Jelenlegi hely

Elstartolt a legszebb előkertek versenye, egyre zöldebb lesz Uránváros!

Még csak májusban indult a Virágos Uránváros környezetszépítő program a városrészben, de máris javában zajlanak az események: a napokban egy háromtagú zsűri keresi fel a versenyre nevezett balkon- és előkerteket, hogy szeptemberben kiderüljön, kié is a legszebb.

Elindult a pontozás, több szempontból értékeli a zsűri, melyik kertecske kerül ki nyertesen a megmérettetésből: többek között fontos az összkép, a tervezettség, a fenntarthatóság és a közösségi munka is.

Szerdán reggel a Kőrösi Csoma Sándor utcában Varga Lajosné kertjénél ismertették a szervezők a részleteket és értékelték először az előkertet a társasház előtt.

Tihanyvári Dóra önkormányzati képviselő elmondta, örömteli, hogy a májusban indult Virágos Uránváros programnak már a második részénél járunk.

– Szerettünk volna ezzel a kis versennyel lehetőséget és motivációt adni arra, hogy minél többen gondozzák balkonjukat, kiskertjeiket.

Decsi István alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője is hasonlóan nyilatkozott, hozzátéve, cél Uránváros zöld, virágos arcának a megmutatása.

– Itt már hagyománya volt annak, hogy a ház előtti területeket gondozzák a tulajdonosok, saját és mások örömére. Ez is egy értéke a városrésznek, amit mi most szeretnénk megerősíteni a versennyel – emelte ki.

Szerinte az ilyen előkertek mögött nem csak sok munka van, de példaképek is, akik megmutatják, hogy egy kis darab földdel milyen csodát is lehet művelni.

Az előkerteket Kéreg Melinda, a Hentz & Kéreg Kertészet vezetője, Nagy Ervin, a város főkertésze, és Siptár Dávid, a pécsi állatkert igazgatója zsűrizi.

Nagy Ervin, a város főkertésze elmondta, rengeteg helyszínt fognak megnézni most, illetve augusztus végén is – csak hogy lássák, valóban kitartó munka folyik-e Uránvárosban.

– Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy nagyon mutatós kerteket ápolnak az itt lakók, ám gyakorta hiányzik mögülük a közösségi összefogás. Ezért ez egy kiemelt szempont az értékelésnél – tette hozzá a főkertész.

Az első helyszínen Varga Lajosné elmondta, nem kell gyakran kijönnie a kert ápolásához, kéthetente egyszer végigmozgatja a földet, kicsit kapál, gyomlál, a többit az eső intézi.

– Életem során mindig nevelgetettem növényeket a környezetemben. Uránvárosba több mint tíz éve költöztem a régi Kertvárosból, ám az ott ápolt virágokat ide is hoztam magammal.

Költeni nem is igazán kell a kis kertre, a növényeket hozta is, kapott is, párat vett, ezen kívül csak pici tápsó és műtrágya kell nekik.

– A lakók gyakran dicsérik, szokott téma lenni közöttünk. Mivel kevesen érnek rá, leginkább egyedül ápolom a növényeket, de ez nem is baj, a legjobban én tudom, minek hol a helye és hogyan kell hozzájuk nyúlni.

A verseny eredményét szeptember 1-én, a hagyományos uránvárosi bányásznapon fogják kihirdetni.

Forrás: pecsma.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére