Jelenlegi hely

Középiskolai felvételi 2024 - Mit csinálnék másképp szülőként?

A cím alapján azt gondolhatod, hogy nagyon nem sikerült a most 14 évesem írásbelije, pedig erről nincs szó.

Örülünk a 35 + 35 pontnak, hiába írt itthon a készülés hajrájában tantárgyanként 5 - 10 ponttal többet. Mert ez szerintem egy kicsit alattomos írásbeli volt... de erről később! :)

Az idei (nem végleges) átlagokat ITT találjátok

A lényeg, hogy ez egy baromira stresszes időszak. Ami nem csak néhány napig - hétig tart, hanem átszövi az általános iskolában töltött utolsó év szinte minden napját. 

Én igyekszem nem rátenni a gyerekre a "parát", lazának mutatkozni, képviselni, hogy "nem ezen múlik az életed!" Amikor az írásbeli előtt elbúcsúztunk (és mégis megengedte, hogy mások előtt megöleljem) az előre kitalált okosságok helyett csak annyi jött ki a számon, hogy "Szeretlek!"

De sokszor gondolok arra, hogy

milyen szemétség, hogy ezt a megmérettetést nem lehet megismételni, kijavítani, mint például egy elcseszett főiskolai vizsgát! Lehet, hogy nem aludt az éjjel, túlizgulta, ez az első komoly próbatétele és könyörgöm, még csak 14 éves!

 Mert ha az életét nem is, a következő néhány évét totál meg fogja határozni, hogy hova jut be, milyenek lesznek az osztálytársai, a tanárai, lesz-e kedve reggelente suliba menni, tanulni...  

A gyerek felé szerintem "kötelező" a lazaság, épp elég baja van, nem kelljen még azzal is megküzdenie, hogy

Anyám / Apám be van feszülve miattam.

De észnél kell lenni, figyelni, infókat gyűjteni, hogy lehetőleg jó irányba tudjuk terelgetni az úton!

Ez még csak félpálya, hiszen vissza vannak a szóbelik (március), a sulik végleges sorrendjének meghatározása (április), utána pedig a mantrázás, hogy

a felvételi algoritmusa a barátunk, és oda fog kerülni, ahol a legjobb lesz neki!

Már nem lesz több középiskolába felvételiző gyerekem, így most azoknak, akik még előtte állnak (és azoknak, akik most velem együtt  benne vannak a közepében), jöjjön néhány személyes gondolat, hogy mit csinálnék másképp, ha újra kezdhetnénk és mi az, ami baromi jó döntés volt!

Mi ezt csinálnánk másképp:

1. Nem nyolcadikban kezdenénk el megnézni, hogy melyik suli hogyan számolja a vitt pontokat

Mi most döbbentünk, hogy az egyik kiszemelt suli nem a szokásos 6 tantárgy (irodalom, nyelvtan, töri, matek, idegen nyelv, 1 természettudományos tantárgy) jegyeivel számol, hanem a készség tantárgyak kivételével MINDEN IS számít. Ééés... Ha a gyerek ezekből számolt átlaga "csak" 4.00, akkor a vitt pontok száma pontosan 0!  Aztán ahogy közelít az 5.00-hez, úgy nő a pontok száma.  Hát, mi ebbe a suliba így szép kerek 10 pontot viszünk az 50-ből... A fiam a 6 fenti tantárgyra koncentrált (a jóváhagyásommal),  amiből a legtöbb suliba visz is 56 pontot. Sajnos a fizikát - kémiát nagyvonalúan elengedtük, így valószínű, hogy ezt a sulit is el kell...

2. Nem csak nyolcadikban mennénk középiskolai nyílt napokra

Ha fogalma sincs, hogy mit szeretne és hova van esélye bejutni, akkor egyszerűen nem lesz idő a nyolcadik félévi hajrában (amikor minden hiányzás számít) eljutni minden szóba jöhető suli nyílt napjára! Mi három suli nyílt napján voltunk, amiből kettőt kizártunk és örültünk, hogy a harmadikban megtaláltuk az "álomsulit". Majd beírunk mellé még valamit...- gondoltuk. Azóta hallottunk ezt-azt másik sulikról, az írásbeli után (és a Sulinavigátor segítségével) már látjuk, hogy erősebb iskolák is sikerülhetnek, csak pont azoknak a nyílt napjára nem jutottunk el...Úgyhogy több megjelölt sulinál is a szóbeli lesz az első személyes élmény. Ha visszapörgethetném az időt, már hetedikben "benéznénk" néhány suli nyílt napjára.  

3. Időben elkezdenénk használni a Sulinavigátort

Ezt kellett volna első helyre írnom...Zseniális segítség!

Merthogy az enyém baromira nem tudta felmérni, hogy milyen sulikba van esélye.

Nem akarok erős suliba menni, nem akarom halálra tanulni magam a gimiben, ide úgysem vennének fel

Ez volt a jelszó, amit tiszteletben tartva csak egy "versenyistállóban" jártunk nyílt napon.  Bejelentkeztünk az angol előkészítőjére, de végül nem volt hajlandó elmenni... (Mert ugye úgysem vennék fel!)  Aztán ahogy beírtuk a Sulinavigátorba a vitt pontjait és az itthon írt próbafelvételik eredményét, és szembesült vele, hogy igenis van esélye akár ide is bekerülni... valahogy mégis megjött a kedve az erősebb sulikhoz és megtáltosodott a felkészülésben. És most már az első 3 helyen ilyen iskolákat jelöltünk meg... Valószínű az angol előkészítős gimit is buktuk, mert azt mondják, nagyon sokat számít a szóbelin, hogy részt vett-e az előkészítőn, ahol Ő ugye nem jelent meg...

Szóval: Sulinavigátor, Sulinavigátor, Sulinavigátor!

Mariann, azaz a Kecskemétimami főszerkesztője is a Sulinavigátorra esküszik, és  EBBEN A CIKKBEN azt is megmutatja, hogy az elsőre bonyolultnak tűnő weboldalt mire lehet és  hogyan kell használni. Nézzétek, használjátok! 

4. A nyolcadik előtti nyáron elkezdenénk a felkészülést

Mi nem a korábbi felvételi feladatlapok kitöltésével kezdük a készülést, hanem magyarból és matekból is a Webkurzus online felkészítőjén vett részt, ami 12 - 12 témakörön keresztül veszi át mindazt, ami az írásbelin előkerülhet. Elhatároztuk, hogy csak akkor kezdi "nyomatni" a felvételi feladatlapok kitöltését, amikor a 12-12 témával már végzett. Hát, ez nekünk elhúzódott a téli szünet végéig, mert mindig volt egy fontos dolgozat, amire készülni kellett, vagy épp olyan fáradtan ért haza a suliból, hogy nem volt szívem a felvételivel piszkálni...

Végül a téli szünet utolsó 3 napjában, alig több, mint 2 héttel az írásbeli előtt kezdett el feladatlapokat élesben, időre megoldani, egymás után a magyart és a matekot, mint az igazi felvételin. Javítás után már csak azokat a témákat nézte vissza a Webkurzuson, amit nem sikerült megoldani.

A Webkurzus nekünk egyébként nagyon bejött: mire a 12 témakör végére ért, kb. 20 ponttal  magasabb matekokat írt, mint az első, szeptemberi próbálkozáskor és magyarból is sokat segítettek a rövid, velős, érthető videók.

Ha nyáron kivégzi a Webkurzust, akkor szeptembertől már csak lazán megír hetente 1-2 korábbi felvételit, hogy megszerezze a kellő rutint és lett volna idő a fránya szöveges feladatokkal (egyenletekkel) is jobban megbarátkozni... 

Mi az, ami jó döntés volt?

1. Sulinavigátor használata.

2. Jó, hogy sokszor visszafogtam magam és nem csesztettem (annyit), ha nem a "terv szerint haladt" a felkészüléssel. Így nem utálta meg az egészet.

3. Érdemes volt becsatlakozni a KÖZPONTI FELVÉTELI 2024 csoportba: millió hasznos tippet (köztük a sulinavigátort) kaptunk és jó érezni, hogy nem vagyunk egyedül!

4. Nekünk bevált, hogy nem a korábbi feladatlapok kitöltésével kezdtünk, hanem először átvette a felvételin előkerülő témaköröket.

5. Megérte a feladatlapokkal élesben (időre, egymás után magyar és matek) gyakorolni: rutint szerzett, megtanulta beosztani az időt, ismerősek voltak a feladatok.

6. Az írásbeli előtti este egy pohár citromfű tea: hogy ettől, vagy sem, totál könnyen elaludt és kipihenten, nyugodtan vágott neki a nagy napnak!

7. A magyar és a matek felvételiben is volt néhány kifejezetten "gonosz" feladat, de hát valami alapján szűrni kell a gyerekeket. Viszont hibás feladat egy magyar felvételiben?!? Hát idén ilyen is volt (magyar írásbeli, 2. feladat), ami miatt sokan (köztük én magam is) észrevételt tettünk az Oktatási Hivatalnál. Érdemes volt: módosították a javító kulcsot és ez nekünk (és sok más gyerkőcnek) + 2 pontot jelentett! :)

8. A mi felvételinket jól javították, de a fenti FB csoportban nagyon sokan megírták, hogy sikerült a betekintéskor (vagy az után) még néhány pontot "vadászni" és ebben segítettek is egymásnak a csoporttagok. Egy próbát megér: érdemes megnézni a felvételi dolgozatot, megmutatni szakos tanárnak és ha kell, észrevételt tenni!

Melyik sulikba jelentkezzünk?

A határidő február 21., de sok suli jóval előbb kéri, nekünk például már le kellett adni.

Nekem sokáig nem volt tiszta, hogy hogy is működik a felvételi algoritmus, milyen sulikat és milyen sorrendben érdemes megjelölni, de ez a kép segített tisztán látni:

Milyen iskolákat írjunk fel a jelentkezési lapra?

  • Legyen a lista élén az az iskola, ahová a gyermekünk nagyon szeretne bekerülni! (álomsulit tehát első helyre!)
  • Írjunk be több olyan iskolát a gyermekkel egyeztetve, ahová a bejutási esély reális! (reális suli(k) középre)
  • Szerepeljen a lista végén egy védőhálót jelentő suli, ahová a felvétel biztosnak tűnik, és a gyerek számára végszükség esetén ez az iskola még elfogadható. (védő suli a sorrend legvégére)

A sorrend április 9-11 között még módosítható!

Hova fogják felvenni?

Oda fogják felvenni, ahol a sorrendet nézve először eléri a felvételi ponthatárt. Tehát, ha az esélyesebb sulit írjátok 1. helyre és oda elég a pontja, akkor is oda fogják felvenni, ha a 2. helyre beírt álomsuliba / szakra is elég lett volna a pontja. Ezért lesz nagyon fontos a végleges sorrend!

A sorrenden még lehet változtatni, de az mindenképpen a gyerek preferenciája legyen! Az álomsulit kell az első helyre írni akkor is, ha JELENLEG esélytelennek tűnik.

Kívánom, hogy mérlegeljetek ügyesen, döntsetek jól és bízzatok abban, hogy minden rendben lesz! :)

Nagy-nagy drukk mindenkinek!

Szeretettel:

Gellén Nóra

- Pécsimami - 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére