Szuper tortaötlet, ha diétázol, valamely családtagod cukorbeteg, vagy csak szeretnél egészséges és finom tortát készíteni a családnak.
Amire szükséged lesz
A linzertésztához
150 g durumliszt, 25 g kesudió, 100 g vaj, 50 g eritrit (porrá őrölve)
A túrós töltelékhez
500 g félzsíros tehéntúró, 400 g görög joghurt, 450 ml 1,5%-os tej, 240 g eritrit (porrá őrölve), 2 db lime héja és leve, 2 db tojás, 90 g étkezési keményítő + kikapart vanília
A gyümölcsszószhoz
50 g kék áfonya, 50 g fekete ribizli, 50 g piros ribizli, 2,5 evőkanál nyírfacukor
Díszítéshez
150 g kék áfonya vagy más idénygyümölcs
Elkészítés
Elkészítjük a linzertésztát. Az átszitált durumlisztet, a darált kesudiót és a kávédarálón megőrölt eritritet egy nagy tálban összevegyítem. A hűtőből kivett vajat darabokra vágom és elmorzsolom a cukros lisztben, majd összegyúrom egyneművé a masszát. Ne gyúrjuk túl, mert különben szakadni fog a tészta a nyújtásnál! Gombócot formázok és olyan 10-15 percre hűtőbe teszem a tésztát.
Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedek, majd ráhelyezem a 23 cm-re állított tortagyűrűm, majd a gyűrű oldalát margarinnal kikenem. Ha hagyományos tortaformám van, akkor az egészet béleljük ki sütőpapírral!
Kivéve a tésztát a hűtőből, enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, majd kibélelem vele a tortaforma alját és amennyi tészta maradt az oldalát is. Villával megszúrkálom, majd elősütöm. Mikor már aranybarnás színe van, kikapom a sütőből. Ezalatt az idő alatt a tölteléket épp el tudom készíteni.
A töltelék összetevőit egy nagy tálba teszem, majd kézihabverő segítségével alaposan összemixelem. Érdemes elsőként a túrót, az eritritet, a tojásokat, a görögjoghurtot és a vaníliát összekeverni, majd jöhet a két lime reszelt héja és leve, a keményítő, végül pedig a tej is. A tölteléket a formába öntöm, majd (előre felmelegített sütőben) 190 oC-on kb. 90 percig sütöm.
Olyan 15-20 perc után ajánlott alufóliát tenni a torta tetejére, mert hamar megég!
Amíg a tortám sül, elkészítem a gyümölcsszószt. A megmosott gyümölcsöket és a nyírfacukrot egy lábasba teszem, majd víz hozzáadása nélkül elkezdem főzni. Mikor a gyümölcs levet ereszt, folyamatosan kevergetve felforralom, majd kézi turmix segítségével pépesítem, végül újra átforralom. Tűzről levéve, hűlni hagyom edényében.
Mikor kisült a torta, kiveszem a sütőből és olyan jó 3 órán át hűlni hagyom. Egy sima pengéjű késsel a forma mentén körbevágom a tortát. a keretet leveszem róla, majd egy szép tálra helyezem. A gyümölcsszószt a torta tetejére halmozom, majd rászórom a friss, megmosott, érett áfonyaszemeket.
Sima pengéjű, éles késsel 16 darab szeletre osztom, vágom.
Tápanyagartalom egy szeletben: 195 kcal és 20g szénhidrát
Jó étvágyat hozzá!
Nagy Nóra Zsófia
dietetikus
Táplálkozz okosan
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges