Jelenlegi hely

"Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!"- Új szakértőt köszönthetünk

Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!”

– talán ez a mondat foglalja össze leginkább Montessori Mária pedagógiai céljait.


Maria Montessori 1870-ben született Olaszországban, hazájában Ö az első orvosnő. Gyermekidegosztályon dolgozva fedezi fel, hogy a gyógyításban a nevelésnek, tanításnak milyen jelentősége van. A következő kérdést fogalmazta meg: mit csinálunk rosszul a „normális” gyerekekkel, ha a fogyatékosok felülmúlják őket? Korának pedagógiáját új alapokra helyezte. Önmagáról azt írja: „csak felfedezte a gyereket”, és ehhez alkalmazkodva készített megfelelő eszközöket, fogalmazta meg pedagógiai elvárásait.
 
A Montessori szellemiségű pedagógia alapvető irányelveket fogalmaz meg a gyermek neveléséhez, oktatásához egészen a felnőtté válás idejéig. Gyermekközpontú, mert önállóságra tanít, mert életre szóló tapasztalati tudást ad, mert minden kisgyermeket saját magához viszonyít, és egyéni ütemben fejleszt.

Montessori néhány alapelve:

  • a gyermek folyamatos növekedés és változás állapotában van
  • a kicsi gyerekek is tanulni akarnak (önálló evés, öltözködés, tisztálkodás, stb,)
  • az élet legfontosabb periódusa a születéstől hat éves korig terjedő időszak
  • a gyermek minden tudást a környezetéből „szív fel”
  • a kisgyermek nagyon sokat tanul a mozgáson keresztül, lehetőséget kell biztosítani a számára, hogy minden érzékszervével tanulhasson
  • a gyerekek legjobban olyan környezetben tanulnak, melyben szabadon mozoghatnak
  • lehetőséget biztosít a gyermeknek a sikerélmény megszerzésére, az önbizalom kifejlődésére, és a további tanulás vágyának kialakulására.

 
A gyermek szükségleteiből és nem az előzetesen kigondolt követelményekből indul ki. A gyermek szükségleteit elégíti ki ténykedésével és így szoros kapcsolatot teremt gyermekés munkája, a gyermek és társai, a gyermek és fizikaikörnyezete között.

A környezet (otthoni vagy intézményes) kialakítása és magatartásunk (szülői vagy pedagógusi/kisgyermeknevelői) a gyermeki személyiség egészének a fejlesztésére törekszik. A mindennapi élet során az önállóság fejlesztése a fontos. A gyermek legtöbbet akkor tanul, ha saját maga tevékenykedik és lehetősége van hibái önálló javítására is. Néhány Montessori (jellegű) eszköz alkalmazásával és minden eszköz használatának módjával segítjük a gyermek ilyen irányú törekvéseit. A gyermeki aktivitás szabad kibontakozását otthon és intézményben egyaránt biztosítania kell – mondja Montessori. Nem a jutalmazás és nem a büntetés viszi előrébb az emberiséget, hanem mindig valamilyen belső erőnek köszönhetjük.

A szeretet, a gyermekbe vetett bizalom, hogy mindig ott van a felnőtt, aki a megfelelő időben a megfelelő segítséget nyújtja a gyermeknek, a kölcsönös érintkezésen keresztül alakítja ki azt a kreatív légkört, mely a gyermeki személyiséget motiválja, fejleszti.

A gyermek legfontosabb tevékenysége a játék, a tudás forrása az örömteli tevékenykedés során szerzett tapasztalat. A pedagógus (a szülő) a minta, - elsősorban jellemével hat, nem a szavaival.

 
Új szakértőt köszönthetünk oldalunkon, akitől "Szakember válaszol" rovatunkban bátran kérdezhettek:



Horváth Judit Montessori szakértő

A pécsi Csoda Bölcsőde vezetője

Elérhetőségek:

Telefon: 06-20/5780088
 
e-mail: montessorigyermek@gmail.com



Az alábbi témákban fordulhatsz szakértőnkhöz:

  • nevelés-gondozás (önállóság területei 0-6 év)
  • szabad játék - tanulás lehetőségei (fejlődési mérföldkövek játékai)
  • Montessori jellegű eszközök otthon

 
 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére