Jelenlegi hely

Terhesség jelei - Honnan ismerhető fel a terhesség?

A terhesség jelei nagyjából 4 hetes kortól jelentkezhetnek. Vannak kismamák, akik már korábban is észrevesznek magukon bizonyos változásokat, ezek nagyon korai jelei a terhességnek. Egyes leendő anyukák még a menstruációt megelőző tüneteknek tudják be. Amikor a menstruáció kimarad, a terhesség már 4 hetes. A menzesz több ok miatt is kimaradhat, de mindenképpen érdemes tesztet csinálni, hogy kiderüljön, ha a várandósság a kimaradás oka.

Terhesség jelei

A terhesség egyértelműen észlelhető jele a havi vérzés elmaradása. Jelentkezhet ugyan kevés vérzés áldott állapotban is a menzesz várt idejében, de ennek a jellege eltér a menzesztől. A fogantatást követően a menstruáció kimaradásáig sokan számolnak be enyhe alhasi görcsökről, egyoldali szúró érzésről, mellek érzékennyé válásáról.

A manapság beszerezhető terhességi tesztek eltérő érzékenységűek, van, amelyik már a menzesz várható ideje előtt 2-3 nappal is képes kimutatni a terhességet. A terhesség kezdeti szakaszában a közérzet megváltozhat. Jelentkezhet émelygés, hányinger és hányás is, főként reggel, de egyes kismamáknál bármely napszakban előfordulhat.

1 hetes terhesség jelei

A várandósok legnagyobb része már 5-6 hetes terhes, amikor a terhesség egyértelmű tüneteit tapasztalja. A terhesség tünetei az 1. héten leginkább a menstruációhoz köthető tünetekben mutatkoznak meg:

 • enyhe hasi görcsök
 • pecsételő vérzés
 • hangulatingadozás
 • mellek érzékenysége
 • fáradtság

A megtermékenyülés után körülbelül 4 nappal kezdi a szervezet a HCG hormon termelését, mely a vizeletből és vérből is kimutathatóvá teszi a terhességet egy bizonyos koncentráció elérése után.

2 hetes terhesség jelei

Ekkor következik be a peteérés, ha pedig az érett petesejtet megtermékenyíti egy spermium, bekövetkezik a fogantatás. Az ovuláció környéki jellegzetes tünetek lehetnek:

 • alhasi fájdalom
 • mellek érzékenysége
 • emelkedett testhőmérséklet
 • fehér hüvelyi folyás

3 hetes terhesség jelei

Terhességnél a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába beágyazódik. A beágyazódást kísérheti enyhe vérzés, ami 1-2 napig tart. Ez járhat még akár egyszeri szúró alhasi fájdalommal, vagy vissza-vissza térő kisebb szurkáló érzéssel is. A megtermékenyülés után megemelkedik a szervezet progeszteron szintje. Ennek hatására nem jelentősen, de megemelkedik a testhőmérséklet.

4 hetes terhesség jelei

Terhességi teszttel a terhesség már a 4. héten kiderülhet (teszt érzékenységtől függ). Ekkor már megmutatkozhatnak tipikus terhességi tünetek is, bár egyénfüggő, van, akinél korán jelentkeznek, van, akinél csak később és nem feltétlenül mindegyik. A 4 hetes terhesség jelei lehetnek:

 • mellek fokozott érzékenysége
 • székrekedés
 • nagyfokú fáradtság
 • émelygés, fejfájás

Terhesség egyéb tünetei

A legtöbb kismama a 6. hét körül érzi először az émelygést, hányingert. Bizonyos ételeket megkívánhat a várandós hölgy, de ugyanígy undorodhat is, ezért a szagokkal, ízekkel érdemes óvatosabban bánni.

A terhesség tüneteit számba véve gyakori, hogy nem csupán a testhőmérséklet emelkedik, de az alvásigény is. Sok áldott állapotban lévő hölgy számol be állandó fáradtságról, hirtelen megemelkedett alvás- pihenés igényről. A hormonváltozások hatására a mellek érzékenyebbek lesznek, a bimbóudvar sötétebbé válhat. A hormonváltozások magukkal hozzák a hirtelen hangulatingadozások megjelenését is, ez sok esetben a terhesség egész ideje alatt megmaradhat.

A székrekedés megjelenése is tipikus terhességi tünetnek mondható, szintén hormonális okokra vezethető vissza. A béltartalom lassabban távozik, ezért nagyon fontos a rostban gazdag táplálkozás és a bőséges folyadékbevitel.

A terhesség első harmadában az alhasi vérbőség miatt sokan éreznek folyamatos vizelési ingert, továbbá a hüvelyváladék mennyisége is megnőhet.

Előfordulhat, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, ebben az esetben méhen kívüli terhességről beszélünk. A kimaradt menzesz utáni barnás vérzés, a hasi fájdalom, húzó deréktáji vagy végbél fájdalom is lehet a méhen kívüli terhesség tünete, azonnali orvosi beavatkozást igényel!

Mellbimbók és szeméremajkak változása

A mellek érzékenysége a korai terhességi tünetek közé tartozik. A mellek nőnek a terhesség alatt, a mellbimbók pedig sötétebbek lesznek a bimbóudvarral együtt. Ezek hormonális hatásokra következnek be, a mell már a 3. hónap környékén kolosztrumot (előtejet) kezd termelni.

Kevés szó esik róla, de a terhesség alatt a vérbőség és a hormonális hatások eredményeként a szeméremajakak megduzzadhatnak, érzékenyebbé válnak.

Emlők mérete

Már a 6.-8. hét körül észreveszik a kismamák, hogy a mellek nagyobbak, és ez a növekedés folytatódik a terhesség alatt. Nem ritka, hogy akár 2 méretet is változik a mell, pozitív irányba. Viszketés is jelentkezhet, de ennek csak a bőr nyúlása az oka. A duzzadtabb melleken a bőr alatti erek is láthatóvá válnak egyéntől függően.

Hüvelyváladék

A fehér színű, áttetsző hüvelyváladék egészséges, mennyisége viszont nőhet ovuláció, szexuális együttlét előtt vagy terhesség alatt. A mennyiségi növekedés egyértelműen lehet terhességi tünet is!

Ha kellemetlen szagúvá vagy furcsa állagúvá válik, esetleg a színe megváltozik, fertőzés is állhat a háttérben, mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele! Bakteriális vagy gombás fertőzés is lehet mögötte, amit kezeltetni kell!

Vérnyomás változása

A vérnyomás emelkedése is a terhességi tünet lehet.  120/80 Hgmm érték felett fokozott odafigyelésre van szükség. A szakemberek sem tudják a pontos kiváltó okot, de valószínűsítik, hogy a méhlepény kisereinek károsodása és a magzati sejtek anyai szervezetben történő megjelenése állhat mögötte.

A terhességi magas vérnyomást kezelni szükséges, hiszen a szövődmények a kismama és a baba számára is veszélyt hordoznak.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Ugrás az oldal tetejére