Jelenlegi hely

Örökmesék, Hallómesék - Különleges mesék különleges gyerekeknek

 
Ungvári Bélyácz Betti vagyok, különleges meséket írok.
 
Hogy mik a különleges mesék?
 
Olyan történetek, amelyek nem mindennapi eseményekről, különleges gyerekekről mesélnek. Az élet hozta így, nem terveztem a meseírást. Aztán megtaláltak azok a témák, amelyekről írnom kellett. Az egyik ilyen téma az örökbefogadás.
 
2010 novemberében jelent meg első mesém, az Égből pottyant boldogság, majd 2011 júniusában a Tündérkerti mese című könyvem.


 
 
Az Égből pottyant boldogság kicsi gyerekeknek szóló kedves befogadó mese egy gerlepárról, akik fészkébe belepottyan egy rigótojás. A tojásból kibújó fióka, Pelyheske új otthonra lel náluk.
 
A Tündérkerti mese egy Tündérpár és egy embergyerek egymásra találásáról szól, s míg az Égből pottyant boldogság kicsi gyerekeknek mesél a különleges „hazaérkezésről”, a Tündérmese már felvet fontos kérdéseket az örökbefogadással kapcsolatban.
 
Liliána, akit „egy fehérruhás lány” bíz a Tündérpár gondjaira, már kérdez. Őt foglalkoztatja már saját kis története, és megfogalmazza első kérdéseit.

 


 
Szívszerinti anyukája, Szilla pedig őszintén és egyszerűen felel a kérdésekre, segítve ezzel Lilikének abban, hogy feldolgozza az őt ért veszteséget.
 
Mindkét mese fogadtatása várakozáson felüli volt, azóta is folyamatos a könyvek iránti érdeklődés.
 
Az igazi áttörést a legújabb, harmadik mese hozta meg mégis. A Málna utca hangjai című különleges mesém egy hallássérült kislány kalandjairól mesél a hangokkal teli világban.
 

Idézet a mesekönyv honlapjáról:
 
„Arról mesél, milyen nehézségekkel küzd egy nem halló kisgyerek és arra biztat, hogy ha nyitott szívvel fordulunk egymás felé, milyen kevés is elég ahhoz, hogy felismerjük és elfogadjuk a másságot magunkban és másokban.
 
Őszintén hiszem, hogyha vállaljuk bármilyen fajta különbözőségünket, óriási lépést teszünk a szemléletváltásban, a megítélés formálásában. A Málna utca hangjai című mese egy újabb mérföldkő lehet ezen az úton mindenki számára. „
 
Mindhárom mesém illusztrációit Pál Rita pécsi grafikus készítette, aki gyönyörű színeket varázsolt és csodás érzékkel keltette életre a mesék szereplőit.
 
Több magazinban és internetes portálon jelentek meg cikkek és könyvajánlók a mesekönyvekről, legutóbb a  Nők Lapjában közölték az Égből pottyant boldogság címűt.
 
Szeptember végén a Tudásközpontban került sor A Málna utca hangjai című új könyv (és a két előző könyv) bemutatójára, ahol Weisz Fanni, Pécs város arca és háziasszonya is részt vett, jelnyelven és szavakkal köszöntöttük együtt a vendégeket, Fanni örömmel állt az ügyünk mögé. Budapesten is jártunk bemutatni a könyveket több alkalommal.
 
Mára igazi küldetéssé nőtte ki magát a meseírás: a különleges igényű gyerekek elfogadása, társadalmi megítélésének javulása, a kirekesztés elleni küzdelem és az, hogy kicsit nyitottabbak legyünk egymásra mind nagyon fontos számomra. Pedagógusként és a mesekönyvek írójaként minden lehetőséget megragadok arra, hogy tegyek ezért az ügyért.
 
Ebben segíthet az is, hogy  jelöltek az idei Aranyanyu díjra (a Richter és A Rácz Zsuzsa írónő (Terézanyu könyvek)  közösen alapított díja) és pedagógus kategóriában a négy döntős közé választottak.
 
Zárógondolat:
 
„Ha más kicsik és nagyok is közelebb kerülnének ezekhez a különleges történetekhez, megismerkednének  a nem mindennapi csodákkal, talán sikerülne ledönteni jó néhány falat. Lehet, hogy nem a földön járok, amikor azon tűnődöm:  akár csak egyetlen, a témában nem érintett olvasó kézbe veszi a mesét, talán mozdul egy picit a világ előre.”
 
A mesekönyvekről bővebben a www.orokmesek.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők vagy a www.szinesavilag-book.hu webáruházban megrendelhető .
 
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére