Jelenlegi hely

Születés Hete a Civil Közösségek Házában

A rendezvény ideje alatt (május 10-13.) a Pécsimami jóvoltából trambulin, a Lactateam és a Civil Közösségek Háza jóvoltából játszósarok várja a gyerekeket és megismerhetitek a Pécsimami legújabb, kisbabás családok életét megkönnyítő szolgáltatását is!

Civil Közösségek Háza – 7624 Pécs, Szent Istvén tér 17.

A rendezvény ingyenes!



MÁJUS 10. SZERDA

10.00-10.45: Babamasszázs – Gellérné Vízhányó Éva

10.45-11.30: LoveYourBelly – Pálné Gudmon Erika LoveYourBelly tréner
Beszélgetünk a hasizmok szerepéről, az előredomborodó has okairól és megszüntetéséről, a szétnyílt hasizomról és a LoveYourBelly tréningről, mely ajánlott:
– hát- és derékfájdalommal küzdőknek (bizonyos esetekben a hasizmok megerősítése csökkenti, ill. meg is szünteti a derékpanaszokat)
– várandósság utáni regenerálódás miatt
– szétnyílt hasizommal küzdőknek (kutatások szerint a várandósság során a nők 80 százalékánál kialakul a rectus diastasis, azaz szétnyílik a hasizmuk)
– mozgásszegény életvitel esetén
– köldöksérv esetén Várok szeretettel minden érdeklődőt, aki egészséges, szép, izmos hasra vágyik.

11.30-12.30: Csecsemő újraélesztés – Bemutató és gyakorlat – babatippek.hu: Iveszics Tünde védőnő, az Anyatippek című könyv írója
Egy vészhelyzetben vagy a légzésfigyelő riasztásakor a lélekjelenléted mellett a tudásod és a begyakorolt mozdulatok sora mentheti meg gyermeked életét. Nem elég könyvekből elolvasni a teendőket, vagy megnézni 1-2 videót. Fontos, hogy gyakorolj. A bemutató órán valósághű demonstrációs babán gyakorolható a csecsemő újraélesztés és a légúti idegentest eltávolítása. Megtanuljuk felismerni a vészhelyzetet, vizsgálni az életjelenségeket és gyakoroljuk az újraélesztés lépései mellett a légúti idegentest eltávolítását is. Mindezt a legújabb módszertani ajánlás alapján.

14.00-15.00: Szoptatástámogatás a gyermekágy ideje alatt – Lactateam: Kutasné Dr. Somoskői Zsuzsanna orvos, speciális babahordozási tanácsadó, IBCLC laktációs szaktanácsadó hallgató

15.00-16.00: Női egészség, egészséges nőiség  – Lactateam: Almási Edina Természetgyógyász – Életmód-tanácsadó és terapeuta, komplementer hormonegyensúly tanácsadó
Tudtad, hogy vannak olyan normálisként elfogadott, de igazából kórosnak számító jelenségek a nőiség körül, mint pl. az, hogy a menstruációnak fájdalmakkal kell járni, vagy hogy bizonyos életkor felett meghízunk, nincs mese? És azt tudtad, hogy ezek a tünetek mind-mind jelek azzal kapcsolatban, hogy valami nem jó irányba halad a szervezetedben?
Gyere el az előadásra és ismerd meg, min múlik valójában nőiséged egészséges, fájdalommentes megélése és hosszútávú megőrzése! Mert tehetsz érte, tehetsz magadért!

16.00-17.00: Szülés és szoptatás endometriózis, PCOS mellett – Életkör műhely a női egészségért Bodor Andrea Lili
Hallgasd meg a történetem: Együttélés a PCOS-sel – megszelídített PCOS? Dr. Szatori Sárvári Katinkával beszélget Bodor Andrea Lili (Életkör Műhely a Női EGÉSZségért)

17.00-19.00: Így szülhetünk Mohácson
Beszélgetés a Mohácsi Kórház szülészetének képviselőivel.

MÁJUS 11. CSÜTÖRTÖK

10.00-10.45: Kerekítő – Dr. Harmatné Horesnyi Mária óvónő, pedagógia tanár, zenepedagógus
Kerekítő bábos-zenés mondókás móka Kerekítő manóval, hangszerjátékkal a Kerekítő könyvcsalád ölbeli játékai és meséi nyomán 0-5 éveseknek. Várunk egy vidám höcögésre, kacagásra! – A nevetés a lélek dala! Az összenevetésekben mindig ott a szeretet!

10.45-11.30: Örökmozgó – Varjú Kata mozgásfejlesztő
A beszélgetés témái:
– intő jelek csecsemő és kisgyermek korban
– a mozgásfejlődés szerepe az értelmi képességek fejlődésében
– idegrendszeri éretlenség – tanulási nehezítettség
– a mozgásterápiák által kínált lehetőségek a tanulási problémák prevenciójában és korrekciójában

11.30-12.15: Aviva torna – Hajzer Erzsébet Aviva módszer oktató
Az Aviva Gabriella Steiner által kifejlesztett módszer, lényege, hogy külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen megváltoztatható, egyensúlyba hozható szervezetünk hormonális állapota. A beszorító és ellazító gyakorlatok hatására az alhasban a vérkeringés többszörösére fokozódhat. A vér által több oxigén, tápanyag, vitamin és hormon jut el a szervekhez, így aktiválják, állítják helyre, regenerálják azokat. Szervezetünk természetes öngyógyító folyamatait támogatjuk a rendszeres tornával. Termékenységet fokozó, általános regeneráló és gyógyító erejű hatása van. Átmozgatja az egész testet, így javítja az általános kondíciót is, serkenti a méregtelenítést és a betegségek kialakulásának megelőzésére is kiváló. Az alhasi és kismedencei izomzat is erősödik, amelybe a hasizmokon kívül beletartozik a keresztcsonttól a szeméremcsontig terjedő medence-csontrendszert kívülről és belülről borító izomzat, továbbá a hüvely- és a gátizmok is. A torna hatására a kapilláris erek száma növekszik, és a fokozott vérkeringés hatására az esetlegesen nem működő kapilláris erek kinyílnak. Ajánljuk számos nőgyógyászati betegség megszüntetésére, nőgyógyászati kezelések kiegészítésére és termékenység fokozására nőknek és férfiaknak egyaránt.

14.30-16.00: Várandósok jogai az egészségügyben – Joggal vagy szabad – anyaként is! – Dr. Zeller Judit jogi szakértő – TASZ
“Úgy éreztem, csak egy bőrtok vagyok a babámon” – fogalmazott egy egykori kismama az egészségügyben szerzett tapasztalatairól.
Egy nagyon izgalmas és fontos témára hívja fel a figyelmet Dr Zeller Judit előadása, aki a Társaság a Szabadságjogokért Betegjogi Programjának jogi szakértője. Várandósként két ember egészségéért felelünk, de ez nem jelenti azt, hogy az anya személyes jogai és érdekei automatikusan háttérbe szorulnak.
Hol húzódik a határ tájékozott beleegyezés – vagy elutasítás és veszélyeztetés közt, milyen módon lehet felkészülni az esetleges kérdéses helyzetekre?

16.00-17.00: Az otthonszülés napjainkban – Bóni Tünde bába
Mi adja az otthonszülés biztonságát? Ki szülhet otthon? Milyen törvényi feltételei vannak az otthonszülésnek? Miben más az orvosi és a bábai protokoll?
Interaktív beszélgetés Bóni Tünde független bábával.

17.00-19.00: Így szülhetünk a Szülészeti Klinikán
Beszélgetés a PTE Szülészeti Klinika képviselőivel.

MÁJUS 12. PÉNTEK

10.00-10.45: Maminbaba – Pólya-Varga Judit
A Maminbaba – Hordozós latin fitness egy szórakoztató, mégis csinosító mozgásforma latin tánc alapokkal. Könnyen követhető elemekből áll, sem táncos, sem másféle sportos előképzettség nem szükséges hozzá. Nagy előnye, hogy a gyermekünkkel együtt végezhető.

10.45-11.30: Babajelbeszéd – Beszélő Babakezek: Béczi Bernadett.
Pillants bele babád gondolataiba! A babajelbeszéd egy olyan módszer, amely a kézjeleket használja fel ahhoz, hogy a kisgyermekekkel hatékonyan kommunikáljunk hónapokkal, néha évekkel a verbális kommunikáció megjelenése előtt.

11.30-12.30: Babaúszás, Aquanatal – Szabó Gabriella

14.00-15.00: A testközelség, mint a csecsemő alapvető szükséglete – bőrkontaktus, hordozás, kengurumódszer… – Lactateam: Kutasné Dr. Somoskői Zsuzsanna orvos, speciális babahordozási tanácsadó, IBCLC laktációs szaktanácsadó hallgató

15.00-16.00: Szoptatott baba a családban – az apa és a testvérek szerepe – Lactateam: Dr. Mikó-Baráth Eszter orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó hallgató

16.00-17.00: Aranyóra: Mi van, ha nem úgy alakul, mint ahogy terveztük? – Maninger Katalin védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

17.00-19.00: Így szülhetünk a DaVinci Magánklinikán
Beszélgetés a DaVinci Magánklinika szülészetének képviselőivel

MÁJUS 13. SZOMBAT

10.00-11.00: Bemutatkozik a Pécsi Dúlakör

Mit jelent a szülés körüli dúlai jelenlét? Kik a dúlák? Miben tud támogatni a dúla amikor a gyermeked a világra érkezik?

11.00-12.00: Apává válni – férfi szemmel – Almási Gábor

14.00-15.00: Egyszer császár, mindig császár? – Hogyan készüljünk császármetszés utáni hüvelyi szülésre (VBAC-ra)? – Bodor Andrea Lili pszichológus, dúla, szülésfelkészítő oktató

Mottó: „Ha a terhes megelőző császármetszés után hüvelyi úton kíván szülni, támogatni kell elhatározásában.” – olvasható a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szakmai protokolljában.
Tudjuk, hogy nem igaz az „ha egyszer császár, akkor mindig császár” feltevés. Mik a feltételei a sikeres VBAC-nek? Hogyan készüljön fel egy anya, ha császármetszés után hüvelyi úton szeretne szülni? Mennyiben más a következő szülésre való felkészülés, lelki ráhangolódás egy császármetszés utáni helyzetben? Milyen lehetőségek vannak a császármetszés, mint szülésélmény feldolgozására (pl: CsászárMorzsák Klub)? Sok ilyen és ehhez hasonló kérdésre keressük a választ Bodor Andrea Lili pszichológus, dúla és szülésfelkészítő oktatóval.

15.00-16.00: A nevelési módszerek pszichológiai vonatkozásai – Dr. Németh Zsófia klinikai szakpszichológus

Az előadás célja korunk  különböző nevelési stílusainak bemutatása, különös tekintettel ezek pszichológiai vonatkozásaira. A leendő és gyakorló szülők, érdeklődők bepillantást nyerhetnek a csecsemő és kisgyermek személyiségfejlődési, valamint életkori sajátosságaiba, az ezek mentén kibontakozó igényeire és szükségleteire, a hozzájuk társítható nevelési szemléletekre.
– Hogyan ismerhetjük meg gyermekeinket?
– Hogyan tudjuk a család minden tagja számára megfelelően kezelni a felmerülő nehéz helyzeteket alvás-altatás, vigasznyújtás, megváltozott családi szerepek esetén?
– Miért fontos az érzelmi biztonság és intelligencia kibontakoztatása?
– Mit jelent a válaszkész gondoskodás?
– Milyen tények és tévhitek övezik a különböző nevelési stílusokat?

16.00-17.00: Korszerű hozzátáplálás – Lactateam: Dr. Zeller Zsófia orvos

Amikor a csecsemők életében eljön az idő, hogy az anyatejen/ tápszeren kívül már mást is fogyaszthatnak, hirtelen számtalan kérdéssel találjuk szemben magunkat: Mikor kezdjük? Mit adhatunk? Hogyan fogjunk hozzá? És legfőképpen a későbbiekben milyen hatással lesz a mostani hozzátáplálás a gyermek egészségére, étvágyára?
Az előadás célja a legújabb hozzátáplálási ajánlások figyelembe vételével olyan szemléletben áttekinteni a kínálkozó módszereket, hogy azok az adott család számára a legideálisabb módon segíthessék a babák ismerkedését a szilárd ételekkel. Igyekszünk górcső alá venni a leggyakoribb félreértéseket, és veszélyeket, hogy minél kisebb terhet és aggodalmat jelentsen az új ételekkel való első találkozás.
Feszültség mentesen, örömmel!

17.00-18.00: Tombolasorsolás, programzárás, kötetlen beszélgetés – Lactateam és minden érdeklődő

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére