelo idot es energiat szannak, minden gyerek a szamara kello odafigyelest kapja. Mindemellett a konyhasneniknek is koszonjuk a sok finom es egeszseges eteleket es kedvesseguket! Szivbol tudom ajanlani az intezmenyt minden aggodo szulonek aki bolcsodevalasztas elott all. 

A legkedvesebb kisgyermeknevelők és dadusok itt vannak. Nagyon jo nevelesben reszesulnek a gyermekek, szép környezetben. Hajrá virág csoport! :)

Nem gondoltam, hogy bölcsibe fog járni a kisfiam, most pedig úgy látom, a legjobb dolog, ami történhetett velünk, hogy a kis manó bölcsibe jár. Ez nagyban köszönhető a Napsugár Bölcsi Virág csoportjának és persze a Virág csoport létét lehetővé tevő összes háttér(szereplő)nek. Különösen hálás vagyok a gyermekem tempóját, alkatát, aktuális állapotát messzemenően figyelembe vevő gondozásért, és legalább ennyire a felém, mint elfogult, izguló anyuka felé irányuló türelmes, tapintatos, finoman támpontokat adó kommunikációért. A tárgyi feltételek másodlagosak a fentiekhez képest, de nem elhanyagolható, hogy kisfiam csupa új játék/kreatív/mese/mondóka/ének élményével ér haza nap mint nap. Köszönjük mindezeket és az itt külön ki nem emelt sok jót a Bölcsi összes munkatársának:)

Számomra elsődleges a gondozónők személye. Szeretteljes, türelmes, pozitív megerősítésen alapuló nevelés jellemzi a csoportunkat. Nagyon hálás vagyok, hogy a kisfiam első közösségi tapasztalatait ilyen környezetben szerezhette. Ezúton is köszönöm nekik!

Nagyon jó a kommunikáció a gondozónők, illetve a bölcsőde és a szülők között.

Napsugár Bölcsőde, Virág csoport

Ide a jár a kisfiam és nagyon szeriti a gondozónőjét a társgondozónőt , udvaron imádja az a nagy kormányos játékot, motorozni , labdázni. Örömmel és boldogan megy jön minden nap :)  És ez persze nekem is megnyugtató és jó érzéssel tudom ott hagyni. Puszi mindenkinek!!!

A mai világban nehezen hadja ott a gyermekét a szülő akár bölcsiről vagy óvodáról van szó de a Napsugár Bölcsit bátran merrem ajánlani kisgyermekes anyukáknak. Kislányom egyenesen várja, hogy mikor mehet bölcsibe. Családias légkör, foglalkoznak a gyermekekkel, több foglalkozás van részükre( kreativ szoba, torna szoba, mese szoba stb. )  és ami a legfontosabb törödnek a gyermekeinkkel. 

Köszönöm a Napsugár Bölcsőde dolgozóinak a munkáját. 

Virág csoport <3

 

Jó választás volt a Napsugár Bölcsőde, mert nagyon lelkiismeretesek az itt dolgozók. Fontos számukra minden kisgyerekek , és hogy kellemes, hasznos időt töltsenek el együtt.

Virág Csoport a legjobb :)

A kisgyermeknevelők nagyon kedvesek, felkészültek, munkájukat a gyerekek igényeire hangolódva végzik. Nagyon fontos számunkra a tudat, hogy miközben dolgozunk, a bölcsődében gyermekünket szeretetteljes gondoskodás veszi körül. Kisfiúnk jól érzi magát a Virág csoportban, ahol sok új élménnyel gazdagodik, és egyénre szabottan foglalkoznak vele.

A Napsugár az a bölcsi, amely nevel, oktat, foglalkoztat, a gyerekeknek élményt, örömet és biztonságot ad. Mindkét gyermekem ide jár(t), és akárhány gyermekem lenne, csak ide adnám. Itt ugyanis azt érzem, tényleg a gyerek az első, a fontos, mindenben az ő érdekeit tartják elsődlegesen szem előtt. A bölcsi dolgozói, a bölcsöde vezető szuper kapcsolatot ápolnak a szülőkkel: olyan, mintha nem is intézménybe, hanem egy távoli családtaghoz vinném reggelente a kicsikémet. Úgy érzem, gyermekem szeretve van, nem csak vigyáznak rá, amíg én nem lehetek vele. A gondozónők 100%-ig igyekszenek kihasználni a hely által felkínált lehetőségeket: rendszeresen viszik a gyerekeket a meseszobába, a tornaszobába vagy a kézműves szobába, jó idő esetén pedig rengeteg időt töltenek az udvaron a friss levegőn. Minden nap mesélnek a gyerekeknek! Minden reggel boldogan és jókedvvel megyünk bölcsibe a kicsikémmel, és minden délután van valami klassz mesélnivalója számomra!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére