Jelenlegi hely

Wirth Gabriella, az "Év női példaképe Baranyában" pályázat döntőse

KATTINTS IDE A SZAVAZÁSHOZ!

Foglalkozás, szakmai sikerek

A PTE- Bölcsészettudományi Karán végeztem, majd közvetlenül az egyetem elvégzése után egy rövid időre egy médiacégnél helyezkedtem el.

Ezt követően sikerült egy országos mentorhálózat tagjaként esélyegyenlőségi területen dolgoznom, ami mintha egy üzenet lett volna, vagy felkészítés az életre, hiszen 3 év munka után megszületett első gyermekem, aki Down-szindrómás, így közvetlenül is érintve lettünk "esélyegyenlőségi témában".

Az második gyermekem megszületése után indítottam el a vállalkozásomat, ami akkor még egy termékre épült, ez volt a Borkeksz. Az ötletet az adta, hogy bár egyre inkább fogyasztunk jó minőségű borokat, rágcsából viszont kevés jó minőségű van.

A pandémia alatt arra kényszerültem, hogy ezt a terméket eladjam, hiszen kisvállakozóként bevételi forrásaim teljesen kiestek, és csak így tudtam megoldani likviditási gondjaimat.

Szerencsére míg a család itthon volt, nagyon sokat tanultam, vállalkozói attitűdformálás, online marketing és filmgyártás terén.

Az elzárt időszakokban sem tétlenkedtünk, és egy ismerősömmel együtt elindítottuk saját boros főzőműsorunkat.

A sok új tapasztalat meghozta a gyümölcsét, azóta már a Pécs TV-nél dolgozom szerkesztő-riporterként, valamint marketinggel kapcsolatos munkákra is van megkeresés.

Emellett 2017 óta a Pécsi Down Alapítvány elnökeként is dolgozom, leginkább önkéntes formában.

Évről-évre egyre több olyan területen tudunk már segíteni Down-szindrómás gyermekeknek és szüleiknek, amelyek esetleg problémát okoznak az ő életükben.

Sikerült az utóbbi időben egy nagyon jó sorstársi közösséget is kialakítanunk, illetve elindítottuk saját fejlesztéseinket.

Nyáron hiánypótló tábort is szervezünk a 10 év feleletti Down-szindrómás gyerekeknek, hogy a szülőket is terhementesítsük legalább a nyári időszakban.

Család

Két fiúgyermekem van, Andris és Máté. Andris 6 éves Down-szindróómás, a születése után derült ki, hogy extra kromoszómával rendelkezik.

Első gyerekként nemcsak az anyasággal járó feladatokat kellett így megtanulnom, hanem azt is, hogyan tudjuk az ő életét a lehető legteljesebbé tenni, és képességeiből kihozni a maximumot.

Kisgyeremekkorban így nagyon sok fejlesztésre jártunk, külön kihívás volt az alapmozgás-formák megtanítása, mint a mászás, járás, jelenleg a beszéd elsajátítása az, amire nagyobb hangsúlyt fektetünk.

Szerencsére 3 és fél éves kora óta Andris integráltan jár óvodába, ami azért is nagyon szerencsés, mivel ép társai elképesztő módon motiválják, sokat fejlődik ebben a környezetben.

Nem mellesleg ez egy jó példa is lehet, hogy fogyatékkal élő és ép gyermek, hogyan tud egy közösségben barátságban és az elfogadás jegyében egymás mellett tölteni napjait.

Második gyermekem Andris után másfél évvel született. Máté most 5 éves.

Nem tudom, hogy a körülmények miatt, vagy egyszerűen csak így hozta a sors, ő egy nagyon érett és megbízható kisfiú, tele szeretettel és segítőkészséggel.

Jelenleg egy óvodába jár a testvérével, de külön csoportba, hogy ő is meg tudja élni a kortárs csoporttal a gyerekkorát.

Nagyon odafigyelünk arra, hogy ne okozzon neki problémát, hogy sérült testvére van, de ahogy nő egyre több feladatot lát el szívesen, és szinte automatikusan fejlődött ki benne egyfajta odafigyelés, segíteni akarás a testvére irányában.

Az én szemléletem az, hogy ne zárjuk el magunkat a világtól, így sokat járunk hármasban kulturális rendezvényekre, akár fesztiválokra, gyerekprogramokra.

Szeretném, egyrészt a külvilág felé közvetíteni ezt a nyitottságot, másrészt a hasonló sorsú szülők felé, hogy merjenek olyan életet élni akár fogyatékkal élő gyermekükkel is, mint amilyet a gyermek megszületése előtt éltek.

Legnagyobb kihívás a munka és család összeegyeztetésében; megoldás:

A legnagyobb kihívás talán, hogy nincsenek a környéken rokonaink. Az apukájukkal mindent egyedül kell megoldanunk.

Nincs nagymama, aki olykor-olykor elvinné a gyerekeket egy hétvégére, vagy akár a játszótérre, mikor arra szükség lenne.

Ráadásul az elmúlt két évet úgy éltük, hogy szinte végig itthon voltak a gyerekek, és aki kisgyermeket nevel, pontosan tudja, mekkora odafigyelést és gondoskodást igényelnek ebben a korban.

A bevásárlás, főzés, házi munka olyan feladatok, amit mindenképp el kell végezni, és mivel hosszú időt töltöttek itthon a gyerekek, arra is oda kellett figyelni, hogy elegendő időt szánjunk a közös tevékenységekre, játszásra, mozgásra.

Mondanom sem kell, hogy a nap nagyobb része tehát ezzel telt, a munka viszont így sokszor éjszakára maradt.

Egyébként hatalmas lelkierő és kitartás kellett ahhoz, hogy gyerekzsivaj közepette az ember elintézzen akár egy telefont, vagy letárgyaljon ezt-azt.

Vállalkozónak lenni azonban ebből a szempontból előny, hogy

a feladatok egy része olyan napszakokra is áttehető, amit alkalmazottként nagy valószínűséggel nem lehetne megtenni.

Ráadásul én súlyozom azt, hogy mely feladat az, ami azonnali megoldásra vár és melyik az, ami esetleg halasztható.

Ugyan nehéz ebben a kisgyerekekorban elmagyarázni, hogy mit is jelent az, hogy anya dolgozik, ezért nem tud most épp homokozni, de apránként jó kommunikációval szerintem azt is meg lehet tanítani a gyerekeknek, hogy most miért kell türelemmel lenniük.

Zárásképp pedig a második legnagyobb kihívás, az énidő, pihenőidő, vagyis annak a hiánya.

Az énidőt úgy tudom kicsit megoldani, hogy a gyerekekkel együtt megyek olyan programokra, ahol én is jól érzem magam.

A megfelelő mennyiségű pihenőidőt egyelőre még nem sikerült megoldani.

SZAVAZZ AZ ÉV NŐI PÉLDAKÉPÉRE ITT!

Az „Év női példaképe” pályázattal már negyedik éve olyan Baranya megyei nőket szeretnénk bemutatni és elismerni, akik a munkában és a családi életben is ügyesen megállják a helyüket és elmondják: ők hogyan csinálják!

A zsűri az összes benyújtott pályázatból hatot juttatott a döntőbe, a döntősökre szavazni február 25-től március 3-ig lehet, így végső soron a közönség dönti el, hogy ki lesz 2022-ben az Év női példaképe Baranyában.

Egy szavazó 24 óránként 1 szavazatot adhat le.

Eredményhirdetés 2022. március 8-án, Nőnapon.

Sok sikert kívánunk a résztvevőknek!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Őszi kreatívkodások

Őszi kreatívkodások

A következő hetekre még jó időt mondanak - használjátok ki a jó időt termések gyűjtésére, hogy a hűvösebb, esősebb őszi napokon aztán együtt alkothassatok!
Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ugrás az oldal tetejére