Pap Zsuzsa írása
A "féleségeknek" se szeri, se száma. Ha még nem tudsz palacsintát sütni, ideje megtanulnod! Ha igen, ötleteket kaphatsz.
Palacsinta alaptészta
Hozzávalók
12 db palacsintához
- 8 púpozott evőkanál liszt
- 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
- 2 tojás
- 1 csipet só
- kb. 0,5 dl étolaj (1 evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)
Megjegyzések:
- Cukor: tilos, attól ragad le a tészta.
- Tapadásmentes vagy régi vas palacsintasütőt használj a sütéshez.
Tészta készítése
1. A lisztet, a tojásokat és fél deci tejet csomómentesre összekevered. Használhatsz fakanalat, habverőt vagy kézi mixert.
2. Beleteszed a sót és tejjel fokozatosan felhígítva tovább kevered addig, hogy egy közepesen sűrű, merőkanállal merhető és önthető massza legyen belőle. Inkább sűrűbb tésztával indulj a sütésnél, mert hígítani tudod, sűríteni viszont nem. Az első palacsinta sütése után látni fogod, hogy kell-e még hígítani.
3. Keverj hozzá 1 evőkanál olajat, ez segíteni fog abban, hogy a tészta sütés közben ne ragadjon le.
Palacsinta sütése
1. A palacsintasütőbe önts egy kiskanálnyi olajat és forrósítsd fel.
2. A tésztából egy közepes merőkanálnyit önts a serpenyőbe.
3. Körkörös mozgatással oszd szét a tésztát a serpenyőben egyenletesen.
4. Süsd meg az egyik felét. Amikor a tészta a serpenyő mozgatásával már elcsúszik az edény aljától, akkor fordítsd meg és süsd meg a másik felét is. A fordításhoz használj palacsintafordítót, vagy lapos fa keverőt. Később a feldobással történő fordítással is megpróbálkozhatsz.
5. Amikor a másik oldal is megsült (hamarabb lesz kész, mint az első odal), csúsztasd egy tányérra.
6. Folytasd a sütést addig, amíg a tészta elfogy.
Milyen palacsintákat készíthetsz?
A tésztája
A tésztája maradhat az alaptészta, vagy keverhetsz hozzá különféle gyümölcsöket, zöldségeket:
- alaptészta
- almás tészta
- sütőtökös tészta
- spenótos tészta
- medvehagymás tészta
... és még sok más egyéb.
Töltelék
A töltelék lehet édes vagy nem édes.
Édes töltelékek
- lekvár (sárgabarack lekvár, eperlekvár, ribizli lekvár)
- cukros kakaó
- citromos cukor
- cukros, tojásos tehéntúró
- nutella
- cukros darált dió
- cukros darált mák
Nem édes töltelékek
- darált húsból készült pörkölt (hortobágyi palacsinta)
- gombapörkölt
- virsli
- tejfölös juhtúró
Ebből a néhány példából láthatod, hogy a variációknak csak a fantáziád szabhat határt. Kiegészítésül: még metéltet is szoktak készíteni belőle, amely tésztaként vagy levesbetétként is kiváló.
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Még több fortély Zsuzsától:
Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges