Mindenekelőtt érdemes eloszlatni egy tévhitet, miszerint a konyhai dugulásokért a zsírok és étolaj maradványok felelősek, ahogyan a fürdőszobai dugulásokat sem a hajcsomók okozzák. A probléma forrását a különböző habzó anyagok maradványi jelentik. Ezek rendkívül vékony rétegben képesek megtapadni, de a hónapok során egyre vastagabb réteget képezhetnek. Rajtuk már képesek megtapadni az ételdarabok és a hajszálak is, amelyek egyfajta stabilitást biztosítanak dugulásnak, mint a vasbeton esetében maga a vasháló. Ez a magyarázata annak, hogy a mosogatószer önmagában nem képes megoldani a problémát, sőt, csak súlyosbítja azt.
Tehát olyan megoldásra van szükség, ami hatékony a habzó készítmények maradványainak eltávolítása során. Kezdjük a legalapvetőbb megoldással, a manuális eltávolítással. Néha egy hurkapálca tökéletes választásnak bizonyul, legalábbis abban az esetben, ha a dugulás közvetlenük a lefolyó legfelső részén jött létre. Máskor a szifon szétszerelése vezet eredményre. Legyünk figyelmesek az összeszerelés során, ne jelentkezhessen szivárgás.
A dugulások elhárításának egyik legalapvetőbb módja a forróvizes öblítés. Ehhez egy vízforraló készülék tökéletes megoldást szolgáltat. Nincs más teendőnk, mint másfél-két liter forró vizet zúdítani a lefolyóba és várni a hatást. Az esetek többségében többszöri öblítésre lesz szükség, míg a forró víz képes kifejteni a hatását.
Néha azonban kicsit hatékonyabb szerre van szükség, ilyenkor jó szolgálatot tesz a szódabikarbóna-ecet kombináció. Szórjunk két-három evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd öblítsük le két-három deciliter 20%-os háztartási ecettel. Hagyjuk hatni mintegy 20 percen keresztül, majd végezzünk forróvizes öblítést.
A bórax nevű szert sokaknak nem kell bemutatni. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Egy tölcsér segítségével juttassunk nagyjából két deciliter bóraxot a lefolyóba, majd 15-20 elteltével forró vízzel öblítsük le. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.
Néha elkerülhetetlen, hogy agresszív lefolyótisztító készítményhez folyamodjunk. Ezek jelentős környezeti terhelésre képesek, ezért minden esetben igyekezzünk elkerülni a használatukat és csak akkor folyamodjunk hozzájuk, ha a többi megoldás csődöt mondott!
Szponzorált tartalom