Jelenlegi hely

Félre a pattogós, sistergős mikrofonokkal, mire érdemes figyelni vásárlásnál?

Ha hallottál már idegesítően sustorgó hangot kiadó mikrofont, ami egyes hangoknál kicsit olyan volt, mint egy kéretlen szájdob, akkor tudod, hogy mennyire bosszantó ez a jelenség. Még akkor is, ha házi felhasználásról, otthoni hangfelvételekről, családi rendezvényekről beszélünk. A komolyabb hangosítással rendelkező programokat már nem is említjük, mert ezeken külön szégyen, ha ilyesmi előfordulhat, lévén többnyire a szakmai, hangosító gárda adott. Vagy legalábbis adottnak kellene lennie. Na, de neked mire célszerű odafigyelni akkor, ha olyan mikrofonnal szeretnéd gazdagítani az életedet, ami idegőrlő neszektől mentes?

Nem mindegy, hogy a mikrofon mit alakít át elektromos jellé!

Még mielőtt kitérnénk arra, hogy miért akkora találmány a pop filter és főleg, hogy miért jó, ha élsz az általa biztosított előnyökkel, íme némi fizika. A hangok megrezegtetik a levegőt. A mikrofon ezt a rezgést alakítja át elektromos jellé, amit aztán a számítógép, a keverő, a telefon vagy az egyéb, hozzá csatlakoztatott eszköz érzékelni, értelmezni, rögzíteni képes. Ez eddig rendben is van, de amikor a “b”, “p” “m” hangok keletkeznek akkor ott nem csupán a levegő megrezegtetése az, aminek a végeredménye végül a mikrofonhoz eljut, hanem jó nagy adag szusszanás, azaz fölös levegő. Vagyis ilyenkor főleg, ha mindez túlságosan nagy közelségben megy végre, a mikrofon membránján egy jellegzetes puffanás képződik. Ez az, ami kikerülhetetlen következmény. Bár nyugodtan megpróbálhatod, hogy másféle módon ejted ezeket a hangokat, de ez a hangképzéssel természetesen együtt járó jelenség. Nincs mit tenni! Jó, az tény, hogy akad, aki extra erősen szusszant, szóval mindig vannak szélsőséges kivételek, de alapjáraton valóban mindenkit érint ez a látszólagos probléma. Azért látszólagos, mert egyrészt alapesetben ez senkit sem zavar. Másrészt azért a mikrofonos beszéd, éneklés stb. esetében sem kell beletörődni a megváltoztathatatlanba, mivel ilyesmiről nincsen szó. Ezen a ponton lép képbe a pop filter.

Mivel akadályozhatóak meg a nagy levegőmozgások?

Ha egy finom anyagot helyezel a szád elé, akkor a normális levegőrezgés képes áthatolni a szöveten, ugyanakkor a jelentős amplitúdóval rendelkező légmozgások fennakadnak. Kis érdekesség, hogy kezdetben a mérnökök úgy oldották ezt meg, hogy a pop filtereket nylonból készítették és egy drótkávára rögzítették őket. Maradjunk annyiban, hogy ez a típusú kialakítás távol állt mindentől, ami esztétikus, bár nyilván a feladatát hiánytalanul ellátta. Viszont ma már a forgalomban csupa dizájnos variációt fedezhetsz fel, amik éppen ezért nem pusztán funkcionalitásuk terén teljesítenek az élen.

A legjobb, azaz füllel hallhatóan legideálisabb, puffanásoktól mentes végeredményhez a filter elhelyezési távolsága kulcsfontosságú. Ha túl közel van a szádhoz, akkor ugye épp a lényeg veszik el és a szűrő nem képes végrehajtani a “megbízatását”. Ezért aztán nagyjából az 5-7 centiméteres távolság az, ami optimálisnak tekinthető. Ennek a nagysága amúgy szemmértékkel pillanatok alatt megbecsülhető, ami azt jelenti, hogy a kezdeti bizonytalankodás után a jövőben automatikussá válhat a megfelelő beállás. Tehát az ellenőrizgetés csupán eleinte igényelhet egy kis odafigyelést, amíg meg nem szokod. De aztán, ahogy a gyakorlat egyre jelentősebbé válik úgy alakulhat ki benned a megingathatatlan alapként szolgáló magabiztosság.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Ugrás az oldal tetejére