Jelenlegi hely

Ezer kalandot és élményt ígér a pécsi Múzeumok Éjszakája

Tavalyi a járványügyi intézkedések miatt országosan nem lehetett megrendezni a hazai múzeumvilág immár évtizedek óta legnépszerűbb eseményét. A kényszerű „szünet” után idén visszatérhet a fesztivál. A Janus Pannonius Múzeum 2021-ben 13 helyszínen 30 programmal – tárlatvezetésekkel, interaktív családi programokkal, újonnan nyíló időszaki kiállításokkal, bemutatókkal, előadásokkal – várja a nagyérdeműt június 26-án.

A Múzeumok Éjszakája kezdetektől, immár évtizedek óta hagyományosan, minden esztendőben a hazai múzeumi világ legkiemelkedőbb eseménye. Pécs minden alkalommal, így idén is csatlakozott az országos felhíváshoz.

A képző- és iparművészet iránt érdeklődők igen sokféle program közül választhatnak június 26-án.
Lesznek tárlatvezetések a Két ágyúlövés – Habsburgok Baranyában című új kiállításban (Modern Magyar Képtár), a Csontváry, a Zsolnay és a Vasarely Múzeumban, valamint Schaár Erzsébet Utca című állandó kiállításában. Szintén érdekesnek ígérkezik a Modern Magyar Képtár az éjszakát záró két eseménye: a Weininger Andor Gömbszínházáról előadás (21:00), valamint a Variációk a színes városhoz, zománckísérletek a magyar művészetben (1967–1972) című, Modern Magyar Képtárban látható időszaki tárlatához kapcsolódó beszélgetés (22:00).

Tárlatvezetések lesznek más helyszíneken is. Így a Sopianae állandó régészeti kiállításban (18.00, 19:00), a Néprajzi Múzeumban (18.00), továbbá a Várostörténeti Múzeumban, ahol a Páratlan élvezet járni a Mecseket című kiállítás (21:00) mellett az állandó kiállítást kétszer is megtekinthetjük (19:00; 22:30), a második alkalom már zseblámpás vezetés lesz! Szakértői segítséggel és útmutatással megismerhetjük a Mecseki Bányászati Kiállítást (19:00) is. Hasonlóan különleges lesz Az éjszaka hangjai című interaktív zoológiai témájú előadás a Csontváry Múzeumban (20:00).

A családi programok sorát erősítik a múzeumpedagógiai foglalkozások, így például a Weininger Andor műveihez kapcsolódó interaktív műhelyfoglalkozás (Modern Magyar Képtár, 16:00–18:00), illetve a Vasarely geometriája című program, amelyben térhatású képeket készíthetünk színes síkidomokból (Vasarely Múzeum, 18:00–22:00). A Sopianae állandó régészeti kiállításban (Káptalan u. 4.) megtartandó foglalkozás (16:00–18:00) jelképesen a Római Birodalom hétköznapi életébe
kalauzolja el a résztvevőket.

Szitén igazi forgatagot ígér a Néprajzi Múzeum (Rákóczi út 15.). A – kézművesvásárt és -bemutatót is kínáló – program gyerektáncházzal indul (17.00), majd a már említett tárlatvezetés (18:00) után a hagyományos almafajtákról hallhatunk – cider kóstolóval egybekötött – előadást. Az éjszaka a hagyományos Szent Iváni tűzugrással és almasütéssel zárul. A tárlatvezetés és az előadás időtartama alatt kézműveskedéssel és almás népmesékkel várják a gyerekeket.

A Vasváry-házban a tavaly felépített „Málenkij robot – 75” című kiállítás akkor (a járványügyi korlátozások miatt) elmaradt megnyitójára kerül sor, szakmai tárlatvezetéssel (18:00). Érdekes kulisszatitkokat tudhatunk meg a gyógyászatról, egykori használt gyógyszerekről és sok másról a Szerecsen Patika Kiállításban tartott tárlatvezetéseken (17.00, 18:00, 19.00, 20:00), amelyekre azonban a kis befogadóképességű helyszín miatt előzetes regisztráció szükséges. (Jelentkezni június
25-én 12:00 óráig a kommunikacio@jpm.hu címen lehet).

Aki mégsem a pécsi belvárost választaná, hanem a természetbe kalandozna, az két túra közül is választhat. Idén is lesz éjszakai kirándulás a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel (találkozó: 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél). A másik túra a Pécs-Mecsekszabolcs környéki erdőkbe vezet, ahol az „éjszakázók” gyógyfüvekkel ismerkednek, vadvirágos gyepeken néznek körül Dénes Andrea botanikus vezetésével. (Sötétedés után szentjánosbogár rajzásra is számíthatunk.)

A pécsi Múzeumok Éjszakájára a – minden helyszín megtekintésére feljogosító – belépőjegy felnőtteknek 1500, a kedvezményekre jogosultaknak (6-26 év között, illetve 62 éves kor felett) 1000 forintba kerül. A családi jegy 4000 Ft, továbbá 0-6 éves korig, valamint fogyatékkal élőknek (1 kísérővel) a program ingyenes. Aki csak egy adott helyszínre váltana belépőjegyet, annak 1000 forintot kell fizetnie (a kedvezményes ár: 500 Ft).
A belépőjegy másnap, június 27-én is érvényes a JPM kiállítóhelyein!

(A pécsi Múzeumok Éjszakája rendezvény sikeréhez a Pécsi Tájak Korok Múzeumok Klub 12 önkéntest biztosít.)

Teljes program: www.jpm.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden cseppje kincs! Az anyatejes táplálás világnapja

Minden cseppje kincs! Az anyatejes táplálás világnapja

Az ENSZ 1992-ben az anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította augusztus 1-jét, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint a szoptatás az anya és a gyermek közötti személyes kapcsolat kialakításában játszott meghatározó szerepére.
Mire jó a csend?

Mire jó a csend?

Túl nagy a zaj a világban, rengeteg inger, üzenet jut el hozzánk, állandóan szól valami. Értékessé vált a csend, hiszen a rohanó hétköznapokon kevés adatik belőle. Amikor nyáron egy hétre kiürült a lakásunk – táborozó gyerekek, üzleti úton lévő férj – „megcsendült a csend”.
„Elereszti a hasizmokat úgy, hogy a hasa kissé lesüllyedjen, majd elgondolkozik azon, hogy már megint milyen kövér lett az utóbbi időben”- avagy a nő és férfi közötti különbségek

Szégyenlős vagy csábító - avagy a nő és a férfi közötti különbségek a zuhanyzóban

Micsoda rendkívüli kihívást jelent az, ha valaki úgy dönt, megosztja sorsát, vagy inkább a fürdőszobáját egy ellenkező neművel... 
Hol zöldebb?

Zöldnek lenni trendi! Magyarország zöld térképe

Egy nagyon kedves olvasónk, Gábor kérésére most egy olyan hazai gyűjteményt hoztam el Nektek, amiben térképes és tematikus kereső segítségével tudjátok fellelni azokat a helyeket és szolgáltatókat, akik egy kicsit zöldebbé teszik mindennapjaitokat.
Ugrás az oldal tetejére