Jelenlegi hely

Görkorcsolya kezdőknek is!

Ma már talán nevetségesnek tűnik, de jó néhány évvel, vagyis inkább évtizeddel ezelőtt, amikor görkorcsolyázásról volt szó, akkor arra kellett figyelni, hogy legyen olyan cipőnk, amire felszerelhetjük a pántokkal a görkorcsolyát. A négy kerék ekkor még nem „sorosan volt kapcsolva”, így a biztonság “garantált” volt. Aztán megjelentek a soros görkorik, amelyek már önállóan, cipővel együtt készültek. Mivel ezekkel nagyobb sebességet lehetett elérni, ezeket a korikat elsősorban a lakótelepi profi korisok használták. A „pántos korisok” pedig maximum irigykedhettek.

Azóta persze sokat változott a világ és a soros görkorcsolyák elterjedésének semmi sem szabhatott gátat, ami nem véletlen. Olyan összetett sportolási lehetőséget biztosít ugyanis a rendszeres használata, ami miatt valóban ma már „alapnak” számít. Az alábbiakban megpróbáljuk megfejteni a rejtélyt, vajon minek is köszönheti népszerűségét a görkorcsolya. Ha egy mondatban szeretnénk válaszolni a kérdésre, akkor azt mondanánk, hogy a pozitív hatásai miatt. De vajon melyek ezek a pozitív hatások?

Mindenek előtt legfőbb pozitív hatása, hogy görkorcsolyázni nemes egyszerűséggel nagyon menő időtöltés, vagány, jól mutat, egészséges, szóval valóban szuper móka. Ami talán a szülőknek is könnyebben meglágyítja a szívét a vásárlásnál, az az egészségre gyakorolt pozitív hatása.

Ritkábban használt izmokat is megmozgat a görkorcsolya

Sokan az aerobikhoz hasonlítják a görkorcsolyázás pozitív hatását az izomzatra, hiszen gyakorlatilag minden izmot megmozgat. Még azokat is, amelyekről nem is gondolnánk. Alap, hogy a felső combizmokat aktívan igénybe veszi, ami első látásra, vagy leginkább kipróbálás alkalmával nyilvánvalóvá válik. A combizmok mellett azonban a fenék izmokat is erősíti, a hölgyek, illetve áttételesen a férfiak legnagyobb örömére. És amire talán kevesen gondolnának, de görkorcsolyázás közben a karunkkal végzett munka során a vállizmok és karizmok is alaposan igénybe vannak véve. És persze a törzset sem szabad a felsorolásból kihagyni, hiszen anélkül, hogy a törzsizmokat mozgatnánk, nagyon nehéz görkorcsolyázni. Így összességében elmondhatjuk, hogy a görkorcsolyázásnak valójában a szórakoztató oldala mellett nagyon komoly izomerősítő hatása is van.

Egyéb pozitív hatásai a görkorcsolyázásnak

Nem véletlenül a gyorskorcsolyázás kiegészítő sportjaként is óriási szerepe van a görkorcsolyázásnak az erőnlét, a megfelelő állóképesség fejlesztésében. Mivel azért nem a legegyszerűbb és legtermészetesebb mozgásforma a görkorcsolyázás, ezért az egyensúlyérzékre és a koordinációs képességekre is pozitív hatással van. Ha a futással szeretnénk összehasonlítani, akkor mindenképpen a görkorcsolyázás előnyére írható, hogy lényegesen kisebb terhelést jelent az ízületekre, ami azért is jó hír, mert ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy idősebb korban is bátran el lehet kezdeni ennek a sportnak a rendszeres űzését, nem kell attól tartani, hogy esetleg az első néhány alkalom után az ízületeink „felmondják az együttműködést” az akaratunkkal.

A görkorcsolyázás az orvostudomány malmára is hajtja a vizet azzal, hogy gyakorlása együtt jár a vesztibuláris rendszer ingerlésével, így az írás-olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek fejlesztésében is jelentős szerepet játszhat. De természetesen mivel a különböző mozgásfejlődési elmaradottságban szenvedő kicsiknek és nagyoknak is kiváló „mankó” lehet a rendszeres görkorcsolyázás.

Mire érdemes odafigyelni, ha először húzunk a lábunkra görkorcsolyát?

A görkorcsolya labilitásából és gyorsaságából fakadóan alapvetően „veszélyes üzem”, így nagyon kell figyelni használata során a gyalogosokra, kerékpárosokra és a közlekedés többi résztvevőjét, nehogy balesetveszélyessé váljunk. Emellett mindenképpen javasolt a megfelelő védőfelszerelések, a bukósisak, a könyökvédő és térdvédő beszerzése, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy görkorcsolyázás közben, különösen a professzionális görkorcsolya pályákon a normális gravitáció akár négyszeres is érheti külső hatásként a testünket, ami a rendkívüli fizikai terhelés mellett komoly sérülés veszélyt is rejthet magában.

Ha kezdők vagyunk, nagyon fontos a fokozatosság elve. Az első alkalmakkor maximum 25-30 percet korizzunk, nehogy másnap ne tudjunk megmozdulni az izomláztól. Ezt a penzumot kezdetben heti 2-3 alkalommal érdemes megismételni. A görkorcsolyában az a jó, hogy gyakorlatilag a telet leszámítva bármikor elővehetjük, de azért fokozottan érdemes figyelni, ha nedves, csúszós utcákon szeretnénk egy-egy nagy eső után sportolni.

Ma már szerencsére egyre több városban létesülnek olyan görkorcsolya pályák, ahol a forgalomtól elzártan, profi és biztonságos körülmények között áldozhat mindenki kedvenc szenvedélyének, legyen az akár a görkorcsolyázás.

-SZPONZORÁLT TARTALOM-

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére