Jelenlegi hely

Főzőiskolát indított az OÉTI

Főzőiskolát indított az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, ahova mindazok jelentkezhetnek, akik szeretnék elsajátítani gyakorlatban is az egészséges főzés konyhatechnológiai fogásait.

Az OÉTI szakemberek számára is meghirdeti az egészséges ételkészítésről szóló képzéseket.

A Főzés Hatalma Főzőiskola indításával az Intézet célja, hogy szakmai hátterével iránymutatást adjon különböző lakossági csoportoknak egy hiánypótló területen: az elmélet gyakorlati kivitelezésében. A főzőiskola első programján – a 2010 óta folyamatosan zajló STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programhoz kapcsolódóan – só nélkül, természetes ízesítő anyagok felhasználásával készíthetnek az érdeklődők ízletes, egészséges ételeket, a megszokottól eltérő, de otthon is alkalmazható konyhatechnológiával.

Hazánk 2008-ban csatlakozott az Európai Bizottság által kezdeményezett európai sócsökkentő keretprogramhoz. Kutatási eredmények sokasága támasztja alá, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. A sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan összefüggés van mindkét nemnél, minden életkorban. Magyarországon a lakosság sóbevitele az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi 5 gramm helyett a férfiak és nők esetén is ennek 2-3-szorosa. Ez különösen lényeges annak tükrében, hogy a halálozási okok között hazánkban is az első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek.

A Főzőiskola a későbbiekben újabb területekre és csoportokra koncentrálva folytatódik, elősegítve a táplálkozástudomány legújabb eredményeinek átadását, így az egészséges ételek készítésének gyakorlati elsajátítását. A Startolj Reggelivel! programhoz kapcsolódó tanfolyamon a kisétkezések egyszerű és változatos példáit mutatják meg, egy következő alkalommal pedig segítik a felkészülést a nyári olimpiára, nemcsak a sportolóknak, hanem mindenkinek, aki versenyformába szeretné hozni magát a fürdőruhaszezonig. Terveik között szerepel többek között a közétkeztetési szakembereknek szóló „közétkeztetés másképpen”, „hazaiból nem hagyományosan”, vagy a túlsúlyos és elhízott gyerekeket és szüleiket célzó „finoman egészségeset”, „zöldségek, gyümölcsök az egészségért” című tanfolyamok is. Egyes tanfolyamok rövidek, mások pedig hosszabbak, sorozatszerűek lesznek, a témától és a gyakorlati igénytől függően.

A táplálkozásnak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében kulcsszerepe van. A legtöbb krónikus megbetegedés, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú diabetes, a rák kockázati tényezői között döntő jelentősége van a helytelen táplálkozás okozta elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak. Számos kutatás erősítette meg, hogy fiatal korban kell elkezdeni a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos oktatást, de természetesen minden életkorban elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése és a meglévők bővítése. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) már több mint 60 év óta munkálkodik a lakosság tudatos egészséges nevelésén, együttműködve a társintézményekkel és a civil szervezetekkel. Az intézet prevenciós programjai, mint például az HAPPY, az Egészséges is lehet finom, és a Startolj Reggelivel Program lehetőséget teremtenek arra, hogy a legfrissebb táplálkozástudományi kutatások eredményei a gyakorlatban is hasznosulhassanak, ezzel csökkentve a hazai krónikus megbetegedések számát.


A márciustól induló tanfolyamokra jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: fozes6alma@oeti.antsz.hu


Forrás: Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

http://www.oeti.hu/download/fozoiskola.pdf

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Válogatott segítség a nehéz napokra – válassz könyvet pszichológusi ajánlással

Válogatott segítség a nehéz napokra – válassz könyvet pszichológusi ajánlással

Egyre többen keresnek kapaszkodót a hétköznapi stressz, a bizonytalanság, a szülői kihívások vagy akár a belső feszültségek feldolgozásához – legyen az egy jó könyv, egy segítő társasjáték, ilyenkor jól jön egy megbízható forrás, ahol valódi szakértelemmel válogatták össze az ajánlatokat. Mostantól ilyen hely a Mindwell Pszichológiai Webshop is.
Fagyi napja: idén se hagyd ki!

Fagyi napja: idén se hagyd ki!

Az Élmény és Szakértelem Alapítvány idén is május 8-án rendezi meg a Magyar Fagylalt Napját. A csatlakozott cukrászdák és fagylaltozók 50%-os akció keretében várják a fagyi szerelmeseit. A kedvezményes fagyiár legalább 4 különböző fagylaltízre és az ezekből vásárolt összes gombócra vonatkozik.
Maxoljuk ki a kávézást!

Maxoljuk ki a kávézást!

Gratulálunk mindenkinek, aki sikeresen teljesítette a nagy húsvéti kihívást: takarítás, sütés-főzés, dekorálás, ajándékvásárlás, bájolgás a rokonokkal. És arra gondoltunk, a tipikus háziasszonynak most pont úgy hiányzik valami jó kis háztartási hack, mint egy nekifutásból hátbavágás. Így a héten arra adunk tippeket, hogyan találhatunk több élvezetet a hétköznapok legegyszerűbb élvezetében: a kávézásban. Mert kávézni jó, pláne, ha valaki szereti.
A digitalizáció változásával az agyunk is jelentősen változott

A digitalizáció változásával az agyunk is jelentősen változott

Nálatok sem csúszik le a kötelező olvasmány, mint kerék az olajos lejtőn? Nem véletlen! Megváltozott a gyerekeink agya a miénkhez képest: nem is egy területen és nem is keveset. Csak az elvárások nem változtak. 
Ugrás az oldal tetejére