Jelenlegi hely

Mit tehetsz, ha még nem vinnéd iskolába gyermeked a vírus miatt?

A jelenlegi állás szerint hétfőn kezdődik az óvoda és az iskola az alsósoknak. Sokan úgy gondolják, hogy még korai összeengedni a gyerekeket, nem érzik biztonságosnak a nyitást. Mit tehet ilyenkor a szülő, hisz az oktatás kötelező?


Forrás

A szülők kétharmada még várna

"Mindkét oldalt megértem, de nem biztonságos." (olvasónk írta)

Több felmérés is készült azzal kapcsolatban, ki hogy gondolkodik erről, nyissunk vagy ne nyissunk, elkezdődjön a tantermi oktatás vagy még várjunk? Itt írtunk erről bővebben, mely szerint a szülők 76,3%-a inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását. 

Nagyon sokan nem tudják megoldani az otthon tanulást, a gyerekek elhelyezését - nincs már szabadságuk, folyamatosan logisztikáznak, nincs más választásuk -, viszik őket és örülnek is az újranyitásnak.

Ugyanakkor vannak olyanok is, akik már átestek a fertőzésen, be vannak oltva, így úgy gondolják miért maradnának otthon.

"Én sem vinném, de nem tudjuk megoldani. Mondjuk, ha nem estünk volna át rajta, lehet nem nagyon vacillálnék..." (olvasónk írta)

A legjobb az lenne, ha lenne választási lehetőségünk.

Van erre valami jogszabály?

Maruzsa Zoltán azt mondta: „Amikor a kormány kiadta a tanévre vonatkozó protokollját, még augusztusban, hogy hogyan zajlik egyébként az oktatás, akkor azt teljesen világossá tettük, hogy egyébként, ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető. Tehát senkit azért ilyen jellegű hátrány nem ért, hogy ha a szülő nem engedte be.”

Ami viszont aggodalomra ad okot, az, hogy ez a távollét igazolt hiányzásnak minősül. 

A 20/2012 EMMI rendelet 51. § (7) szerint egy tanuló egy tanévben legfeljebb 250 órát hiányozhat, és abban az esetben nem kell kell osztályozó vizsgát tennie, ha az oktatásban töltött idő alatt elegendő jegyet szerzett ahhoz, hogy a tanév végén értékelhető legyen a teljesítménye.

Az igazgatók engedélyezhetik a távollétet

Gulyás Gergely mai tájékoztatója szerint: Az iskolai intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, tehát az alsó tagozatoknál nem lesz párhuzamosan digitális és tantermi oktatás. Valamint elmondta, hogy a tanulmányi rendszerben van szabály a hiányzások pótlására, azonban szerinte, ebben most nagyobb rugalmasságra van szükség, mert senkit nem akarnak kényszeríteni semmire.

Hétfőtől a március 5-e előtti, szeptemberben bevezetett szabályok lépnek életbe az intézményekben. Ez azt jelenti, hogy kötelező lesz a lázmérés, a fertőtlenítés és távolságtartás is. 


Forrás

Mit tehetünk?

Valószínűleg minden iskolában máshogy zajlik ez a protokoll, máshogy kezelik a helyzetet.

  1. Érdeklődj az osztályfőnöknél, kérdezd meg mi az eljárás erre vonatkozólag!
  2. Ha szükésges (nálunk így kell eljárni) írj kérvényt az intézmény igazgatójának, miszerint nem vinnéd gyermeked iskolába a járványhelyzetre hivatkozva. Ha van egyéb indok is (pl. krónikus beteg a családban), akkor azt is mindenképpen írd le!
  3. Az igazgató nagy valószínűséggel engedélyezni és igazolni fogja a hiányzást.
  4. Mindenképpen érdeklődj a tanítóktól, szaktanároktól milyen módon tudja gyermeked pótolni hiányzását, hogyan kapja meg a tananyagot.
    Nálunk pl. így rendelkeztek: "A tanórai és házi feladatok beszerzése a szokásos módon történik, a tanuló munkájának koordinálása a szülő feladata. A pedagógusok a normál munkarend idején külön online oktásra nem kötelezhetők, de egyéni döntés alapján létrehozhatják óráikon az online kapcsolatot, ill. feltölthetnek elektronikus tananyagokat. A szülő kiemelt feladata továbbá, hogy érdemjegy szerzés érdekében az intézménnyel, a pedagógusokkal kapcsolatot tartson, az értékelés lehetőségeinek utána járjon." Tehát a tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, amiket a szülők segítségével otthon feldolgozhatnak a távolmaradó gyerekek.
  5. Beszéld meg a tanárokkal, hogyan zajlik majd a teljesítményértékelés!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai készítettek egy kérelemmintát, amivel a járványügyi helyzetre hivatkozva a szülők kikérhetik a gyerekeiket az iskolából. Innen tudod letölteni.

Ebben a kaotikus helyzetben rendkívül nehéz jó döntést hozni, de választanod kell. Viszed vagy inkább még otthon tartanád? Kívánom, hogy mindenki meg tudja hozni belátása, élethelyzete, információi szerinti legjobb döntést!

Elsner-Szentesi Mónika - Kaposvárimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Ugrás az oldal tetejére