Jelenlegi hely

Terhesség jelei - Honnan ismerhető fel a terhesség?

A terhesség jelei nagyjából 4 hetes kortól jelentkezhetnek. Vannak kismamák, akik már korábban is észrevesznek magukon bizonyos változásokat, ezek nagyon korai jelei a terhességnek. Egyes leendő anyukák még a menstruációt megelőző tüneteknek tudják be. Amikor a menstruáció kimarad, a terhesség már 4 hetes. A menzesz több ok miatt is kimaradhat, de mindenképpen érdemes tesztet csinálni, hogy kiderüljön, ha a várandósság a kimaradás oka.

Terhesség jelei

A terhesség egyértelműen észlelhető jele a havi vérzés elmaradása. Jelentkezhet ugyan kevés vérzés áldott állapotban is a menzesz várt idejében, de ennek a jellege eltér a menzesztől. A fogantatást követően a menstruáció kimaradásáig sokan számolnak be enyhe alhasi görcsökről, egyoldali szúró érzésről, mellek érzékennyé válásáról.

A manapság beszerezhető terhességi tesztek eltérő érzékenységűek, van, amelyik már a menzesz várható ideje előtt 2-3 nappal is képes kimutatni a terhességet. A terhesség kezdeti szakaszában a közérzet megváltozhat. Jelentkezhet émelygés, hányinger és hányás is, főként reggel, de egyes kismamáknál bármely napszakban előfordulhat.

1 hetes terhesség jelei

A várandósok legnagyobb része már 5-6 hetes terhes, amikor a terhesség egyértelmű tüneteit tapasztalja. A terhesség tünetei az 1. héten leginkább a menstruációhoz köthető tünetekben mutatkoznak meg:

 • enyhe hasi görcsök
 • pecsételő vérzés
 • hangulatingadozás
 • mellek érzékenysége
 • fáradtság

A megtermékenyülés után körülbelül 4 nappal kezdi a szervezet a HCG hormon termelését, mely a vizeletből és vérből is kimutathatóvá teszi a terhességet egy bizonyos koncentráció elérése után.

2 hetes terhesség jelei

Ekkor következik be a peteérés, ha pedig az érett petesejtet megtermékenyíti egy spermium, bekövetkezik a fogantatás. Az ovuláció környéki jellegzetes tünetek lehetnek:

 • alhasi fájdalom
 • mellek érzékenysége
 • emelkedett testhőmérséklet
 • fehér hüvelyi folyás

3 hetes terhesség jelei

Terhességnél a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába beágyazódik. A beágyazódást kísérheti enyhe vérzés, ami 1-2 napig tart. Ez járhat még akár egyszeri szúró alhasi fájdalommal, vagy vissza-vissza térő kisebb szurkáló érzéssel is. A megtermékenyülés után megemelkedik a szervezet progeszteron szintje. Ennek hatására nem jelentősen, de megemelkedik a testhőmérséklet.

4 hetes terhesség jelei

Terhességi teszttel a terhesség már a 4. héten kiderülhet (teszt érzékenységtől függ). Ekkor már megmutatkozhatnak tipikus terhességi tünetek is, bár egyénfüggő, van, akinél korán jelentkeznek, van, akinél csak később és nem feltétlenül mindegyik. A 4 hetes terhesség jelei lehetnek:

 • mellek fokozott érzékenysége
 • székrekedés
 • nagyfokú fáradtság
 • émelygés, fejfájás

Terhesség egyéb tünetei

A legtöbb kismama a 6. hét körül érzi először az émelygést, hányingert. Bizonyos ételeket megkívánhat a várandós hölgy, de ugyanígy undorodhat is, ezért a szagokkal, ízekkel érdemes óvatosabban bánni.

A terhesség tüneteit számba véve gyakori, hogy nem csupán a testhőmérséklet emelkedik, de az alvásigény is. Sok áldott állapotban lévő hölgy számol be állandó fáradtságról, hirtelen megemelkedett alvás- pihenés igényről. A hormonváltozások hatására a mellek érzékenyebbek lesznek, a bimbóudvar sötétebbé válhat. A hormonváltozások magukkal hozzák a hirtelen hangulatingadozások megjelenését is, ez sok esetben a terhesség egész ideje alatt megmaradhat.

A székrekedés megjelenése is tipikus terhességi tünetnek mondható, szintén hormonális okokra vezethető vissza. A béltartalom lassabban távozik, ezért nagyon fontos a rostban gazdag táplálkozás és a bőséges folyadékbevitel.

A terhesség első harmadában az alhasi vérbőség miatt sokan éreznek folyamatos vizelési ingert, továbbá a hüvelyváladék mennyisége is megnőhet.

Előfordulhat, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, ebben az esetben méhen kívüli terhességről beszélünk. A kimaradt menzesz utáni barnás vérzés, a hasi fájdalom, húzó deréktáji vagy végbél fájdalom is lehet a méhen kívüli terhesség tünete, azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Mellbimbók és szeméremajkak változása

A mellek érzékenysége a korai terhességi tünetek közé tartozik. A mellek nőnek a terhesség alatt, a mellbimbók pedig sötétebbek lesznek a bimbóudvarral együtt. Ezek hormonális hatásokra következnek be, a mell már a 3. hónap környékén kolosztrumot (előtejet) kezd termelni.

Kevés szó esik róla, de a terhesség alatt a vérbőség és a hormonális hatások eredményeként a szeméremajakak megduzzadhatnak, érzékenyebbé válnak.

Emlők mérete

Már a 6.-8. hét körül észreveszik a kismamák, hogy a mellek nagyobbak, és ez a növekedés folytatódik a terhesség alatt. Nem ritka, hogy akár 2 méretet is változik a mell, pozitív irányba. Viszketés is jelentkezhet, de ennek csak a bőr nyúlása az oka. A duzzadtabb melleken a bőr alatti erek is láthatóvá válnak egyéntől függően.

Hüvelyváladék

A fehér színű, áttetsző hüvelyváladék egészséges, mennyisége viszont nőhet ovuláció, szexuális együttlét előtt vagy terhesség alatt. A mennyiségi növekedés egyértelműen lehet terhességi tünet is!

Ha kellemetlen szagúvá vagy furcsa állagúvá válik, esetleg a színe megváltozik, fertőzés is állhat a háttérben, mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele! Bakteriális vagy gombás fertőzés is lehet mögötte, amit kezeltetni kell!

Vérnyomás változása

A vérnyomás emelkedése is a terhességi tünet lehet.  120/80 Hgmm érték felett fokozott odafigyelésre van szükség. A szakemberek sem tudják a pontos kiváltó okot, de valószínűsítik, hogy a méhlepény kisereinek károsodása és a magzati sejtek anyai szervezetben történő megjelenése állhat mögötte.

A terhességi magas vérnyomást kezelni szükséges, hiszen a szövődmények a kismama és a baba számára is veszélyt hordoznak.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Mesélj, mi volt ma a suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Mesélj, mi volt ma az oviban, suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Hogyan tudhatjuk meg a gyerektől, hogy mi történt aznap a suliban, oviban és éppen hogy érzi magát az iskolai, baráti közösségében? Egyszerű: kérdezzük meg! Na, de hogy tegyük fel a kérdést, hogy válaszoljon is rá?
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Ugrás az oldal tetejére