Jelenlegi hely

Mikorra vagy kiírva? - Fontosabb, mint gondolnád!

Miért nem mindegy, hogy az orvos mikorra írja ki a szülésed várható időpontját?

Szakmailag a  várandósság 37. hetétől nem számít koraszülésnek egy baba érkezése és elvileg a 42. hét után beszélünk túlhordásról. Törvényileg a betöltött 37. hét és a 42. hét között engedélyezett az otthonszülés. A kórházi gyakorlat ettől eltérő- legtöbb intézményben már a 41. hetet követően javasolja az orvos a szülés mesterséges megindítását.

Miért nem születik meg egy baba a kiírt időpontban, azaz a 40. héten?

Egyrészt azért, mert a babák ebben is különbözőek, éppúgy, mint abban, hogy hajjal születnek-e, vagy hány cm-re nőnek meg a pocakban. Leggyakrabban a 38.- 40. héten bújnak elő. Akkor kérdéses a helyzet, ha a 37. hét előtti napokban, vagy a 41. hetet követően születnének.

Nézzük át ezeket részletesen! Ha a várandósság számítása pontos, akkor a 37. hetet megelőzően a baba légszőrendszere és a külvilághoz való alkalmazkodása gyenge lehet, ezért a korán meginduló szüléseknél az anyának szteroidos tüdőérlelőt adnak, biztosítva a baba tüdejének optimálisabb érését. Koraszülésnél a hanyatt fekvő kitolási szak és a nagy gátmetszés is a baba érdekeit szolgálja, sőt szükség esetén császármetszés mellett is dönthet az orvos. A koraszülés oka gyakran kezeletlen hüvelyi fertőzés, de sokszor nem tudjuk biztosan az okát. Ha rendszeres, és/vagy egyre erősödő összehúzódásokat érzel több mint egy órán keresztül, idejekorán, haladéktalanul keresd fel az orvosodat vagy bábádat. A jósló összehúzódások természetesek a 32.- 36. héttől - ezek nem fájdalmasak, hanem gyengék, inkább keményedésnek nevezhetőek és összevissza jönnek -, akár 2-3 órán át sűrűen, majd elmaradnak. Lazító meleg fürdő hatására, vagy meleg ágyba bújásra csökkennek. Leggyakrabban fizikai aktivitás után, főként szeretkezés után jelentkeznek, majd elmúlnak. Van, akinek napi szinten néha keményedik a hasa az utolsó hetekben - ami azt jelzi, hogy a méhe már hangolódik a későbbi szülésre.

A szülés megindulását a baba kezdeményezi,  pont akkor, mikor az anya méhszája is megérett a kinyílásra: olyan hormont termel, ami indítja az anyai oxitocin hormon termelését, hogy hozzon összehúzódásokat. Ha ez nem történik meg a 42. betöltött hétig, akkor az alábbiakra gondoljunk: el van számolva a várandósság ideje, az anyának még feldolgozni valója van lelkiekben, hogy elengedhesse a babát, a baba valamiért „nem mer” elindulni (pl. olyan rövid a köldökzsinór, hogy nem férne ki). Az anyai és baba okokat nem firtatjuk, mert ezek nem tudatosan megoldhatók, nem valaki hibájának vagy hiányosságának következményei. Ismétlem: nem az anya hibája, ha nem indul meg idejében a szülés!

A későn meginduló, vagy meg nem induló szülést azért indítják meg mesterségesen - gyógyszeres oxitocinnal - mert a lepény egy idő után már nem tudja megfelelően ellátni a babát oxigénnel és tápanyaggal. Ám itt álljunk meg! A lepény működése remekül vizsgálható az NST (Non Stressz Teszt) nevű vizsgálattal. Ha a vizsgálat eredménye jó, az azt jelenti, hogy minden rendben van, lehet még várni. Ha az eredmény kérdéses, akkor az OTT (Oxitocin Terheléses Teszt) mutathatja meg, hogy jól működik-e a lepény, jól van-e a baba.  Jó NST eredménnyel és  42. hét előtt nem jó OTT-t végezni, mert a mesterségesen adott oxitocin bezavar a saját, természetes oxitocin termelődésébe. Ha az NST eredménye rossz, a baba érdekében mielőbbi szülésindítás szükséges - súlyos esetben császármetszés.

A szülés várható időpontja fontos dátum a várandósgondozás során a kismama és orvosai számára egyaránt.

Amin érdemes szőrszálhasogatónak lennünk, az az, hogy jól van-e kiszámolva a várandósság ideje.

A legtöbb nő ciklusa nem 28 napos és a babák nem csak a 14. napon foganhatnak. Ha az utolsó rendes menstruáció alapján számoljuk ki a várandóság aktuális hetét, akkor a szülés valódi várható időpontjától akár heteket tévedhetünk. Nézzünk néhány példát január 1. -i utolsó menstruáció esetén.

 • ha 28 napos az adott nő ciklusa, és 14. napon fogant a baba, akkor a szülés várható ideje (SZVI), azaz a betöltött 40. hét
  • naptárral számolva :szeptember 30.
  • terhességi koronggal: október 9.
 • ha 28 napos ciklus, de a baba pl. a 7. napon fogant:
  • naptárral: szeptember 23.
  • koronggal: október 2.
 • ha 28 napos a ciklus, és a baba a 21. napon fogant, akkor:
  • naptárral: október 7.
  • koronggal: október 16.
 • ha 24 napos a nő ciklusa, a fenti dátumokból levonandó 4 nap
 • ha 40 napos a nő ciklusa, a fenti dátumokhoz hozzá kell adni 12 napot

Könnyű belátni, hogy csak a menstruáció alapján kiszámolt SZVI nagyon pontatlan és könnyen vezet oda, hogy koraszülésnek, vagy túlhordásnak diagnosztizáljunk egy normál időben induló szülést.

Túlhordásnak diagnosztizálva mesterséges szülésindítással - azaz gyógyszeres oxitocin adásával - egy még felkészületlen méhszáj nem fog megnyílni (hisz közel 9 hónapig az a dolga, hogy erősen zárjon, az utolsó hetek, napok kellenek a felpuhulásához, hogy tudjon engedni, nyílni), ami elhúzódó vajúdáshoz – ezzel az anya és baba kimerüléséhez (pl.: szülés utáni életveszélyes, nagy vérzés, atóniás vérzés szakmailag) és/vagy császármetszéshez vezethet.

Tudnunk kell, hogy a szülés lefolyása várhatóan akkor lesz a legoptimálisabb (időben, erőben, anyának, babának), ha magától indul - ezért fontos tudnunk, hogy tényleg mikor van a SZVI, hogy megvárhassuk, hogy meginduljon, vagy tudjuk, hogy valamiért nem indult meg, de ez időben jogos és szükséges a beavatkozás.

Ha valaki biztos a foganás időpontjában, akkor ahhoz a naphoz adjon 265- 270 napot (mert a baba foganhat a közösülést követő 3.-5. napon is - 5 napot élnek kb. a spermiumok a női szervezetben) és ragaszkodjon ehhez, mint SZVI-hez.

Ha nem tudod mikor fogant a gyereked - és ez is teljesen normális, hogy rendszeres szexuális élet mellett nem tudod - akkor a legelső ultrahangos vizsgálat (UH) alapján érdemes kiszámolni a SZVI-t. Az első UH még a minőségi változásokat veszi figyelembe a babánál, amik az első hetekben egyértelműen láthatóak. A későbbi UH-k a baba méretei alapján más SZVI-t jeleznek, de ezt nem érdemes figyelembe venni, mert a Te babád méreteit egy átlag mérettel veti össze és ehhez képest kalkulál. Így egy nagyobb súlyú, vagy nagyobb fejű baba (ugye, felnőttek közt is van kisfejű és nagyfejű) SZVI-je előrébb hozható a későbbi UH alapján, de ez nem a valóságot tükrözi.

Tehát, a legelső nőgyógyászati és védőnő találkozás alkalmával érdemes odafigyelned mi lehet a babád születésének valóban várható ideje, amit a fogantatás napjának ismerete és/vagy az ELSŐ UH alapján számoljatok ki.

Legközelebb arról lesz szó, mit tehetünk ha betöltöttük a várandósság 40. hetét.

A cikksorozat előző részeit itt találod:

Szülünk, születünk...

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

"Ti még mindig egyben vagytok?!"

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Segítség, faros a babám!

 

 

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére